Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Μαΐου 14, 2009

Η Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου θα γίνει... ασχημοκκλήσι

Η Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου δεν αντέχει τη γειτνίασή της ούτε με το αθλητικό κέντρο που έγινε εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πόσω μάλλον με το εμπορικό κέντρο που θα το διαδεχτεί. Αυτή είναι η θέση φορέων της περιοχής όπως και των δημάρχων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας, οι οποίοι αντιδρούν την μετατροπή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε «mall».

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε όμως άλλη γνώμη και ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θέτοντας κάποιους όρους. Το ΚΑΣ θεωρεί πως το προστατευόμενο μνημείο δεν βλάπτεται και δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα από τις εκσκαφές για τα υπόγεια πάρκιν που θα γίνουν σε κοντινή απόσταση (234 μέτρων) από αυτό.

Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου θα αποκτήσει 180 καταστήματα (ο αριθμός θα μειωθεί κάπως, αφού το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβει το ποσοστό εμπορικών χρήσεων από 39 σε 30%). Επίσης, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε, δύο γήπεδα μπάσκετ και τένις καθώς και έναν ανοιχτό χώρο όπου τον χειμώνα θα λειτουργεί παγοδρόμιο και το καλοκαίρι πίστα για σκέιτ μπορντ και πατίνια. Ο συνολικός χώρος εμβαδού τριάντα έξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων δεν θα έχει επεκτάσεις και δεν θα υπάρξει αύξηση της κτηριακής δόμησης.

Θα λειτουργούν επίσης κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και πάρκιν: ένα υπόγειο τριώροφο και κάποια υπαίθρια. Το συμβούλιο ζήτησε να ληφθούν μέτρα με την κατασκευή φυσικών εμποδίων ώστε να σταματήσει το παράνομο παρκάρισμα που δημιουργεί τώρα προβλήματα και στην περιοχή και στο μνημείο. Οι δήμαρχοι επέμεναν πως τα υπαίθρια πάρκιν θα επεκταθούν ατύπως μέχρι την Ομορφοκκλησιά και ότι οι επισκέψεις 10.000 ατόμων ημερησίως θα συντείνουν στην χειροτέρευση της κατάστασης του μνημείου. Κάτι που δέχτηκε και ο έφορος αρχαιοτήτων Καρδίτσας Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, ο οποίος μειοψήφησε.

Η Ομορφοκκλησιά είναι δίστυλος σταυροειδής εγγεγραμμένος βυζαντινός ναός του 12ου αιώνα με τοιχογραφικό διάκοσμο που χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Εντός του αρχαιολογικού χώρου του ναού υπάρχει ανοικτή αρχαία δεξαμενή, που χρονολογείται πιθανότατα στη ρωμαϊκή εποχή. Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην εισήγησή της σημείωνε ότι η προτεινόμενη αλλαγή «εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη στατική επάρκεια του μνημείου». Επίσης εκτιμά ότι θα υπάρξει βλάβη λόγω των καυσαερίων, καθώς και «ηχητική, ατμοσφαιρική και οπτική βλάβη και ρύπανση, δεδομένου ότι το μνημείο θα καταστεί σημειακή νησίδα εντός του μεταλλικού περιβάλλοντος που θα παραχθεί από τα διαρκώς κινούμενα τροχοφόρα».


myspace graphics

myspace graphics