Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

Ξεκρέμαστο το Μουσείο Ηρακλείου

Στον αέρα βρίσκεται η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενός από τα πέντε πρώτα σε επισκεψιμότητα μουσεία της χώρας μας καθώς ούτε χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, ούτε (το κυριότερο) η οριστική μελέτη έχει γίνει. Και δεν αρκεί αυτό. Η μελέτη δεν έχει καν παραγγελθεί. Ετσι, δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί η οποιαδήποτε αίτηση για ένταξη του έργου στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Η ανακάλυψη έγινε ξαφνικά χθές, και ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητούσε μια μικρή τροποποίηση της έκθεσης Μινωικού Πολιτισμού στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Τότε, μέλη του θυμήθηκαν πως αναζητούνται πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ για την επανέκθεση, η οποία, κατά τους ίδιους, τοποθετείται σε δύο χρόνια από σήμερα. «Χρονοδιάγραμμα υπάρχει, αλλά η επενέκθεση θα γίνει όταν εξευρεθούν τα χρήματα» είπε η γενική διευθύντρια Βιβή Βασιλοπούλου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επισκευάζεται αυτό τον καιρό, με κονδύλια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ). Οι υπηρεσίες του έχουν ζητήσει άλλες 60.000 ευρώ για τακτοποίηση των αποθηκών, αλλά δεν έχουν υποβάλει πρόγραμμα που να αφορά στην επανέκθεση.
Τα έργα ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα έπρεπε από τον περασμένο χρόνο να έχει γίνει σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα, τη γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αποφασισθεί σε ποιον θα ανατεθεί η οριστική μελέτη για την επανέκθεση. Όταν αυτή η μελέτη ολοκληρωθεί, θα είναι σε θέση να γνωρίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία πόσο θα κοστίσει το έργο και, άρα, να ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης να το εντάξει στα περιφερειακά κοινοτικά προγράμματα του Δ ΚΠΣ. Ως γνωστόν, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δικό του πρόγραμμα, επομένως η χρηματοδότηση των έργων του είναι αμφίβολη.
Το ΚΑΣ συζήτησε την αφαίρεση κάποιων αντικειμένων από την έκθεση στο Ωνάσειο (κάτι που έκανε τον Γ. Σακελλαράκη να μιλήσει για προχειρότητα) και θυμήθηκε τον κατάλογο των αμετακινήτων: μέλη του είπαν πως δεν είναι δυνατόν να μην έχει λάβει μορφή ο κατάλογος έργων που σε καμία περίπτωση δεν μετακινούνται από εκεί που βρίσκονται και πρότειναν στον κ. Δραβίλλα να αναλάβει πρωτοβουλίες επί του έργου αυτού.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2008

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ

Ο Μανώλης Γλέζος ήταν μόλις 19 ετών όταν, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη των Αθηνών και έστειλε σε όλο τον Κόσμο ένα μήνυμα αντίστασης. Ως ανταμοιβή η μητριά- πατρίδα τον φυλάκισε, τον εξόρισε, τον εδίωκε (όπως και τον Σάντα). Οχι για την πράξη του αυτή, αλλά επειδή ονειρεύτηκε μια καλύτερη Ελλάδα...
Ευτυχώς, οι καιροί άλλαξαν. Ομως, οι οφειλόμενες τιμές δεν αποδόθηκαν όπως έπρεπε. Επιτέλους, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου ανακήρυξε χθες τον Μανώλη Γλέζο επίτιμο διδάκτορά της.
«Ολόκληρη η ανθρωπότητα διέρχεται από μια βαθύτατη κρίση, κρίση εσωτερική στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και κρίση στις σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση» είπε ο τιμώμενος. «Ο κόσμος τον οποίον εμείς οι άνθρωποι έχουμε δημιουργήσει, το σύστημα των σχέσεών μας, έχει στραφεί εναντίον μας και μας καταπιέζει. Η αγωνία, το άγχος, η οδύνη και ο πανικός διακατέχουν το σύνολο της ανθρωπότητας». (Σοφές κουβέντες. Που, βεβαίως, σκιαγραφούν και το κλίμα των τόσο δύσκολων ημερών που ζούμε).
Και συνέχισε: «Αποδέχομαι την τιμή που μου κάνετε να με ανακηρύξετε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διότι δεν την επιζήτησα, διότι δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, διότι δεν κατέχω κανένα κυβερνητικό αξίωμα και διότι θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την ελληνική γλώσσα και το λεκτικό συμβολισμό, ανεξάρτητα όλων αυτών» (Αυτοί είναι οι άνθρωποι με άλφα κεφαλαίο που δεν σχετίζονται με τη διαπλοκή)
«Η λέξη πολιτική είναι παράγωγος της λέξης πολίτης, η οποία παράγεται από τη λέξη πόλις», είπε ο Μανώλης Γλέζος. «Η λέξη πόλις σχετίζεται ετυμολογικά με τις λέξεις πίμπλημι (πληρώ, γεμίζω), πλήθω (γίνομαι πλήρης), πλέως (πλήρης, συμπληρωμένος). Όταν, όμως οι πολίτες μιας πόλης ‘ουδ' αλλήλων αλέγουσι’ και δεν ασκούν οι ίδιοι πολιτική, αλλά αναθέτουν το δικαίωμά τους αυτό σε άλλους, τους εξ επαγγέλματος ‘πολιτικούς’, τότε το εννοιολογικό περιεχόμενο της λέξης πολιτικής αλλάζει, σημαίνει κάτι άλλο.» (Κι αυτό ταιριάζει γάντι στο κλίμα των ημερών, αλλά όχι μόνο...)
Ο Απόστολος Σάντας ήταν εκεί, για να καμαρώσει τον παλιό συμφοιτητή και φίλο (αλήθεια, δεν άξιζε κι ο ίδιος μια τέτοια τιμή;) όπως επίσης και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος (με κάππα κεφαλαίο) Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Και, φυσικά, πολύς- πολύς- πολύς κόσμος.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2008

Σιγά! Το υπουργείο κοιμάααααται!

Με τούτα και με κείνα, ξεχάσαμε τα σοβαρά του υπουργείου Πολιτισμού. Ξεχάσαμε ότι δεν υπάρχει φράγκο στις εφορείες αρχαιοτήτων και βάζουνε από την τσέπη τους χρήματα ακόμα και για τη βενζίνη των χορτοκοπτικών μηχανημάτων και για το μέλάνι των φωτοτυπιών.
Ξεχάσαμε ότι είναι στον αέρα όλες οι συμβάσεις των εκτάκτων και ότι καμμιά 200αριά μπήκαν από το «παράθυρο» που λέγεται Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου και Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης αλλά οι υπόλοιποι 4.800 υποφέρουν.
Ξεχάσαμε και την αρχαία Ολυμπία, όπου δεν έχει φυτευθεί ούτε ένα πράσινο φύλλο. Αν και οι φυτεύσεις και η υδροσπορά έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, στα τέλη Ιανουαρίου που βρισκόμαστε τίποτα δεν έχει γίνει. Τώρα θα ξεκινήσουν, με κίνδυνο οι βροχές και ο παγετός που αναμένονται να καταστρέψουν τα πάντα.
Κερασάκι στην τούρτα: οι λήψεις για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του Πεκίνου, που θα γίνουν 24 Μαρτίου, θα είναι εναέριες. Μέχρι τότε, η φύση δεν προλαβαίνει να αναγεννηθεί. Προβλέπω να πέφτει βάψιμο...

Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2008

Διαφθορά τέλος! (χε χε χε)

Εντάξει, τώρα ησύχασα. Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι θα πατάξει αμείλικτα τη διαφθορά.
Μπορούμε να συνεχίσουμε να κοιμόμαστε. Μόνο που επειδή αυτός δεν είναι ο ύπνος του δικαίου, πολύ φοβάμαι πως όταν θα ξυπνήσουμε, όπως η Ωραία Κοιμωμένη, μετά από 100 και βάλε χρόνια, δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο από Αξίες και Ιδανικά (οι πρίγκιπες που δίνουν φιλιά είναι για τα παραμύθια, για να μην πω για τα μπάζα)
Και τώρα, ας αλλάξουμε πλευρό.


Υστερόγραφο: εν τω μεταξύ, όλη αυτή η ιστορία με τους Ειδικούς Λογαριασμούς, τις επιχορηγήσεις κ.λπ. λύνει τα χέρια στον υπουργό Οικονομικών να καταργήσει τους πρόσθετους πόρους για το υπουργείο Πολιτισμού και να το αφήσει μόνο με τους μισθούς των υπαλλήλων. Και στον κ. Λιάπη επιτρέπει να μη δώσει καμία από τις επιχορηγήσεις που πρέπει να δώσει ώστε να βοηθηθούν φορείς και ομάδες που πράγματι πολλά προσφέρουν.
Ναι, πρέπει να καταργηθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί. Αλλά, πρέπει, επίσης, να προστεθούν τα χρήματα στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου και όχι να πάνε υπέρ εξοπλισμών, σπαταλών, πίστεως και πατρίδος... Δεν θα σωθεί το κράτος και δεν θα εξαλειφθεί η φτώχεια με τα 70 εκατομμύρια ευρώ του υπουργείου Πολιτισμού. Αλλά ο πολιτισμός θα βοηθηθεί αν χρησιμοποιηθούν σωστά.
Με δεδομένο, δε, ότι ο πολιτισμός δεν έχει χρήματα στο Δ ΚΠΣ, καταλαβαίνετε τι θα γίνει. Δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε ερειπωμένα μνημεία και κλειστά θέατρα. Αντίθετα, τα σκυλάδικα έτσι κι αλλιώς, θα θριαμβεύουν. Δυστυχώς.

Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

Η επόμενη μέρα στο υπουργείο Πολιτισμού

Δημόσιες σχέσεις πρέπει να κάνουν τα μέλη του συμβουλίου χορηγιών, προκειμένου να εξευρεθούν χορηγίες. Επίσης, πρέπει να καταθέτουν ιδέες, πολλές ιδέες. «Μπρέιν στόρμινγκ» (brain storming, καταιγιστική κατάθεση ιδεών) τους ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος παρέστη στη σημερινή, πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου.
Ο νόμος για τις χορηγίες δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, καθώς ούτε μία από τις επτά κοινές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ενεργοποίησή του δεν έχει δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Οι τέσσερις αναμένουν τη σειρά τους, ενώ άλλες τρεις δεν έχουν καν υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού! Παρόλα αυτά, το συμβούλιο έπρεπε να συγκροτηθεί, ώστε να υπάρξει κάποιος συντονισμός, κάποιο «μάρκετινγκ». Αλλωστε, μέλος του χαρακτήρισε το υπουργείο Πολιτισμού, «υπουργείο μαμούθ»!
Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα, μπροστά σε όσα είπαν άλλα μέλη εναντίον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το πρώτο κατηγορήθηκε ότι μπορεί και να καθυστερήσει επί μακρό χρονικό διάστημα μελέτες (που προς το παρόν δεν υπάρχουν) και το δεύτερο χαρακτηρίστηκε χειρότερο από το ΚΑΣ και μάλιστα «αγκάθι».
Ο πρόεδρος του συμβουλίου Παναγιώτης Πανούρης ανέλαβε να κάνει την πρώτη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα. Στα συρτάρια της ειδικής διεύθυνσης υπάρχουν εκατοντάδες προτάσεις για δράσεις και προγράμματα που αναζητούν χορηγούς (περί τις 70 τυπωμένες σελίδες όπως ειπώθηκε από τον αρμόδιο τμηματάρχη). Προς το παρόν το ενδιαφέρον των χορηγών έχει εκδηλωθεί ελάχιστες φορές.
Ο κ. Λιάπης ζήτησε από τα μέλη να αντιστοιχήσουν καταλόγους με ενδιαφερόμενους και κατέληξε λέγοντας: «θέλω έργο, θέλω αποτέλεσμα».

Ο Μιχάλης Λιάπης θα βάλει τέλος στη διπλή ψήφο του Γενικού Γραμματέα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως είπε σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνάντησή του με τα μέλη του συμβουλίου παρουσία του νέου ΓΓ Θοδωρή Δραβίλλα. Οι οδηγίες που έδωσε στον καινούργιο Γενικό «είναι ποτέ να μην ισχύσει η δυνατότητα που έχει με τη δική του ψήφο να παίρνονται οριακές αποφάσεις.» Επίσης, θα αναπέμπει, όπως δήλωσε, γνωμοδοτήσεις που δεν θα έχουν ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να εξετάζονται και πάλι.
Ο κ. Λιάπης διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής η διπλή ψήφος «άπαξ ίσχυσε, με άλλα λόγια δεν έγινε ποτέ κατάχρηση, ούτε καν χρήση θα έλεγα, αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο ένα 17μελές συμβούλιο όπως το δικό σας, να φτάσει σε ένα οριακό σημείο για να έρχεται ο πολιτικός Προϊστάμενος και να λέει όχι, πάω με τη μία πλευρά ή με την άλλη πλευρά. Νομίζω η λογική επιβάλει αυτό εν τοις πράγμασι να το καταργήσουμε και να ισχύει έτσι η πλειοψηφία και κατά την ταπεινή μου παράκληση, ισχυρές πλειοψηφίες.» Τέλος, οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ θα βγαίνουν πλέον και στο Διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Το μόνο που δεν είπε, διότι προφανώς το αγνοούσε, είναι ότι και η προηγούμενη γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, (η πριν από τον Χρήστο Ζαχόπουλο) αρνούνταν μονίμως να κάνει χρήση της διπλής ψήφου.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει μια κρίση στο υπουργείο, και ότι έχουν γραφεί και υπερβολές, αλλά, όπως είπε, «ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μπορεί αυτή η κρίση να είναι η αφορμή, η αφετηρία, καλύτερων ημερών για τον πολιτισμό και για τη χώρα μας.»
Οσο για το ΚΑΣ, σημείωσε πως είναι ένας θεσμός με λαμπρή ιστορία 170 χρόνων. «Εγώ εμπιστεύομαι αυτό το όργανο, τόνισε. Είναι ένας μεγάλος, σημαντικός, σπουδαίος θεσμός για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Διότι πάρα πολλές υποθέσεις αφορούν ζητήματα του απλού συμπολίτη μας.»
Ο κ. Δραβίλλας είπε πως οι συνεδριάσεις του συμβουλίου θα ξεκινήσουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα και τόνισε πως το στοίχημα είναι «να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, με πολλαπλά οφέλη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.» Δεν δέχτηκε να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, λέγοντας ότι προς το παρόν θέλει να γνωριστεί με τους ανθρώπους του υπουργείου.

Πέμπτη, Ιανουαρίου 10, 2008

Αντε πάλι με τα Μάρμαρα...

Μάθανε πως… μην πω τι κάνουμε, πλακώσανε κι οι Αγγλοι. Οι «Τάιμς του Λονδίνου», η μεγαλύτερη και γνωστότερη παγκοσμίως βρετανική εφημερίδα, συσχετίζουν την υπόθεση Ζαχόπουλου με την υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει απολέσει, εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, «το ηθικό υπόβαθρο» της διεκδίκησης. Τίτλος της ανταπόκρισης του Τζον Καρ από την Αθήνα, «Σεξ, ψέματα και ντι-βι-ντι ταρακουνούν το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας».
Πώς συνδέουν τα άσχετα; Με εντελώς αυθαίρετο τρόπο. Η καταληκτική παράγραφος του άρθρου, στην οποία γίνεται και η ανάλογη αναφορά, είναι αποκαλυπτική: «το σκάνδαλο έχει στείλει την δημοτικότητα της συντηρητικής κυβέρνησης σε χαμηλά επίπεδα (σ.σ. στα Τάρταρα, όπως θα λέγαμε σε απλά ελληνικά) και έπληξε το κύρος του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Ζαχόπουλος ήταν ένας αρμόδιος- κλειδί στην καμπάνια για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και υπάρχει μια ευρύτατα διαδεδομένη αίσθηση ντροπής, επειδή ο οργανισμός που ισχυριζόταν ότι έχει το ηθικό υπόβαθρο για την επιστροφή τους, μπορεί να καταστραφεί από ένα σκάνδαλο.»
Η σπουδή των Βρετανών ως προς το θέμα της επιστροφής των Παρθενώνειων Γλυπτών είναι καταφανής. Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τότε που το Μπι- Μπι- Σι προσπάθησε να βάλει στο στόμα του οργανωτικού γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού κ. Δημοσθένη Δημαρόγκωνα δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες δήθεν είχε μιλήσει για αδυναμία της Ελλάδας να προστατέψει μνημεία τη στιγμή που ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο κ. Δημαρόγκωνας, παρά το ότι το Μπι- Μπι-Σι τα μάζεψε λέγοντας ότι πρόκειται για δικά του συμπεράσματα, έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες πρώτες νόμιμες διαδικασίες.
Το δημοσίευμα των «Τάιμς» παρουσιάζει όλη την υπόθεση Ζαχόπουλου, που ξεκίνησε «σαν μια ιστορία σεξ, ψεμάτων και ενός μυστικού βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί στην καρδιά του υπουργείου που έχει χρεωθεί με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Αλλά, μετά από δύο απόπειρες αυτοκτονίας και κατηγορίες για εκβιασμό και εσωτερική διαφθορά, η υπόθεση φτάνει στο ζήτημα της ηθικής εξουσίας του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο πιέζει για την επιστροφή των αρχαίων αριστουργημάτων.»

Δευτέρα, Ιανουαρίου 07, 2008

Διαγωνισμοί και προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού

Προς ακύρωση βαίνει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 148 ατόμων στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικαλεστεί «προτίμηση σε διαδικασίες εντός ΑΣΕΠ». Διαδικασίες που όμως το υπουργείο Πολιτισμού δεν τηρεί όταν πρόκειται για άλλες προσλήψεις, όπως αυτές των 145 υπαλλήλων που έγιναν με την αυγή του νέου έτους χωρίς να περάσουν καν από το ΑΣΕΠ. Και μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει οι προσλήψεις για το πρόγραμμα «Υδάτινες διαδρομές» για το οποίο τόσα έχουν γραφεί τον τελευταίο καιρό, καθώς ήταν ένα έργο με τεράστιο προϋπολογισμό, που είχε εμπνευστεί ο Χρήστος Ζαχόπουλος.
Εξαίρεση από κανόνα του ΑΣΕΠ, που δεν επιτρέπει την προφορική συνέντευξη, επιδιώκει, επίσης το ΥΠΠΟ και για τον άλλο διαγωνισμό, πρόσληψης 100 φυλάκων και 100 νυχτοφυλάκων.
Μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει για το «στήσιμο» των αποτελεσμάτων στην προφορική συνέντευξη του διαγωνισμού για τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, ο κ. Λιάπης βρήκε μια λύση, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στη λογική του «θα ελεγχθεί αν υπάρχει ρόλος για τους 148 στην υπηρεσία» και τότε- και μόνο τότε- θα επιτραπεί η πρόσληψη.
Κύκλοι του ΥΠΠΟ εκτιμούν όμως ότι τέτοιος ρόλος δεν θα βρεθεί, καθώς ήδη στην ΓΓ Ολυμπιακής Αξιοποίησης υπηρετούν 35- 40 άτομα, που χαρακτηρίζονται πολλά.
Αν και αυτός ο διαγωνισμός δεν ευδοκίμησε, αυτό δεν αποτρέπει το ΥΠΠΟ από το να υιοθετήσει τις πρακτικές. Το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως όλο αυτό το σκηνικό, «αποκαλύπτει το όργιο του ρουσφετιού και της διαπλοκής.» Ωστόσο, ακολουθούν ακόμη δύο σημαντικές καταγγελίες του σωματείου. Η πρώτη: «Την ίδια στιγμή, παρά το σκάνδαλο της προκήρυξης και τις αντιδράσεις των εργαζόμενων, εκκρεμεί αίτημα του Υπουργείου προς το ΑΣΕΠ να συμπεριληφθεί προφορική συνέντευξη στο διαγωνισμό για 200 φύλακες και νυχτοφύλακες στο ΥΠΠΟ.»
Η δεύτερη: τις πρώτες μέρες του 2008 και ενώ απολύονται συμβασιούχοι που έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, «145 συμβασιούχοι στο ΥΠΠΟ προσλήφθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και χρηματοδότηση του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ).»
O διαγωνισμός για τους 100 φύλακες και τους 100 νυχτοφύλακες έχει ζητηθεί από το ΑΣΕΠ προ Μιχάλη Λιάπη, προβλέπει και την πρόσληψη άλλων περίπου 200 υπαλλήλων. Αυτές οι προσλήψεις των υπολοίπων 200 προβλέπεται να γίνουν χωρίς προφορική συνέντευξη. Οι προσλήψεις των 200 νυχτοφυλάκων θα γίνουν με προφορική συνέντευξη. Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι αυτός είναι ο λόγος που ο διαγωνισμός έχει κολλήσει στο ΑΣΕΠ, το οποίο δεν δέχεται να περιλαμβάνονται όροι για προφορικές συνεντεύξεις.
Οσο για τους 145, που προσλήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για το ΤΔΠΕΑΕ, αναφέρεται ότι οι προσλήψεις έγιναν χωρίς διαγωνισμό, και βεβαίως χωρίς ΑΣΕΠ (ο κανονισμός λειτουργίας του ΤΔΠΕΑΕ το επιτρέπει αυτό, αλλά κανείς δεν μπορεί να μιλά για διαφάνεια). Αφορούν σε υπαλλήλους που δούλευαν ως συμβασιούχοι μέχρι το φθινόπωρο ή και μέχρι το τέλος του έτους. Τότε οι συμβάσεις τους έληξαν, όπως και εκατοντάδων άλλων, αλλά βρέθηκε αυτός ο τρόπος (σε βάρος των συναδέλφων τους) να ξαναπροσληφθούν.
Ο Σύλλογος των Εκτάκτων είχε κάνει παράσταση στις 17 Δεκεμβρίου στον διευθυντή του γραφείου υπουργού κ. Τσοβλά ζητώντας να μονιμοποιηθούν όσοι από τους συμβασιούχους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού, πανελλαδικά είναι, σύμφωνα με το σωματείο, «πάνω από 5.000, με μόνιμο προσωπικό πάνω από 9.000».
Μετά από δεκαοκτώ ημέρες, το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Χρήστο Ζαχόπουλο. Είναι ο Θοδωρής Δραβίλλας, 40 ετών, ηλεκτρολόγος- μηχανολόγος και μάνατζερ.
Η επιθυμία του υπουργού Πολιτισμού να χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη θέση ο Α. Ανδρουλιδάκης, συνεργάτης και φίλος του επί σειράν ετών δεν φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα. Ετσι, επελέγη ο κ. Δραβίλλας, με τον οποίο επίσης έχει συνεργαστεί ο κ. Λιάπης όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Μεταφορών, καθώς ο νέος ΓΓ ήταν αντιπρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή) από τον Αύγουστο του 2005. Στο ενδιάμεσο απορρίφθηκαν για διαφορετικούς λόγους ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο Παναγιώτης Πανούρης.
Ο κ. Λιάπης προτίθεται να ξεκαθαρίσει από την αρχή προς πάσα κατεύθυνση το «ποιος είναι το αφεντικό» στο υπουργείο. Ετσι, οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα θα περιοριστούν ευθύς εξαρχής με τη χρήση της διϋπουργικής απόφαση των υπουργών Πολιτισμού, Εσωτερικών και Οικονομίας, που είναι έτοιμη από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά είχε κρατηθεί στα συρτάρια λόγω της αντίδρασης του Χρήστου Ζαχόπουλου.


myspace graphics

myspace graphics