Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2008

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο

Την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις εκτελούμενες υπό την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας αναστηλωτικές εργασίες στην Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου εξέφρασαν με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του ΠAΣOK Kώστας Mποτόπουλος, Kατερίνα Mπατζελή, Σταύρος Λαμπρινίδης και Mαριλένα Kοππά.

΄Oπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές του ΠAΣOK, τα έργα παραποιούν ιστορικά στοιχεία του μνημείου όπως οι αγιογραφίες, τα χριστιανικά σύμβολα και η αρχιτεκτονική δομή των κτιρίων και παρουσιάζουν σοβαρές τεχνικές αστοχίες με αποτέλεσμα οι Τούρκοι αρχαιολόγοι να ζητούν τη διακοπή των έργων πριν την ολοκληρωτική αλλοίωση του μνημείου.

Δεδομένης της μεγάλης ιστορικής σημασίας της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Επιτροπή με ποιες ενέργειες μπορεί να συμβάλει στην ορθή αποκατάσταση του μνημείου μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης ή ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών με χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στην αναστήλωση χριστιανικών μνημείων και συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά με το συγκεκριμένο μνημείο.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των ευρωβουλευτών του ΠAΣOK έχει ως εξής:

O τουρκικός Τύπος επιβεβαιώνει σε πρόσφατα δημοσιεύματα καταγγελίες ότι οι εκτελούμενες υπό την ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού της Τουρκίας αναστηλωτικές εργασίες στην Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου προκαλούν ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις και παραμορφώσεις που αλλοιώνουν τον θρησκευτικό χαρακτήρα του μνημείου. Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι τα έργα παραποιούν τα ιστορικά του στοιχεία όπως τις αγιογραφίες, τα χριστιανικά σύμβολα και την αρχιτεκτονική δομή των κτιρίων και παρουσιάζουν σοβαρές τεχνικές αστοχίες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρωγμές στο μνημείο. Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του Mουσείου της Τραπεζούντας το αποτέλεσμα της αναστήλωσης είναι τόσο κακό ώστε οι εργασίες πρέπει να επαναληφθούν εξαρχής. Παρόμοιες θέσεις εξέφρασαν Τούρκοι αρχαιολόγοι καθώς και εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα ζητώντας τη διακοπή των έργων πριν την ολοκληρωτική αλλοίωση του μνημείου.

Δεδομένης της μεγάλης ιστορικής σημασίας της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά, καθώς και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία για τον σεβασμό της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σε ποιες ενέργειες και συστάσεις προτίθεται να προχωρήσει προς τις τουρκικές αρχές για την ορθή αποκατάσταση του εν λόγω μνημείου, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική του σημασία;
2. Υπάρχει δυνατότητα κοινοτικής συγχρηματοδότησης για την αποκατάστασή του;
3. Mε ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλει η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών που έχουν αναλάβει τις αναστηλωτικές εργασίες και αντίστοιχων υπηρεσιών από άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, που έχει αναπτύξει τεχνογνωσία στην αναστήλωση χριστιανικών μνημείων και συνδέεται ιστορικά και πολιτιστικά με το συγκεκριμένο μνημείο;


myspace graphics

myspace graphics