Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2007

Ηρθαν πίσω και άλλες αρχαιότητες

Ενενήντα τέσσερις αρχαιότητες της νεολιθικής εποχής, που είχαν κλαπεί και φύγει από τη χώρα μας εδώ και είκοσι δύο χρόνια, επέστρεψαν από τη Γερμανία με τη βούλα του δικαστηρίου και βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί θα παρουσιαστούν σήμερα στις 11.30πμ από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη. Δεν θα παραμείνουν όμως στο πρώτο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας, αλλά θα μεταφερθούν σύντομα στη Λάρισα, όπου και στεγάζονταν όταν εκλάπησαν.
Οι αρχαιότητες, κυρίως νεολιθικά ειδώλια, ανήκαν στη Συλλογή Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου, που δωρήθηκε το 1995 στο Ελληνικό Δημόσιο. Είχαν κλαπεί τον Μάιο του 1985 (μαζί με άλλα 61 αντικείμενα- σύνολο 155) και βρέθηκαν, μετά από κινητοποίηση της Ιντερπόλ, στην κατοχή του Γερμανού αρχαιοκάπηλου Στέφαν Γκέριγκερ, ο οποίος προσπάθησε να τα πωλήσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μονάχου. Είχαν κατασχεθεί από το γερμανικό δικαστήριο και με εντολή του Πρωτοδικείου φυλάσσονταν έκτοτε στο Ειρηνοδικείο της Βαμβέργης. Η χώρα μας προσέφυγε στα δικαστήρια και μετά από τόσων ετών αγώνα, τα ειδώλια επέστρεψαν στην Ελλάδα, με απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου.
Η διαδικασία διήρκεσε περισσότερο από είκοσι χρόνια, ευτυχώς όμως είχε αίσιο τέλος, καθώς πριν από 15 μέρες το δικαστήριο έκρινε ότι ιδιοκτήτης τους είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο τα παρέλαβε και τριμελής επιτροπή αρχαιολόγων τα κατέγραψε και τα έφερε στην Αθήνα.
Τα αρχαία χρονολογούνται από την 7η μέχρι την 4η χιλιετία π.Χ. και προέρχονται από τους προϊστορικούς οικισμούς Σέσκλου και Διμηνίου τους σημαντικότερους της νεολιθικής περιόδου που έχουν ανασκαφεί στην περιοχή (επίσης, οι δύο χώροι είναι από τις πιο συστηματικά ανασκαμμένες νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας).
Το κρίσιμο σημείο της υπόθεσης αυτής ήταν ότι ο Γερμανός αρχαιοκάπηλος δεν είχε καταδικαστεί για την κλοπή και οι κληρονόμοι του είχαν αποποιηθεί την κληρονομιά του. Βεβαίως, δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν ιδιοκτήτες καθώς ο πρόγονός τους δεν είχε νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Η χώρα μας βασίστηκε στο γερμανικό και στο ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και στην συνθήκη του 1970 της ΟΥΝΕΣΚΟ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία οποιουδήποτε αντικειμένου παράνομα, μετά από το έτος αυτό.
Ο Στέφαν Γκέριγκερ είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1993 σε κάθειρξη 10 ετών για υπεξαίρεση αντικειμένων εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και άλλα αδικήματα. Απέδρασε από τις φυλακές Νεάπολης Κρήτης ύστερα από δύο χρόνια κράτησης και πέθανε το 1997.

1 Comments:

  • μαζευε και ας είναι ρόγες, ή είναι κατι παραπάνω;;

    By Blogger ange-ta, at 10:54 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics