Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Ιουλίου 05, 2007

Οι ανταγωνιστές μας επεκτείνονται, εμείς κοιμόμαστε

Εκατό εκατομμύρια στερλίνες για 1.000 τετραγωνικά μέτρα; Όταν πρόκειται για την επέκταση του Βρετανικού Μουσείου, το ποσό θεωρείται λογικό. Θα βρεθεί από δωρεές και από κυβερνητικά προγράμματα και θα ανεβάσει κι άλλο την επισκεψιμότητα. Ο διευθυντής του, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, ήδη κάνει όνειρα για τη φιλοξενία μεγάλων περιοδικών εκθέσεων, τις οποίες τώρα δεν μπορεί να στεγάσει λόγω χώρου, και αύξηση εσόδων.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο στις μόνιμες συλλογές του, σύμφωνα με το κληροδότημα Τέρνερ. Εχει τη δυνατότητα όμως να βάζει εισιτήριο στις περιοδικές του εκθέσεις, πράγμα που κάνει και μάλιστα είναι τσουχτερό. Επομένως, όσες περισσότερες περιοδικές εκθέσεις φιλοξενεί τόσο το καλύτερο και για τη φήμη του και για τα οικονομικά του.
Εχοντας ήδη χάσει την έκθεση για τον Τουταγχαμόν, για την οποία οι ειδικοί αναμένουν «χαμόν», ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ ανασκουμπώθηκε και αποφάσισε να προτείνει την επέκταση του μουσείου στη βορειοδυτική γωνία του όπου υπάρχει ελεύθερο έδαφος και δευτερεύοντα κτίσματα. Μπορεί να μην προλαβαίνει τη συγκεκριμένη έκθεση, που θα γίνει τελικά στο Γκρίνουιτς, στο μέλλον όμως δεν θα έχει πρόβλημα.
Προς το παρόν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», έχει γίνει μετατροπή στο αναγνωστήριο ώστε να φιλοξενηθεί εκεί η έκθεση του «Πήλινου στρατού». Τα εγκαίνια θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αλλά έχουν ήδη προπωληθεί 30.000 εισιτήρια. Αλλωστε, οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου αυξήθηκαν φέτος κατά τετρακόσιες χιλιάδες και έφτασαν τα 4,9 εκατομμύρια.
Πάντως, μια έκθεση που έμεινε κάρφος στον οφθαλμό του κ. ΜακΓκρέγκορ ήταν η μεγάλη έκθεση του Λούβρου για τον Πραξιτέλη, η οποία θα φιλοξενηθεί τώρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα. Δεν είχαμε χώρο, λέει, άρα δεν τη ζητήσαμε καν. Υπάρχει και άλλος τρόπος, φυσικά, να αποκτήσουν χώρο. Να μας επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, και να αδειάσουν έτσι μια ολόκληρη αίθουσα…
Οσο για την επέκταση του δικού μας Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μάλλον θα παραμείνει όπως είναι τόσα χρόνια: όνειρο θερινής νύκτας. Με την πλάτη ξεσκέπαστη!

6 Comments:

  • Ας το σουλουπώσουν πρώτα και μετά ας γίνει η επέκταση.

    By Blogger αθεόφοβος, at 2:04 π.μ.  

  • Τον ύπνο του δικαίου κάνουμε.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:32 π.μ.  

  • As ta epistrepsun ke tus plironume emeis ke thn epektash... diplo to ofelos.

    :)

    By Blogger Mh Xeirotera, at 5:55 μ.μ.  

  • Με τόσες και τόσες αξιόλογες αρχαιότητες ν ασφυκτιούν στα κιβώτια του υπογείου, το πιό λογικό θα ήταν μια επέκταση, ή ένα δεύτερο μουσείο. Αλλά όχι στο Βασίλειο της Ελληναριάς. Πριν από χρόνια φιλοξενούσα έναν καθηγητή μου από το εξωτερικό, που είχε έρθει για ένα συνέδριο. ¨Εκανα αγώνα για αν προλάβω να τού δείξω το Μουσείο, λόγω των πολύ στενών ωραρίων, μπήκαμε σχεδόν με το ζόρι είκοσι λεπτά πριν κλείσει ( δεν μάς έβαζαν λέει μισή ώρα πριν την ώρα κλείσίματος), και κάναμε ένα σπριντ ανάμεσα στα πιό βασικά....

    Δημοσιουπαλληλικό μνημείο έπρεπε αν λέγεται...

    By Blogger Μαύρος Γάτος, at 7:54 μ.μ.  

  • εντός, εκτός και...επί τα αυτά...

    By Blogger ioeu, at 1:28 μ.μ.  

  • Κάποιοι σε κάποια μέρη της χώρας όμως ξυπνάνε, όπως π.χ. στο δήμο μου.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 6:25 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics