Advocatus Diaboli

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2007

Που να το 'ξεραν οι Μπιτλς!

«Michelle, ma belle
These are words that go together well
My Michelle

Michelle, ma belle
Sont des mots qui vont tres bien ensemble
tres bien ensemble»

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 06, 2007

Αποχαρακτηρίζεται το κτήριο Δ. Αρεοπαγίτου 17

Οριστική πρέπει να θεωρείται η απόφαση για τον αποχαρακτηρισμό της πολυώροφης οικίας επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γεώργιος Βουλγαράκης υπέγραψε στις 30 Αυγούστου τη σχετική κατά πλειοψηφίαν γνωμοδότηση των κατά το νόμο αρμοδίων οργάνων (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων).
Ο υπουργός Πολιτισμού προαναγγέλλει και αποχαρακτηρισμό του διπλανού κτηρίου, επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου 19, αναφέροντας στην απόφασή του:
«Αίρουμε την ολική προστασία του επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου αρ 17 πολυωρόφου κτηρίου, που βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως, ώστε τούτο μετά προηγούμενη αναγκαστική απαλλοτρίωσή του να κατεδαφιστεί προκειμένου: το νεοανεγερθέν μουσείο Ακροπόλεως να έχει απρόσκοπτη επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού βράχου της Ακρόπολης, με τον οποίο αποτελεί αδιάσπαστη ενότητα, έτσι ώστε η ενότητα αυτή να μη διακόπτεται από την παρεμβολή και εντεύθεν το φράγμα του πολυωρόφου διατηρητέου κτηρίου επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 καθώς και του χαρακτηρισμένου από το ΥΠΕΧΩΔΕ ομόρου πολυωρόφου κτηρίου επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου αρ. 19.»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής σκέφτεται εδώ και καιρό να επισκεφθεί τον χώρο. Όμως, οι συνθήκες κάνουν το περιβάλλον του διστακτικό ως προς το αν θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη η οποία έχει οριστεί, καταρχήν, για το μεσημέρι της Δευτέρας.
Βεβαίως, μη τρομάζετε. Για να ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα χρειαστούν χρόνια και χρόνια- και αυτό είναι κάτι που και οι δύο πλευρές, δηλαδή και οι κάτοικοι και το υπουργείο γνωρίζουν, αλλά κρύβουν.
Δηλαδή: τώρα θα γίνουν προσφυγές κατά του αποχαρακτηρισμού και στη συνέχεια θα πρέπει να κηρυχθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση, εναντίον της οποίας και πάλι θα γίνουν προσφυγές, και η κατεδάφιση (νέος γύρος). Επομένως, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε χρόνια πριν η υπόθεση τελεσιδικήσει.
Το ίδιο προβλέπεται και με το άλλο ακίνητο, ιδιοκτησίας Β. Παπαθανασίου, επί της οδού Δ. Αρεοπαγίτου 19: αποφάσεις συμβουλίων, προσφυγές, νέες αποφάσεις, προσφυγές κ.λπ.

Οι φωτό που έχω τραβήξει από το νέο μουσείο δείχνουν ότι πράγματι τα κτήρια ενοχλούν. Η πρώτη είναι από την αυλή του μουσείου, και ίχνος δεν φαίνεται από το διονυσιακό θέατρο και τα άλλα μνημεία στη νότιο κλιττύ. Ούτε ο Παρθενώνας και τα μνημεία επάνω στην Ακρόπολη.


Η δεύτερη είναι από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου (ναι, εκεί που θα γίνει το εστιατόριο, γιατί, κακό είναι; Δεν θα είναι οι επισκέπτες του εστιατορίου επισκέπτες και του μουσείου; Δεν πρέπει να βλέπουν τα μνημεία της νότιας κλιτύος; Αλλά και μέσα από το μουσείο, υπό κάποια γωνία, ούτε τον Παρθενώνα δεν βλέπεις καλά- καλά.


Η τελευταία είναι από την αίθουσα του Παρθενώνα, στην κορυφή του κτηρίου. Και πάλι δεν μπορείς να δεις τίποτα, παρά μόνο τα δύο κτήρια. Αυτό ονειρευόμασταν όταν μιλούσαμε για το μουσείο των μουσείων; Αξίζει στο κτήριο που θα φιλοξενεί τα αριστουργήματα της Ακρόπολης να έχει μπροστά του τέτοια εμπόδια;

Μη μου πείτε για την αξία του αποχαρακτηρισθέντος. Την ξέρω. Αλλά τη «θυσιάζω» προκειμένου ένα μουσείο που θα το επισκέπτονται ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο να έχει αξιοπρεπή εμφάνιση.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 02, 2007

Η μουσική του Συνασπισμού




El pueblo unido jamas sera vencido

Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος.
Το χρησιμοποιεί στο σποτ του ο Συνασπισμός. Είναι από την περίφημη Unidad Popular της Χιλής, (μέτωπο που στήριζε την κυβέρνηση Αλλιέντε, την οποία έριξαν με πραξικόπημα οι Αμερικάνοι τέτοιες μέρες το 1973). Το ερμήνευαν οι Κουϊλαπαγιούν, αλλά έγινε διεθνώς διάσημο από τους Ιντι Ιλιμάνι. Μπας και το έχει κανείς σε mp3;

Οποιος θέλει να δει το σποτ του ΣΥΝ ας πάει στου zouri


myspace graphics

myspace graphics