Advocatus Diaboli

Κυριακή, Αυγούστου 26, 2007

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο και κατακα(η)μένο

Η Ελλάδα καρδιοχτύπησε όσο ποτέ άλλοτε για την αρχαία Ολυμπία και κόντεψε να θρηνήσει μια τεράστια απώλεια, η οποία θα είχε αντίκτυπο ανυπολόγιστων συνεπειών παγκοσμίως. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τις παρυφές του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ιεράς Αλτης, και οι προσπάθειες που έγιναν στο παρά πέντε έφεραν, ευτυχώς αποτέλεσμα, λίγο πριν μια νέα εθνική τραγωδία ξεσπάσει και η Ιστορία της χώρας μας παραδοθεί στη φωτιά.
Με δάκρυα στα μάτια οι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας παρακολουθούσαν τις φλόγες να «γλείφουν» το μουσείο, κατακαίοντας μάλιστα έναν οικίσκο στον περιβάλλοντα χώρο του και να «καταβροχθίζουν» τα τεράστια δένδρα στο Κρόνειο, τον λόφο έξω από το αρχαίο στάδιο και την κατάφυτη ιερά άλτι. Με τα ίδια δάκρυα διαπίστωσαν, μετά το καταιγιστικό πέρασμα της φωτιάς πως το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος είχαν παραμείνει άθικτα.
Δεν συνέβη το ίδιο με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, που είχε αβαρίες από τη φωτιά. Με αυτό τον τρόπο γίναμε για μια ακόμη φορά διεθνώς ρεζίλι, καθώς το πρώτο πράγμα που γνωρίζουν οι ξένοι για την Ελλάδα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (μαζί με την Ακρόπολη των Αθηνών).
Η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και γης ήταν καθοριστική για τη σωτηρία μουσείου και χώρου. Όπως και το σύστημα πυρόσβεσης που είχε εγκατασταθεί το 2002 και το 2003 σε εφαρμογή (από την προηγούμενη κυβέρνηση) του «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιεί κρουνούς σε στύλους, για καταιωνισμό υδάτων σε απόσταση 30 μέτρων μακριά, ενώ ειδικά κανονάκια μπορούν να πετάξουν νερό σε απόσταση 60 μέτρων. Ηδη από την Παρασκευή το βράδυ ήταν σε πλήρη λειτουργία, καταβρέχοντας ασταμάτητα το άλσος με τα αρχαία όπως και το μουσείο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος, ο οποίος το είδε να λειτουργεί με τα μάτια του. Βεβαίως, είναι ένα σύστημα «σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συνθήκες ειρήνης και όχι πολέμου» όπως έλεγε η έφορος αρχαιοτήτων Ολυμπίας Γεωργία Χατζή. Όμως, πρόσφερε τις πρώτες και βασικές βοήθειες στα αρχαία. Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού με αυτοθυσία πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν επί τρεις ημέρες, χωρίς να εγκαταλείψουν τα πόστα τους. Μάλιστα, άφησαν το μουσείο όταν έφτασαν οι φλόγες μόνο κατόπιν των εντολών του γενικού γραμματέα.
Από εκεί και πέρα, τα εναέρια μέσα που ενεργοποιήθηκαν στο παρά πέντε, και ταυτοχρόνως ένα ερπυστριοφόρο τύπου «λέοπαρντ» και οι υδροφόρες της πυροσβεστικής, έκαναν τη βασική διαφορά. Τα επίγεια μέσα βρήκαν το μουσείο περικυκλωμένο από τις φωτιές και το έσωσαν. Αν οι ρίψεις των εναέριων μέσων ήταν κανονικές από το πρωί, και δεν υπήρχαν αυτά τα αδιανόητα και απαράδεκτα κενά, θα ήταν δυνατόν να είχε σωθεί και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και το Κρόνειο.

Δευτέρα, Αυγούστου 20, 2007

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

Είναι γονείς και έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν.
Να μάθουν αυτό που η πολιτεία δεν κατάφερε να κάνει.
Δεν κατάφερε να κάνει γιατί δεν έκανε το καθήκον της.
Δεν έκανε το καθήκον της γιατί είναι αδιάφορη, κουφή, τυφλή, αναίσθητη απέναντι σε ό,τι δεν μπορεί να χειριστεί, να υποτάξει, να προσεταιριστεί.
Είμαστε όμως κι εμείς εδώ.
Εμείς, οι απλοί άνθρωποι. Θα βοηθήσουμε τη Νατέλα και τον Δημήτρη, γιατί εμείς δεν είμαστε αναίσθητοι και αδιάφοροι. Θέλουμε να είμαστε άνθρωποι.
Πηγαίνετε στο μπλογκ της Νατέλας και θα δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2007

Αρχαίοι Αλλιανοί, τέλος;

Δραματικό SOS εκπέμπουν Τούρκοι αρχαιολόγοι για την αρχαία πόλη των Αλλιανών η οποία θα πλημμυρίσει τις μέρες αυτές-ίσως και τον Δεκαπενταύγουστο. Οι Αλλιανοί, ένα από τα ανέγγιχτα οικιστικά σύνολα στην περιοχή της Περγάμου, θα ταφούν κάτω από τόνους νερού, η στάθμη του οποίου θα ανέλθει σε 17 μέτρα από το ύψος των δρόμων. Οι Τούρκοι θυσιάζουν ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού, στο βωμό του κέρδους. Θα κατασκευάσουν υδροδοτικό φράγμα για τις καλλιέργειες στην περιοχή, φράγμα που θα θάψει για πάντα τα αρχαία, πριν οι επιστήμονες προλάβουν να τα ανασκάψουν και να τα μελετήσουν. Φέτος μάλιστα δεν δόθηκε καν άδεια ανασκαφών. Οι πολιτικοί πήγαν πριν από τις εκλογές, έταξαν, και στη συνέχεια, όπως συμβαίνει πάντοτε, ξέχασαν τις υποσχέσεις τους.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών κ. Αχμέτ Γιαράς διαμαρτύρεται προς κάθε κατεύθυνση, πλην εις μάτην Και μπορεί να έχει τη βοήθεια 100 εθελοντών, αλλά δεν προλαβαίνει πια. Διότι, η φετινή ανομβρία, έχει δώσει ένα τεράστιο άλλοθι σε εκείνους που δεν ενδιαφέρονταν ήδη από την αρχή για την διατήρηση της πόλης.

Οι Αλλιανοί, «σπα» της αρχαιότητας, βρίσκονται δεκαοκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Περγάμου και ανασκάπτονται συστηματικά από το 1998. Μαζί με τα δημόσια κτήρια που είχαν προφανή ιατρική χρήση, έχουν βρεθεί Νυμφαία, ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης αλλά και σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα.
Κατά τη βυζαντινή περίοδο τα λουτρά (βαλανεία) και το νυμφαίο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, όμως άλλα κτίσματα της ρωμαϊκής εποχής καταστρέφονται και με το υλικό τους χτίζονται ταπεινότερα κτήρια καθώς και μία βασιλική. Τα κτήρια αυτά, όπως και η νεκρόπολη, δεν θα προλάβουν να ανασκαφούν σύμφωνα με τον καθηγητή Γιαράς. Ούτε και τα ελάχιστα κτήρια της Οθωμανικής περιόδου.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που καταστροφικό χέρι απλώνεται εναντίον των Αλλιανών. Πριν από μερικά χρόνια, το κεντρικό κτήριο του συγκροτήματος των βαλανείων διαμορφώθηκε σε σύγχρονα λουτρά, με τεράστιες φθορές για τις αρχαιότητες, και λειτούργησε έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα. Μια πλημμύρα, το 1998, επέβαλε τη διακοπή της λειτουργίας των λουτρών και την έναρξη των ανασκαφών που πλέον θα σταματήσουν άδοξα και πρόωρα.
Μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των Αλλιανών έκανε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Σηφουνάκης. Η επιστολή του στάλθηκε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και από τον πρόεδρο της Κομισιόν στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι τα έργα δεν θα προχωρήσουν, πλην δεν κράτησε την υπόσχεσή του…

Κυριακή, Αυγούστου 12, 2007

Δεν είχε προλάβει καν να ζήσει

Η Καρίμα Ραχίμ Μασούντ, ένα 13χρονο κορίτσι, απεβίωσε στην Αίγυπτο εξ αιτίας προβλημάτων στην διάρκεια επέμβασης κλειτοριδεκτομής στην οποία υποβαλλόταν, ανέφερε χθες Σάββατο η εφημερίδα Al-Masri Al-Yom. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ γινόταν η επέμβαση στο χωριό Γκαρμπίγια, στο Δέλτα του Νείλου, παρουσιάσθηκαν προβλήματα στην αναισθησία, με αποτέλεσμα η έφηβη να χάσει τη ζωή της. Η αιτία θανάτου της αποκαλύφθηκε όταν ο πατέρας της ζήτησε πιστοποιητικό θανάτου από άλλον ιατρό. Ο ιατρός που έκανε την μοιραία επέμβαση στη νεαρή συνελήφθη και ανακρίνεται.
Η κλειτοριδεκτομή είναι κοινή πρακτική στην Αίγυπτο και εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Αφρικής, από τη Σενεγάλη στη Δύση έως τη
Σομαλία στην Ανατολή, και από την Αίγυπτο στο Βορρά έως την Τανζανία στο νότο. Παρότι απαγορεύθηκε επισήμως στη χώρα το 1997, επιτρέπεται σε ιατρούς να κάνουν τέτοιες επεμβάσεις «σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
Η κλειτοριδεκτομή μπορεί να προκαλέσει θάνατο λόγω αιμορραγίας και προβλήματα στη γέννα. Επίσης υπάρχουν κίνδυνοι μολύνσεων, ουρολογικών επιπλοκών και ψυχολογικών διαταραχών.
Τον Ιούνιο, μετά το θάνατο της 12χρονης Μπεντούρ Άχμεντ Σάκερ, ο υπουργός υγείας Χάτεμ αλ Γκαμπάλι εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται σε κάθε γιατρό να κάνει τέτοιες επεμβάσεις. Η απαγόρευση δεν έχει ακόμη κατακυρωθεί νομικά και αναμένεται να αντιμετωπίσει αντίσταση στη βουλή, πάντως θεωρείται πιθανή η έγκρισή της.
Έρευνα που διεξήγε η κυβέρνηση το 2000 είχε καταδείξει ότι η πρακτική
εφαρμόζεται στο 97% των γυναικών στη χώρα από 15 έως 45 ετών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Οι θρησκευτικοί ηγέτες, οι οποίοι σιωπούν συνήθως σε ζητήματα ταμπού, όπως είναι η γυναικεία σεξουαλικότητα, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται εναντίον της πρακτικής, που πολλοί Αιγύπτιοι θεωρούν καθήκον για τους πιστούς μουσουλμάνους
και χριστιανούς, ανάλογο της περιτομής.
Μετά το θάνατο της 12χρονης, ο μουφτής Άλι Γκόμα κήρυξε την κλειτοριδεκτομή απαγορευμένη από το Ισλάμ. Ο σεΐχης του πανεπιστημίου αλ Αζάρ -του σημαντικότερου θεσμού ερμηνείας του ιερού νόμου για τους σουνίτες- και ο κόπτης πατριάρχης επίσης ανέφεραν ότι η πρακτική δεν έχει «καμιά βάση στα ιερά
Κείμενα» τόσο του Ισλάμ όσο και του Χριστιανισμού.

Κυριακή, Αυγούστου 05, 2007

Ο πρωθυπουργός και το Βιβλίο της Ιστορίας

«Τι περιμένουνε στην αγορά συναθροισμένοι;». Οχι, δεν περιμένουν τους Βαρβάρους από το γνωστό ποίημα του Καβάφη. Περιμένουν να εγκρίνει ο Κωστάκης τις διορθώσεις στο βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού για να το στείλουν ξανά στο τυπογραφείο. Οχι, ο Κωστάκης δεν είναι ιστορικός. Δεν είναι καν εκπαιδευτικός. Ενας απλός πρωθυπουργός είναι. Στην Ελλάδα όμως οι πολιτικοί μπορούν να τα κάνουν όλα. Ακόμα και διορθώσεις σε ένα βιβλίο Ιστορίας. Απλώς, εμείς τώρα το ανακαλύψαμε.
Περμένουν, λοιπόν, τον Κωστάκη να δώσει το πράσινο φως για το «τυπωθήτω» και έχουν σταντ μπάι τυπογραφεία, ατελιέ κ.λπ. συναφή καθότι και διότι το βιβλίο πρέπει να τυπωθεί σε 150.000 αντίτυπα μέχρι τις 25 Αυγούστου. Πολύ φοβάμαι πως η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς αυτό.
Εν τω μεταξύ, ισάριθμα αντίτυπα από το «βιβλίο του δασκάλου» για το συγκεκριμένο εγχειρίδιο, τυπώθηκαν χωρίς να περιμένει το υπουργείο Παιδείας τις διορθώσεις που έγιναν στο καθαυτό πόνημα και έτσι οδεύουν προς χωματερή μεριά- έστω και προς ανακύκλωση, αν αυτό σας παρηγορεί για τις σπατάλες χαρτιού και χρήμάτων... Σ' αυτή τη χώρα ο προγραμματισμός είναι, τελικά, κάτι το θανατηφόρο.


myspace graphics

myspace graphics