Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Αυγούστου 25, 2008

Η Τροία του τρωικού πολέμου;



Υπήρξε η Ομηρική Τροία; Ο Ερίκος Σλήμαν πίστευε πως ναι, οι διάδοχοί του όμως ματαίως αναζητούσαν επί τόσα χρόνια μια ένδειξη. Και να που βρέθηκε: η αμυντική τάφρος της Υστερης Εποχής του Χαλκού, ένας καμένος πίθος και ένα λιθόστρωτο της ίδιας περιόδου, ίσως δώσουν απαντήσεις περί του αν έγινε πράγματι ο Τρωικός πόλεμος ή τον έπλασε η φαντασία του ποιητή- των ποιητών.
Σκάβοντας βορειοανατολικότερα από εκεί που μέχρι τώρα γίνονταν οι ανασκαφές, ο Ερνστ Περνίτσκα και οι συνεργάτες του εντόπισαν πρόσφατα την αμυντική τάφρο σε μήκος 1,3 χιλιομ. Μέχρι στιγμής, αυτά είναι τα δεδομένα. Εχουμε ευρήματα που ανήκουν περίπου στην εποχή κατά την οποία τοποθετείται ο διασημότερος πόλεμος της αρχαιότητας- συνολικά της Ιστορίας. Περί το 1180- 1150 π.Χ.
Ο καθηγητής Περνίτσκα επιμένει ότι με βάση τα νεώτερα των τελευταίων ημερών, η Τροία ήταν μεγαλύτερη κατά τουλάχιστον εβδομήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά αντί 270.000 υπολογίζεται πλέον το εμβαδόν της. Αρα, όπως είπε στις γερμανικές εφημερίδες την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, επρόκειτο για την πρωτεύουσα ενός αρχαίου πριγκιπάτου η έκταση του οποίου θα πρέπει να υπολογίζεται σε 200 με 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Καλά όλα αυτά, όμως απάντηση στο ερώτημα αν υπήρξε ή όχι το Ιλιον του Ομήρου, δεν έχουμε και πάλι. Τουλάχιστον προς το παρόν. Οι ανασκαφές θα πρέπει να συνεχιστούν, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν και κατά πόσον θα επισημανθούν στρώματα καταστροφής και σχέσεις με τους «Αχαιούς» τους μυκηναίους κατοίκους της Ελλάδας. Μονάχα τότε θα μπορούμε να πούμε με την όποια σχετική βεβαιότητα πως η Τροία υπήρξε.
Αλλά για να συνεχιστούν οι ανασκαφές, χρειάζονται και οι χρηματοδοτήσεις, οι οποίες στις αρχές του φετινού καλοκαιριού έδειχναν να στερεύουν. Τότε ο διάδοχος του φημισμένου Μάνφρεντ Κόρμφαν (Μάνφρεντ Οσμάν Κόρφμαν μάλιστα κατόπιν επιλογής του) είχε ανακοινώσει ότι, οι ανασκαφές ολοκληρώνονται φέτος. Οπως είχε πει, είκοσι χρόνια μετά την έναρξη των ανασκαφών από τον Κόρφμαν, τα ευρήματα πρέπει να συντηρηθούν και να μελετηθούν. Οι εκτιμήσεις δεν πρέπει να παρουσιάζονται σε ετήσιους τόμους, όπως μέχρι τώρα, αλλά πρέπει να εκδοθούν έξι τόμοι με συνολική θεώρηση των ερευνών. Ενα μουσείο θα πρέπει να στεγάσει όλα τα κινητά ευρήματα- και αυτά που έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό. Ο χώρος θα πρέπει να αποκτήσει διαδρομές και να γίνουν αναστηλώσεις και συντηρήσεις συμβατές με ένα Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Τέλος, είχε πει, θα πρέπει να συνεχιστούν μόνον οι ανασκαφές στο λόφο Ασαγικέντ, όπου πιθανώς υπάρχουν τα αρχαία νεκροταφεία.
Εντελώς ξαφνικά όμως, και τρεις εβδομάδες πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφική περίοδος, εντοπίσθηκαν τα κατάλοιπα της Υστερης Χαλκοκρατίας, που επιβάλλουν συνέχιση των ανασκαφών και, φυσικά, φέρνουν πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και νέες χρηματοδοτήσεις. Σύμπτωση;


myspace graphics

myspace graphics