Advocatus Diaboli

Κυριακή, Ιουλίου 09, 2006

Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι

Παράλογο; Εντελώς, μα εντελώς. Οι Αμερικάνοι βγάζουν στο σφυρί αρχαίες περσικές πινακίδες με σφηνοειδή γραφή (θυμίζω πως είναι η αρχαιότερη του κόσμου) ώστε να αποζημιωθούν Ισραηλινοί που δέχτηκαν επίθεση από τη Χαμάς (όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ίδιοι) το 1997. Η Χαμάς είναι παλαιστινιακή, βεβαίως. Ομως οι Ισραηλινοί διατείνονται ότι το Ιράν την υποστηρίζει. Ζήτησαν λοιπόν από την αμερικανική δικαιοσύνη να αποζημιωθούν από το Ιράν. Και εκείνη, εντελώς μα εντελώς εξαρτημένη, καταδίκασε την (άσχετη) χώρα να τους πληρώσει 423,5 εκατομμύρια δολάρια.
Πώς μπορεί κάποιος να υποχρεωθεί να δώσει αποζημίωση για κάτι που δεν έκανε; Αντε ρωτήστε τους υπερ-συντηρητικούς επικυρίαρχους του πλανήτη μας, οι οποίοι παραλογίζονται ολοένα και περισσότερο. Το κακό όμως δεν σταματά εδώ. Διότι, το Ιράν δεν έχει επιχειρήσεις συμφερόντων του στις ΗΠΑ. Ούτε καν διπλωματικές αρχές. Ετσι, δεν μπορούν να κατάσχουν περιουσιακά του στοιχεία. Αλλά, στην περίπτωσή μας, δεν μπορεί κι εκείνο να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Λοιπόν: είδαν και απόειδαν πως δεν είναι δυνατόν να λάβουν από εκείνον που δεν έχει και συνέλαβαν ένα εξωφρενικό και επικίνδυνο σχέδιο. Προσέφυγαν σε δικαστήριο του Σικάγο, ζητώντας από το Πανεπιστήμιο της πολιτείας να παραδώσει τις πινακίδες, οι οποίες του είχαν προσφερθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα χρονολογούνται ανάμεσα στο 553 και 330 π.Χ. και, όπως όλα τα αρχαία, δεν πρέπει να υπόκεινται σε κατασχέσεις, πλειστηριασμούς σε εμπορικές πράξεις ούτε καν σε αγοραπωλησία. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τους Αμερικάνους που, εκτός των άλλων είναι και ανιστόρητοι.
Το δικαστήριο δικαίωσε, δυστυχώς, αυτούς που ζητούν τα χρήματα και οι πινακίδες, μέρος της κληρονομιάς της ανθρωπότητας και μάλιστα αναντικατάστατο, θα βγουν σε δημοπρασία. Ο,τι πιο επικίνδυνο για την πολιτιστική κληρονομιά των λαών. Κάτι που δεν επιτρέπεται από τις συνθήκες που έχουν υπογράψει οι Ηνωμένες Πολιτείες με την ΟΥΝΕΣΚΟ. Αλλά και εκείνη θα παρέμβει; Πόσο δυναμικά, ή αποτελεσματικά;
Ο ασκός του Αιόλου λοιπόν σε ό,το αφορά στη διεθνή πολιτιστική κληρονομιά, άνοιξε. Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε από αυτό το σημείο. Ανήμπορη η διεθνής επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί την αφροσύνη και την εξυπηρέτηση συμφερόντων να ανάγονται σε δικαιοσύνη. Ποιος θα τους σταματήσει; Αλλά, από την άλλη, οι Αμερικάνοι δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Τα άψυχα θα σεβαστούν;

9 Comments:

  • Επίσης παρέδωσαν και το αρχαιολογικό μουσείο της Βαγδάτης στους αρχαιοκάπηλους.

    Δεν νομίζω πως δρουν έτσι επειδή είναι ανιστόρητοι. Μάλλον θέλουν να εξαφανίσουν την ιστορία των γειτόνων του -προστατευόμενου- Ισραήλ. Μια δημοπρασία σήμερα, ένας βομβαρδισμός άυριο....κάποτε θα ολοκληρωθεί το "έργο".

    By Blogger Unknown, at 1:39 μ.μ.  

  • Πράγματι. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαγδάτης λείπουν ακόμη χιλιάδες αντικείμενα. Τα περισσότερα δεν θα βρεθούν ποτέ. Οπως ίσως θα θυμάστε, οι άνθρωποι του μουσείου τους είχαν προειδοποιήσει, τους είχαν ζητήσει προστασία, αλλά τίποτα. Ενα τανκ μονάχα, από τα εκατοντάδες που είχαν στην όλη, θα αρκούσε. Αν ψάξετε στο google.com το όνομα Mathew Bogdanos, που ήταν στέλεχος των αμερικανών και τώρα μετάνιωσε (λέει τουλάχιστον) για τη λεηλασία των αρχαίων και προσπαθεί να κάνει κάτι, θα δείτε πολλά και ενδιαφέροντα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 2:38 μ.μ.  

  • Μια που μιλαμε για ολα αυτα τα μαγικα αντικείμενα (πρέπει να είσαι πραγματικά απάνθρωπος/ μισάνθρωπος για να μην υποκλίνεσαι σε ένα έργο τέχνης), να ρωτήσω το άβαταρ από πού είναι?

    Τη βλάβη με την τέχνη-που-φτιάχνεις-με-τα-χέρια την έχω λίγο και όταν την ξεχνώ ή φυσάει νόστος, με πονάει...
    :)))

    By Blogger Aphrodite, at 8:17 μ.μ.  

  • Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:52 μ.μ.  

  • Αγαπητή Αφροδίτη, είναι από τον Δαβίδ του Μικελάντζελο. Εχει τραβηχτεί τον καιρό που γινόταν συντήρηση στο άγαλμα

    By Blogger advocatus diaboli, at 11:03 π.μ.  

  • Η ιστορία των ανθρώπων είναι μια σειρά από χαμένες μνήμες και ίχνη που διατηρούνται θαμένα. Η εξουσία αποφασίζει για το μέλλον. Για τη μνήμη. Η σημερινή εξουσία. Είναι ο απόλυτος φασισμός.!

    By Blogger Eleni63, at 1:39 π.μ.  

  • Ημαρτον πιά ! Τι άλλο θα ακούσουμε ! Αν είναι δυνατόν !

    By Blogger ellinida, at 12:18 μ.μ.  

  • Δεν θυμάμαι να υπήρχαν άλλοι πιό βάρβαροι κατακτητές στην ιστορία. Και οι πιό βάρβαροι κατακτητές λαών (ακόμη και οι Χιτλερικοί)σεβάστηκαν την ιστορική κληρονομιά της ανθρωπότητας (γιατί στην ανθρωπότητα ανήκει η ιστορία). Οι σημερινοί κατακτητές (γιατί περί κατακτητών πρόκειται, αν δεν το έχετε καταλάβει...) δεν σέβονται τίποτε! Η αλαζωνία τη δύναμης! Αιώνιο ανθρώπινο κτήνος, πόσο δυνατό και ύπουλο είσαι!

    By Blogger Epicuros, at 10:59 π.μ.  

  • Βάρβαροι και αλαζόνες, Επίκουρε. Κάθε νέος επικυρίαρχος στον πλανήτη, χειρότερος από τους προηγούμενους. Είναι όμως μύθος ότι οι χιτλερικοί σεβάστηκαν την πολιτιστική κληρονομιά. Αν δεν ήταν, στην Ελλάδα, ο Χρήστος και η Σέμνη Καρούζου, ο Γιάννης Μηλιάδης και άλλοι φωτισμένοι αρχαιολόγοι, και δεν είχαμε κρύψει εγκαίρως τα αρχαία μας, θα θρηνούσαμε κι εμείς σήμερα πολλές απώλειες. Αρκεί να πω ότι ο Μηλιάδης έκανε αμέτρητα διαβήματα στον Γερμανό φρούραρχο της Ακρόπολης γιατί οι φαντάροι έκαναν βανδαλισμούς κι εκείνος τον απειλούσε ότι όποιος στρέφεται κατά των γερμανών στρατιωτών θα εκτελεστεί- αλλά ο Μηλιάδης ήταν παλικάρι. Και πού να δεις τι έγινε στην Αρχαία Ολυμπία και αλλού. Ολοι οι βάρβαροι την ίδια μούρη έχουν, λοιπόν.

    By Blogger advocatus diaboli, at 5:31 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics