Advocatus Diaboli

Σάββατο, Δεκεμβρίου 08, 2007

Παρασκήνιο από μια παρουσίαση

Τερηδόνα κοντέψαμε να πάθουμε από τα γλειψιματικά που ακούστηκαν χθες βράδυ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για τους χορηγούς της έκδοσης τόμου με θέμα το ΕΑΜ. Ευχαριστούμε ω εταιρεία και ω κορυφή της εταιρείας και ξανά- μανά ευχαριστούμε και μια από τα ίδια και πάλι, τρελαθήκαμε στο λιβάνισμα.
Οχι ότι δεν ήταν ωραίο το βιβλίο που παρουσιαζόταν, και το οποίο είναι αφιερωμένο στις ομορφιές του Μουσείου, το οποίο είναι μεν το μεγαλύτερο και ωραιότερο του είδους του, αλλά κανείς δεν κάνει καμιά προσπάθεια να το αλλάξει.
Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, σύμφωνοι, όμως το μουσείο δεν κερδίζει- τουλάχιστον στα εισιτήρια. Κάπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες επισκέπτες το εξάμηνο έχει- σιγά τα ωά, δηλαδή, όταν Κνωσός, Ακρόπολη χτυπάνε ανά χρόνο το εκατομμύριο άνετα, Δελφοί και Μυκήνες φτάνουν περί τις 600 χιλιάδες και ακόμα και η Βεργίνα, που βρίσκεται εκτός διαδρομών τουριστικών πρακτορείων, τις 350 χιλιάδες τις φτάνει. Εν πάση περιπτώσει.
Πίσω λοιπόν στη χθεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Λάτση και της Γιούρομπανκ, που είχε ένα touch τους παντού. Πού παντού; Στην είσοδο, όπου δεν είχαν τοποθετηθεί οι φύλακες του μουσείου αλλά οι σεκιούριτι των χορηγών, μήπως και παρεισφρύσει κανένας κοινός θνητός χωρίς πρόσκληση (Παρασκευή βράδυ άλλη σκασίλα δεν είχαν οι κοινοί θνητοί, στο ΕΑΜ θα έτρεχαν). Στο ταμπλό που είχε στηθεί πίσω από τους ομιλητές, όπου οι λογότυποι του ιδρύματος και της τράπεζας είχαν αποτυπωθεί ευδιάκριτα. Και, τέλος, στον μπουφέ που είχε κάτι από εφοπλιστική διατροφή, ήτοι γαρίδες, σολωμό και τα τοιαύτα.
Είπα ταμπλό και θυμήθηκα το καλύτερο: το εξώφυλλο του τόμου κοσμεί το κεφαλάκι του Εφήβου του Μαραθώνα. Πίσω από το βήμα όπου μίλησε ο Μιχάλης Λιάπης ήταν ναααα μια φωτογραφία του εφήβου, τον οποίο «συναγωνιζόταν» η κεφάλα του υπουργού επαξίως (λέμε και καμιά βλακεία να περάσει η ώρα). Αυτό μου θύμησε γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού (όχι τον τωρινό) που πόζαρε με άνεση μπροστά από τον Ερμή του Πραξιτέλη, μετά από απαίτηση των φωτογράφων (που τον δούλευαν) και των υπαλλήλων του μουσείου (που τον έγλειφαν) να τον φωτογραφήσουν με το άγαλμα!
Για να πούμε και τίποτα από ουσία, την παράσταση έκλεψε η είδηση ότι το ΕΑΜ θα επεκταθεί, επιτέλους, εν υπογείω. Οσο όμως και αν ψάξαμε, ουδείς βρήκε από πού θα αντληθούν κονδύλια. Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είπε, έμπλεως ελπίδων, ο διευθυντής του Νίκος Καλτσάς. Αμ δεν το βλέπω, κυρ διευθυντά μου. Η Αττική δεν έχει ΚΠΣ. Για να δω, από πού θα τα βγάλει τα ποσά, αφού ούτε και ο πολιτισμός έχει. Από το μανίκι; Κομματάκι δύσκολο.
Και πάμε παρακάτω: άντε και τα έβγαλε. Τι θα τα κάνουν; Θα κάνουν, λέει, αίθουσες περιοδικών εκθέσεων και αμφιθέατρο και αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βοηθητικούς χώρους. Φέγγε (!) ψηλά και αγνάντευε. Το Μουσείο χρειάζεται επανέκθεση, διότι μπορεί πριν από τρία χρόνια να έγινε ένα συμμαζεματάκι που το βάφτισαν επανέκθεση, αλλά η έκθεση έχει τα χάλια της: βαρετή, παρωχημένη, παρατακτική, συντηρητική, ανέμπνευστη, χωρίς καμιά φαντασία, χάρη, πρωτοτυπία. Κυρίως: χωρίς να παίρνει υπόψιν τα νέα μουσειολογικά δεδομένα παγκοσμίως. Που ζητάνε φρεσκάδα, εξυπνάδα, τόλμη, τόλμη, τόλμη. Κάτι σαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, δηλαδή. Πώς τα έχουν καταφέρει βυζαντινοί άνθρωποι να κάνουν κάτι τόσο ελκυστικό και δεν μπορούν οι προϊστορικοί- κλασικοί, που κατέστρεψαν και το ΕΑΜ και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μυστήριον μέγα και παράδοξον!
Ας κλείσω με μια καλή κουβέντα και για ένα άλλο θέμα. Το χρυσό στεφάνι που πήραμε από το Γκετύ πήγε αμέσως στη Θεσσαλονίκη, και ας ήταν από την Αμφίπολη. Η στήλη από τη Βοιωτία όμως, ακόμα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παραμένει. Βλέπετε, ούτε από χρυσάφι είναι, ούτε ενδιαφέρεται κανείς πολιτικός (βλέπε γενικός) και καμιά αρχαιολόγος (βλέπε διευθύντρια του Αρχαιολογικού Θεσσαλονίκης) να το πάρει για λόγους αίγλης. Και μη χειρότερα!
Το καλύτερο σας το έχω φυλάξει, βέβαια, για το τέλος. Το βιβλίο δεν πωλείται. Το δίνει ο Λάτσης δώρο στους πελάτες του- όχι σε όποιους κι όποιους, φυσικά. Οι ενδιαφερόμενοι το πολύ- πολύ να το κοιτάξετε από το Διαδίκτυο, όταν κυκλοφορήσει. Προς το παρόν, εκεί παρουσιάζονται οι προηγούμενοι τόμοι για μουσεία που εκδόθηκαν από τους ίδιους χορηγούς για τους ίδιους λόγους. Μια χαρά!!!!

9 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics