Ο Μάρκος Αυρήλιος σε υπερφυσικό μέγεθος
Τελικά, τρίτωσε το... καλό στην αρχαία Σαγαλασό. Τμήματα ενός ακόμη αγάλματος, σπουδαίας τέχνης και πάλι, εντοπίστηκαν σε ρωμαϊκά λουτρά που ανασκάπτονται τα τελευταία χρόνια στην πόλη, που βρίσκεται στα βάθη της Τουρκίας. Ανήκουν στο άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου, ενός από τους πέντε καλούς αυτοκράτορες της Ρώμης, και εξέχοντος στωικού φιλοσόφου, ο οποίος κυβέρνησε τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από το 161 μέχρι το 180 μ.Χ.
Τα τμήματα του κολοσικού αγάλματος του εντοπίσθηκαν είναι: η κεφαλή, ύψους περίπου ενός μέτρου, λεπτοδουλεμένη, με τα χαρακτηριστικά γουρλωτά μάτια του αυτοκράτορα, και γένι, μέρος των ποδιών από τα γόνατα και κάτω και το δεξί του χέρι. Στα πόδια φορά σανδάλια διακοσμημένα με παραστάσεις λεόντων, έλικες και ασπίδες Αμαζόνων.
Κατά πάσα πιθανότητα ο κορμός του αγάλματος δεν θα βρεθεί ποτέ. Οι αρχαιολόγοι που διενεργούν τις ανασκαφές θεωρούν πως ο κορμός αποτελούνταν από ορειχάλκινη πανοπλία που μέσα είχε ξύλο ή πηλό. Το υλικό αυτό καταστράφηκε όταν το δωμάτιο στο οποίο βρισκόταν κατέπεσε από σεισμό ανάμεσα στο 540 και 620 μ.Χ. και δεν επισκευάστηκε ποτέ.
Το άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου είναι το τρίτο που εντοπίζεται στα λουτρά αυτά, που έχουν εμβαδόν 1.250 τετραγωνικά μέτρα. Πέρσι είχε βρεθεί το κολοσικό άγαλμα του Αδριανού, ενώ φέτος, λίγες μέρες πριν, η αρχαιολογική σκαπάνη χτύπησε κομμάτια από το επίσης κολοσικό άγαλμα της αυτοκράτειρας Φαυστίνας της πρεσβυτέρας, συζύγου του Αντωνίνου Πίου.
Δώδεκα χρόνια οι αρχαιολόγοι διενεργούν έρευνες στη συγκεκριμένη αίθουσα ψυχρών λουτρών, που είχε σχήμα σταυρού και ψηφιδωτά δάπεδα. Οταν πέρσι έφεραν στο φως το άγαλμα του Αδριανού σε μια κόγχη, έδωσαν την ερμηνεία ότι ο χώρος ήταν ένα «νυμφαίο» για την οικογένεια των Αντωνίνων. Και τούτο επειδή σε άλλη κόγχη, απέναντι από αυτή του Αδριανού, βρήκαν γυναικεία σανδάλια και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως εκεί στεκόταν το άγαλμα της Βίμπιας Σαβίνας, συζύγου του φιλέλληνα αυτοκράτορα.Απέναντι από την κόγχη όπου βρέθηκαν τα τμήματα αγάλματος της Φαυστίνας, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως άλλα υποδήματα, ανδρικά αυτή τη φορά και συμπέραναν ότι εκεί βρισκόταν το άγαλμα του συζύγου της, Αντωνίνου Πίου, διαδόχου του Αδριανού. Τώρα, με τα νέα ευρήματα, σιγουρεύονται πως εκεί υπήρχε πινακοθήκη των Αντωνίνων.
Ο καθηγητής Γουέλκενς, που προΐσταται των ανασκαφών, σημείωσε πως το εύρημα αποτελεί μία από τις καλύτερες αναπαραστάσεις του Μάρκου Αυρηλίου. Οι ανασκαφές στην Σαγαλασσό, που υπήρξε σπουδαίο κέντρο κατά την αρχαιότητα, συνεχίζονται.
1 Comments:
Αν μιλήσουμε σοβαρά, συγκλονιστικό πράγματι γεγονός.
Αν μιλήσουμε νεοελληνικά,
ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ,
ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΑΥΡΗΛΙΟΥ
(οι εφημερίδες της 27-8-08)
Στη «βάρβαρη» τη χώρα-την Τουρκία-
κάτω απ’ το φως του ζωοδότη ηλίου
σ’ ανασκαφές που γίνονται στη χώρα
βρέθηκε το κεφάλι του Αυρηλίου.
Εμπρός λοιπόν Καραμανλή Κωστάκη
εμπρός και ανοικονόμητη συ Ντόρα
κάντε διαβήματα να μας δοθούνε
όσα η σκαπάνη έχει ανασκάψει δώρα.
Κι ας ήτανε αυτοκράτορας ρωμαίος
μα ελληνικά αφού έγραφε κι ωμίλει
έλληνας ήταν΄ κι αν μας αρνηθούνε
τουλάχιστο ας μας δώσουνε τα χείλη…
Τόσους που ελληνικά έχουνε γράψει
(Σαμοσατείς κι ας ήσαν… ή και Σύροι… )
έλληνες όλους τους εμείς τους λέμε-
το ’χουμε πάρει πλέον ψωμοτύρι.
(Κι εγώ λοιπόν δυο τόμους ποιημάτων
στην αγγλική που έχω εκδώσει γλώσσα,
κι εγώ γι αμερκανάκι θα μοστράρω
μετά ’πό χρόνια τόσα κι άλλα τόσα)
Σ’ άπταιστα ελληνικά κι ο αυτοκράτωρ
τα «Εις Εαυτόν» λεν είχε αυτός γραμμένα.
Ψέμα! Δεν τα ‘γραψε του Εαυτού του:
στους έλληνες τα είχε αυτός ταμένα!
Λοιπόν με τ’ άλλα μάρμαρα-του Έλγιν-
ζητάτε τώρα και του Αυρηλίου
να ‘χετε να το λέτε στους κρετίνους
στις εκλογές του Σιούφα-του Απριλίου.
Γιώργης Χολιαστός
By Ανώνυμος, at 9:11 μ.μ.
Δημοσίευση σχολίου
<