Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Το μεγάλο όνειρο της Μελίνας





Την έκτη μέρα των Παναθηναίων, 28η του μηνός Εκατομβαιώνος, στα γενέθλια της θεάς Αθηνάς, στην αρχαία Αθήνα γινόταν η πομπή των Παναθηναίων. Κατά τη διάρκειά της μεταφερόταν στο Ερέχθειο τς Ακρόπολης ο νέος μάλλινος πέπλος της θεάς, κρεμασμένος σαν ιστίο σε ξύλινο ομοίωμα τριήρεως, που συρόταν σε τροχούς. Τον πέπλο είχαν υφάνει Αθηναίες παρθένες, που αποκαλούνταν «εργαστίνες» και παρίστανε την θεά στη Γιγαντομαχία. Με αυτόν τύτλιγαν το ιερό ξόανο. Σε περιόδους ήττας κάλυπταν τη θεά με μαύρο πέπλο, σε ένδειξη πένθους.
Η πομπή των Παναθηναίων αποτυπώθηκε από τον Φειδία και τους συνεργάτες του στην περίφημη ζωφόρο του Παρθενώνα που έχει μήκος συνολικά 160 μέτρα και ύψος 1. 01 μέτρα. Σε αυτήν συμμετείχαν ιερείς, άρχοντες, οι κανηφόρες (έφερναν στους ώμους και τα χέρια το «κάνιστρο», δηλαδή ένα πλατύ και αβαθές καλάθι), οι αντιπρόσωποι των συμμαχικών πόλεων, οι μέτοικοι (αυτοί που είχαν εγκατασταθεί στην Αθήνα, όμως επειδή οι γονείς τους δεν ήταν Αθηναίοι, δεν είχαν τα πολιτικά δικαιώματα του Αθηναίου πολίτη), αρματηλάτες, ιππείς, γέροντες που κρατούσαν στα χέρια κλάδους ελαίας και τα ζώα που οδηγούνταν προς την εκατόμβη (θυσία προς την θεά). Το πιο χαρακτηριστικό μέρος της πομπής που γέμιζε με περηφάνεια τους Αθηναίους ήταν η παρέλαση των Αθηναίων εφήβων αγοριών, πάνω σε άλογα.
Η πομπή ξεκινούσε από το Δίπυλο του Κεραμεικού, ακολουθούσε την οδό Παναθηναίων, η οποία διέσχιζε την Αγορά, και τελείωνε στην Ακρόπολη. Εκεί γινόταν η παράδοση του Πέπλου στον άρχοντα βασιλέα από μία κόρη και από μία άλλη παράδοση δυο δίφρων (σκαμνάκια) σε ιέρεια της θεάς και αμέσως ελάμβανε μέρος η θυσία εκατό βοδιών (Εκατόμβαιον) και ακολουθούσε γλέντι. Τα σφάγια από τις θυσίες προς την πολιούχο θεά Αθηνά ψήνονταν και προσφέρονταν στους πολίτες, σε συνεστιάσεις. Γι’ αυτό τον λόγο τα Παναθήναια ήταν μια πολύ μεγάλη γιορτή που έχει μείνει ως τις μέρες μας με τον Δεκαπενταύγουστο (τότε περίπου ήταν η 28η του Εκατομβαιώνος).


Την 14η του μηνός Οκτωβρίου 2007, η μεγάλη πομπή των Παναθηναίων ξεκίνησε από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης προς το Νέο Μουσείο, όπου και θα παραμείνουν οι λίθοι της ζωφόρου. Επικεφαλής της πορείας δεν ήταν οι ιερείς, οι άρχοντες, οι γέροντες, οι στρατιώτες και οι κανηφόρες. Ηταν οι ωραίοι Αθηναίοι έφηβοι, με την Μελίνα Μερκούρη ανάμεσά τους...

7 Comments:

  • Η Μελίνα ήταν άνθρωπος με όραμα και φαντασία.
    Και τι άκουσε όσο ζούσε από ανθρωπάρια...

    By Blogger αθεόφοβος, at 1:33 π.μ.  

  • Πολύ όμορφο κείμενο...

    Πολύ εύστοχο και το σχόλιο του Αθεόφοβου.

    By Blogger Ιφιμέδεια, at 12:35 π.μ.  

  • Ήξερα ότι από σένα θα μάθω περισσότερα!
    Να είσαι καλά διαβολάκι μου!
    Καλύτερα που δεν ήταν, νομίζω!

    By Blogger Ελπίδα, at 2:44 π.μ.  

  • Αθεόφοβε, έχεις απόλυτο δίκαιο. Ετσι ακριβώς.
    Ιφιμέδεια, ευχαριστώ. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου λείπει η Μελίνα.
    Ανάσα ελπίδας, δεν ξέρω- και μόνη η παρουσία της ήταν και ανάσα και ελπίδα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:45 μ.μ.  

  • Και ενώ φαίνεται οτι κάτι κινείται με την επιστροφή γλυπτών από την Ακρόπολη, κάποιος προφανώς ανεγκέφαλος, συνδέει τη μεταφορά των γλυπτών στο νέο μουσείο με την λεηλασία του Έλγιν.

    http://globalculturalheritage.blogspot.com/2007/10/acropolis-new-museum-hook_15.html

    By Blogger Lucretius, at 11:21 μ.μ.  

  • Lucretius, πρόκειται για τον άνθρωπο που έκανε δεκάδες μηνύσεις κατά των αρχαιολόγων για καταστροφή αρχαιων και παράβαση καθήκοντος. Δεν κατάφερε τίποτα. Τώρα λοιπόν, μετέρχεται αυτού του μέσου.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:46 π.μ.  

  • Καλημέρα! Πολύ ενδιαφέρον post! Αυτή τη φώτο της Μελίνας παραλίγο να την βάλω κ εγώ στο χτεσινό μου post, αλλά τελικά έβαλα το βιντεάκι :).. Χαίρομαι πολύ που βρίκα ομοιδέατες!! Θα τα λέμε!

    By Blogger Roadartist, at 12:24 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics