Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Ιανουαρίου 25, 2007

Τα ασημικά της Κοκο-οικογένειας (2)

«Αίμα- σπέρμα- στέμμα». Το τρίπτυχο στο όνομα του οποίου η δημοσιογραφία πίνει νερό. Αίμα (δολοφονίες, τραυματισμοί, επεισόδια), σπέρμα (σεξ είτε ως απόλαυση είτε ως διαστροφή) και στέμμα (ό,τι έχει να κάνει με εστεμμένους και εστεμμένες). Τα θέματα που θα έπρεπε να είναι τα πλέον αδιάφορα, είναι τα προτιμημένα αρχισυντακτών και διευθυντών. Που ισχυρίζονται ότι αυτά θέλει το κοινό. Και μπορεί να είναι κι έτσι.
Τα ασημικά της Κοκο-οικογένειας που πωλούνται τώρα στους Christies’ του Λονδίνου ανήκουν στην τρίτη και φαρμακερή κατηγορία. Και ενώ μέχρι τώρα ουδεμία ελληνική εφημερίδα έχει κάνει πρώτο θέμα της πολιτιστικό θέμα (οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα και αφορούν συνήθως σε θανάτους σούπερ επωνύμων) όλες αυτές τις ημέρες να τα πρώτα θέματα και να τα πρωτοσέλιδα με αυτή τη δημοπρασία. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες (αλλά χιλιάδες) αρχαία μας πωλούνται διαρκώς με ανάλογες διαδικασίες, όμως περνούν στα μουλωχτά.
Επί του προκειμένου, ο Γιώργος Βουλγαράκης που έστειλε το εξώδικο στον οίκο, όχι μονάχα ήξερε ότι θα τον συνδέσουν με Κάιρο, αλλά, κυρίως, γνώριζε ότι δεν έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει το ελληνικό δημόσιο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτό μπορούσε να το κάνει μονάχα το υπουργείο Οικονομικών. Εξ ου και η παντελής απαξίωσή τους να ασχοληθούν με το αίτημά μας, αφού δεν ήταν παρά ένα απλό εξώδικο. Ομως, τα μεταξωτά εσώρουχα, απαιτούν, ως γνωστόν, επιδέξιους πισινούς. Σε αντίθετη περίπτωση, μετατρέπουν αυτούς που τα φορούν σε ρόμπες.
Και στο πιο συγκεκριμένο: ναι, καλό θα ήταν τα ασημένια κουταλάκια και τα αυγά φαμπερζέ που είχαν οι συχωρεμένοι Γεώργιος και Ολγα να τα είχαμε σε κανένα μουσείο. Αν πάντως στ’ αλήθεια το θέλαμε αυτό, πρώτον θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει να μην φύγουν από την Ελλάδα και δεύτερον θα έπρεπε να τα διεκδικήσουμε εγκαίρως όταν το πήραμε χαμπάρι ότι έφυγαν. Το κακό δεν είναι ότι στερηθήκαμε αυτά τα ο Θεός να τα κάνει κειμήλια. Είναι πως θα στερηθούμε και τα επόμενα που, προφανώς, θα είναι σοβαρότερα. Γιατί μια πρόβα έκαναν οι Κρίστις, τι νομίζετε! Τζάμπα τα κρατούσαν στις αποθήκες τους από το 1991;

15 Comments:

  • Αν η Ελλάδα θέλει να είναι δημοκρατία, ας αποποιηθεί το βασιλικό της - ξενόφερτο - παρελθόν κι ας κοιτάξει μπροστά. Τα κουταλάκια του Γεωργίου του Α' δεν ήταν Ελληνικά, ήταν από Δανία μεριά.

    By Blogger Λύσιππος, at 7:28 μ.μ.  

  • Χα, χα, σωστά, Λύσιππε.

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:46 μ.μ.  

  • Λαός χωρίς παρελθόν είναι λαός χωρίς μέλλον.Καλώς ή κακώς η βασιλεία είναι μέρος της ιστορίας μας όπως και η χούντα ο εμφύλιος οι δοσίλογοι οι γενίτσαροι κλπ κλπ.Αν δεν τα αναγνωρίσουμε και δεν τα αποδεχτούμε ως κομμάτι μας θα τα ξαναλουστούμε!

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 1:18 π.μ.  

  • @ advocatus diaboli said:

    "Και ενώ μέχρι τώρα ουδεμία ελληνική εφημερίδα έχει κάνει πρώτο θέμα της πολιτιστικό θέμα (οι εξαιρέσεις απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα και αφορούν συνήθως σε θανάτους σούπερ επωνύμων) όλες αυτές τις ημέρες να τα πρώτα θέματα και να τα πρωτοσέλιδα με αυτή τη δημοπρασία."

    Εννοείτε πολιτιστικο πρωτοσέλιδο πχ την Eurovision? Καλύτερα να μην το βάζουνε...

    Η εκποίηση των ασημικών που κάποτε κάπως βγήκαν απο τη χώρα και δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν ανήκαν, ούτε τότε, ούτε και τώρα, είναι πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό θέμα. Πολιτιστικό γιατί είναι?

    By Blogger proinos, at 3:44 μ.μ.  

  • Apeirota, καθόλου δεν το εννοώ έτσι. Αλλά άλλο Ιστορία και άλλο φρενίτιδα με το ασημένιο καθίκι του κάθε τέως.
    Πρωινέ, προφανώς και δεν εννοώ Eurovision κ.τ.τ. Πώς σας ήρθε κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχουν σπουδαία πολιτιστικά θέματα όπως αρχαιολογικές ανακαλύψεις π.χ. για πρώτα θέματα των εφημερίδων;
    Αν, τέλος, δεν είναι η πολιτιστική κληρονομιά (έστω και τα τσουκαλάκια του κάθε τέως) πολιτιστικό θέμα, τότε τι είναι;

    By Blogger advocatus diaboli, at 5:01 μ.μ.  

  • Την καλησπέρα μου Συνήγορε... Πάλι καλά που έχουμε τα κουταλάκια, για να μην κοιτάζουμε τα σοβαρά προβλήματα αυτού του τόπου. Οι δημοσιογράφοι μας να είναι καλά... τα χρυσά μας παιδιά που ασχίζουν και κόπτονται για την ενημέρωση του πολίτη... του πολίτη, είπα??? Με συγχωρείτε, λέξη κακιά... Εννοούσα του καταναλωτή....

    Βολκώφ

    By Blogger Θεοδόσης Βολκώφ, at 5:23 μ.μ.  

  • Πρέπει να αποφασίσουμε νομίζω ότι το παρελθόν είναι δικό μας με το βασιλιά του. Αφού αποδεχτούμε και μάθουμε βέβαια το παρελθόν μας, τότε ίσως είναι καλό να αρχίσουμε να αφήνουμε κατά μέρος τους λαϊκισμούς και να αναζητάμε τις ευθύνες σε όσους βοήθησαν να φύγουν τα κομμάτια. Φταίει ο Βουλγαράκης, επειδή ακριβώς βοήθησε στη διαφήμιση των αντικειμένων.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 8:54 μ.μ.  

  • Ως πολιτιστική κληρονομιά θεωρώ κι εγώ τα τσουκαλάκια του κάθε τέως.Είδες που τελικά συμφωνούμε;Η ιστορία ενός λαού είναι συνεχόμενη, δεν διακόπτεται κατά το δοκούν, με τα καλά και τα άσχημα, τα ένδοξα και τα ντροπιαστικά.

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 12:49 μ.μ.  

  • Αυτό που θα παραθέσω είναι προσωπικό βίωμα. Στο τέλος του 70 υπηρετούσα τη θητεία μου στη Πρέβεζα. Μαζί με άλλον μανιακό στις καταδίσεις πέσαμε κοντά στο γεφύρι που οι ντόπιοι το αποκαλούν το γεφύρι του Καριωτάκη πολύ μακριά απο Ακτιο και Νικόπολη. Μετα απο μισή ωρα και σε βαθος 30 μέτρων είδαμε ενα καταπληκτικό ψηφιδωτό σαν μερος δωματίου η σάλας καραβιού, δεν ειμασταν σίγουροι λογο φωτισμού. αμέσως βγηκαμε και επιστρεψαμε στην πόλη, βρήκαμε την αστυνομία και τον εφορο σε ...ουζερί της αγοράς που αφου μας πιέσανε να μας κεράσουν ουζάκι μας αφήσαν να εξιστορίσουμε και να περιγράψουμε τι ειδαμε.

    Επειδή η ανάκρηση κράτησε πάνω απο ώρα μας εξηγησαν οτι ειχε περάσει η ώρα και θα το εξετάζαν το επόμενο πρωί. Μετά την υπηρεσία μας τρέξαμε στο σημειο σίγουροι οτι θα βρούμε συνεργεια για να βρούμε ...τίποτα! ακόμη χειροτερα οταν κάναμε κατάδυση στο σημείο που είχαμε δει το ψηφιδωτό ανακαλύψαμε οπτι έιχε μετακινηθεί ακόμη και ο βράχος που είχαμε βάλλει σαν σημάδι και φυσικά το γάντι για αναγνώρηση.

    Οταν αναφέραμε το γεγονός μας ειπανε οτι αφ' ενός το ειχαμε φανταστεί και μάλλον θα είδαμε ...κάποιο κεντημα που κάποια θε πέταξε, το κάνουν συχνα!!! Αφ' ετέρου μας κάναν παρατήρηση που κάναμε κατάδυση χωρίς να ...τους ενημερώσουμε!!! Ακόμη και τώρα μετανιώνω που δεν πηρα ένα κομμάτι.

    Οσο για την 'βασιλική' περιουσία, η μαμά του έθνους και γνωστή παιδομαζώχτρα Φρειδερίκη μετά το 45 δέχτηκε απο λάτρεις της γερμανικής οικογένειας πολλά δωρα που συμπεριλαμβανανε κυρίως αρχαία που βρισκόντουσταν τυχαία σε χωράφια!!!

    By Blogger ovi, at 3:05 μ.μ.  

  • Δεν προλαβαίνω να γράψω αναλυτικο σχόλιο. Πάω για βρεφικά στην Μαρί Σαντάλ... Ελπίζω να σας δω και εσάς εκεί. Να τους ενισχύσουμε τους ανθρώπους.

    By Blogger Eleni63, at 8:52 μ.μ.  

  • μα είχαν Faberge αυγά οι δικοί μας; νόμιζα πως ο Faberge εβγαζε αυγά μόνο γιά τον τσάρο...

    By Blogger Ο Καλος Λυκος, at 10:29 μ.μ.  

  • Otan eixa dei ton Teos sthn Epidauro, eida pollous ypsila istamenus na xairentizonte mazi tu, mexri ke anepesthites ypokliseis eixa dei, mia klish tu kormu na thn po, ke eime siguros oti oudeis ethese thema gia kapio kutalaki h' avgo faberge... Simfono omos oti se mia xora pu exei pei to apetaksamin sth vasilia ke pu kafxete sfodra gia to istoriko ths parelthon, h kloph arxeotiton einai amelitea mprosta se ena vasiliko servitsio... Evlogia Kyriou ke eleos pia :)

    By Blogger Mh Xeirotera, at 9:23 π.μ.  

  • Θα συμφωνήσω με τον συμπατριώτη μου apeirotas. Αλλά κι αυτή η χειμμαρώδης οργή κατά τού τέως; (Χωρίς κόστος βεβαίως και εκ τού ασφαλούς. Άπαντες γενναίοι πάνω από το πτώμα). Κι αυτό κάθε που τα ...mass media ξεμένουν (ξεμένουν ωρέ από ειδήσεις τα δελτία;-) ) ή, ακόμη χειρότερα "καλύπτουν" άλλα σοβαρότατα ζητήματα που ...τρέχουν παράλληλα με τα τού τέως; Μην ξεχνάμε την καθόλου τυχαία προβολή, πριν 3 χρόνια, ως είδηση τής ημέρας (άρα και με το μεγαλύτερο μέρος των δελτίων δικό της) την επίσκεψη τού τέως στην Ελλάδα, ενω το μεγαλύτερο κατά τα τελευταία 13 χρόνια συλλαλητήριο στο κέντρο τής Αθήνας βρισκόταν σε εξέλιξη ΚΑΙ κατά την διάρκεια των δελτίων! Κι εκείνη την σικ και ανωτέρου επιπέδου συγγνώμη τού Χατζηνικολάου προς τους fan - συγγνώμη, τους τηλεθεατές- γιά την λάθος εκτίμησή του.
    Αγαπητή advocatus όλα στα πλαίσια τής παραπληροφόρησης και τού αποπρασανατολισμού. Το ξέρεις άλλωστε... Τι να κάνω που δεν μπορώ να ανοίξω το ...ρημάδι μου :-)

    @mh xeirotera
    Η κοινωνική διαστρωμάτωση είναι οριζόντια και όχι κάθετη όπως θέλουν να μας μαθαίνουν ...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:15 π.μ.  

  • Πάντως γελάσαμε αρκετά την περασμένη εβδομάδα . Πάλι καλά που υπάρχουν και αυτά για να διασκεδάζουμε . Θεάματα δίχως άρτον .
    Λες και θα περίσσευε κανένα φραγκάκι για να φτιάξουμε μουσείο να τα στεγάσουμε . Εδώ δεν έχουμε να στεγάσουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που κάθονται στις κούτες , το ιμιτασιόν τραπεζάκι της βασιλικής αυλής μας μάρανε ;
    Οκ δεν ήταν όλα ευτελούς αξίας , αλλά δεν είναι και για να γίνεται τόσος ντόρος .
    Πουλάω καθικάκι που καθόταν ο τέως όταν ήταν διάδοχος . Ποιός θα το πάρει ;
    Πάντως δεν είναι ένα απίθανο αστειατόριο η Ελλάς ;

    By Blogger ellinida, at 1:43 μ.μ.  

  • Χαίρετε, Βολκώφ. Τα κουταλάκια ανασύρθηκαν μόλις ήταν η εξεταστική για τις υποκλοπές. Την ίδια μέρα!
    Δείμε του πολίτη, συμφωνώ. Απλώς, φταίει και ο Βουλγαράκης, όχι μόνο ή όχι πρωτίστως αυτός.
    Apeirota, κι εδώ συμφωνώ.
    Ovi, τρομερή εμπειρία- και τρομακτική όσον αφορά στο ελληνικό δημόσιο
    Ελένη, κάτι σε ροζ κουφετί.
    Καλέ λύκε, φίρμα ήτανε και έβγαζε για όποιον μπορούσε να τα πληρώσει (καθότι πανάκριβα και στην εποχή τους). Στους δικούς μας κάποιοι τα έκαναν δώρο.
    Μη χειρότερα, Κώστα, σωστοί!
    Ελληνίδα, πράγματι, διασκεδάσαμε με τα κιτς όλων!

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:24 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics