Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 18, 2008

Το μυστικό της Νεφερτίτης


Το όνομά της, Νεφερτίτη, σημαίνει «έρχεται η όμορφη». Από την προτομή της, που εκτίθεται στο Μουσείο του Βερολίνου, ξέρουμε πως πράγματι ήταν όμορφη. Αν όμως αληθεύουν οι τωρινές επισημάνσεις των αρχαιολόγων, η βασίλισσα της Αιγύπτου Νεφερτίτη, θα πρέπει να ήταν εντυπωσιακή.
Οπως αναφέρει το περιοδικό Archaoelogy (Αρχαιολογία) οι αρχαιολόγοι, μελετώντας μια σειρά πορτραίτων της βασίλισσας, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Νεφερτίτη θα πρέπει να είχε σχιστά μάτια, σαν τις γυναίκες της Απω Ανατολής. Οπως πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, και αυτή έγινε τυχαία, από μια συγκριτική μελέτη η οποία ξεκίνησε από σαρκοφάγους που εντοπίσθηκαν πρόσφατα. Τα ευρήματα θύμιζαν (χωρίς να είναι) εκείνα που είχαν βρεθεί στο εργαστήρι του Τούθμωση, ενός σπουδαίου Αιγύπτιου ζωγράφου. Ολη η οικογένεια της Νεφερτίτης είχε παρασταθεί από τον χρωστήρα του. Ανάμεσά τους, η μεγαλύτερη κόρη της, Μεριτάτεν, η οποία έχει τα ίδια μάτια.
Μελετώντας και άλλα πορτραίτα της, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως σε όλα παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει εντοπισθεί η μούμια της, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα- αν και δεν είναι βέβαιο, καθώς η επιδερμίδα στο συγκεκριμένο σημείο ίσως και να μην είχε διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Επομένως, από εδώ ξεκινούν οι πιθανολογήσεις.
Περιέργως, οι συγκεκριμένοι αρχαιολόγοι δεν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο η βασίλισσα να καταγόταν από την Απω Ανατολή. Ισως γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν λόγω των ηθών, των εθίμων, αλλά και των καταστάσεων της εποχής. Εξετάζουν, λοιπόν, δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να έπασχε από κάποια συγκεκριμένη, κληρονομική, ασθένεια, και το δεύτερο είναι να ζωγραφίζονταν εκείνη την περίοδο με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο τα μάτια όλων των ηγεμόνων.
Το τελευταίο καταρρίπτεται από τη συνέχιση της μελέτης. Ακόμα και ο σύζυγος της Νεφερτίτης, ο Ακενατών, δεν παριστάται με λοξά, σχιστά μάτια. Μονάχα ο νεαρός άνακτας που έγινε γνωστός μετά την ανακάλυψη του τάφου του, ο Τουταγχαμών, έχει τα ίδια μάτια με τη Νεφερτίτη. Αλλοι λένε ότι ήταν γιος της, άλλοι όχι. Αλλοι, επίσης, επιμένουν πως η συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη, που εμφανίζει τα σχιστά μάτια, κληροδοτείται από μάνα σε κόρη.
Οπως και να έχει, οι επιστήμονες θα εξακολουθούν να ερευνούν το θέμα και θα μας πουν κάποτε ποια εκδοχή υποστηρίζουν με μεγαλύτερη και ποια με μικρότερη βεβαιότητα. Μέχρι τότε, η Νεφερτίτη θα «καίει» πάντοτε καρδιές και θα ανάβει και φωτιές. Σαν τη φωτιά που παραλίγο να ανάψει ανάμεσα στη Γερμανία και την Αίγυπτο, όταν η δεύτερη ζήτησε την προτομή από την πρώτη και εκείνη, αρχικά, αρνήθηκε. Στη συνέχεια πρυτάνευσαν ωριμότερες σκέψεις και έτσι το πολύτιμο εύρημα, που βγήκε κρυφά από τη χώρα, θα επιστρέψει για μια περιοδική έκθεση στο Νέο Μουσείο του Καΐρου, όταν αυτό εγκαινιαστεί- περίπου 100 χρόνια μετά από την εποχή που η βασίλισσα άφηνε χωρίς τη θέλησή της την μυθική Αμάρνα, την πόλη στην οποία βασίλεψε, και έφευγε για τον κρύο βορρά. Ηταν και αυτή μια αποικιοκρατική λογική, η οποία, επίσημα τουλάχιστον, έχει εκλείψει στις μέρες μας- και ευτυχώς.

2 Comments:

  • Θυμάμαι οτι είχα πρωτοδεί μια φωτογραφία της προτομής σε μια εγκυκλοπαίδεια (του ήλιου νομίζω) όταν ήμουν 8-9 χρονών.
    Και έτσι απλά την ερωτεύτηκα.

    (πρέπει να την αγαπούσε και ο γλύπτης ή είναι ιδέα μου;)

    By Blogger Lucretius, at 10:07 μ.μ.  

  • Βρε τον άτιμο τον Τούθμωση...

    By Blogger advocatus diaboli, at 4:26 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics