Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2007

Αθώοι και φταίχτες

Απαλλάσσεται, λόγω παραγραφής του αδικήματός της η Μάριον Τρου η οποία δικαζόταν στην Αθήνα για τη συμμετοχή της στην λαθραία αγοραπωλησία του χρυσού στεφανιού από το Μουσείο Ζαν- Πολ Γκετύ. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το αδίκημα, το οποίο στις ΗΠΑ θεωρείται πλημμέλημα, έχει παραγραφεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια και έτσι η Τρου δεν θα δικαστεί για αυτό. Η αποδοχή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι το αδίκημα τελέστηκε στις ΗΠΑ, άρα η εκδίκαση της υπόθεσης πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο συγκεκριμένο κράτος.



H νομοθεσία των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά χαλαρή σε τέτοια ζητήματα. Θεωρεί την αγορά ή αποδοχή λαθραίων αρχαίων πλημμέλημα, ακόμη και αν κοστίζουν (όπως το χρυσό στεφάνι) 1,15 εκατ. Δολάρια. Στη χώρα μας ο χαρακτήρας της πράξης (πλημμεληματική ή κακουργηματική) καθορίζεται από την εμπορική αξία των αντικειμένων. Αν αυτή υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η πράξη θεωρείται κακουργηματική.
Από την άλλη, η χώρα μας θα έπρεπε να είχε εντοπίσει και να είχε ζητήσει το χρυσό στεφάνι αν όχι το 1993, οπότε και το παρουσίασε το Γκετύ, τουλάχιστον μέσα στην τριετία. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το «Εθνος», τα πειστήρια για την ελληνικότητά του κρύβονταν στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, χωρίς τόσα χρόνια να έχουμε πάρει χαμπάρι!
Όπως δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο εισαγγελέας Χρίστος Κουμπής, η απόφαση πιθανώς και να ήταν διαφορετική αν το χρυσό στεφάνι δεν είχε επιστραφεί. Η ποινή που θα αντιμετώπιζε σε αυτή την περίπτωση η κ. Τρου θα ήταν μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης. Πάντως, εξακολουθεί να είναι υπόδικος για τα 29 αντικείμενα μικρότερης αρχαιολογικής αξίας από το μακεδονικό στεφάνι, τα οποία είχε στη βίλα της στην Πάρο και δεν τα είχε δηλώσει στο ελληνικό δημόσιο.


myspace graphics

myspace graphics