Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Οκτωβρίου 02, 2008

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν ξέρει από ΕΣΠΑ

Ηταν που ήταν στραβό το κλίμα στο υπουργείο Πολιτισμού με το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το έφαγε και η ... σύσκεψη. Καθόλου καλά δεν πήγε η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ με περιφερειάρχες και νομάρχες για το ΕΣΠΑ, που έγινε χθές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΥΠΠΟ δεν πέτυχε, αλλά και δεν διεκδίκησε καν, τη διαχείριση προγραμμάτων από τα Περιφερειακά Προγράμματα του γνωστού και ως Δ’ ΚΠΣ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξαρχής υποχρήσει σαφώς ως προς το θέμα αυτό. Αν και ο πολιτισμός μέχρι την αλλαγή της διακυβέρνησης τουλάχιστον ήταν ανάμεσα στους τρεις πρώτους τομείς με απορροφητικότητα πόρων, δεν ζήτησε να υπάρχει ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για το ΥΠΠΟ στο ΕΣΠΑ. Παρόλα αυτά, είχε περάσει μετά από πιέσεις υπηρεσιακών παραγόντων μια τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Διαχειριστική Αρχή που λειτουργεί στο υπουργείο θα έκανε την πιστοποίηση για τα προγράμματα του Δ ΚΠΣ. Δηλαδή, θα λειτουργούσε ως ενδιάμεσος φορέας ανάμεσα σε κάθε περιφέρεια, νομαρχία ή άλλο υπουργείο.
Αυτή η τροπολογία, που τόση μάχη δόθηκε για να φτάσει ως το Κοινοβούλιο και να γίνει νόμος του κράτους, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης δέχτηκε ασμένως τις δηλώσεις περιφερειαρχών και νομαρχών ότι εκείνοι θα διαχειριστούν τα περιφερειακά προγράμματά τους, χωρίς ανάμιξη του δικού του υπουργείου.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι από τα 800 εκατ ευρώ που διατίθενται για πολιτιστικές δράσεις στα ΠΕΠ, στο υπουργείο Πολιτισμού θα καταλήξουν, στην πραγματικότητα, ελάχιστα. Η κάθε περιφέρεια και η κάθε νομαρχία θα ιεραρχήσει τις ανάγκες της με βάση διάφορα κριτήρια, που, πάντως, δεν θα είναι τα κριτήρια του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργείου για την προστασία και την ανάπτυξη του πολιτισμού. Θα ακολουθήσει η Εκκλησία, και ό,τι περισσέψει, θα δοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ακόμα πιο πρακτικά: η Αττική επί παραδείγματι, θα πρέπει να αποχαιρετήσει το μουσείο της Αθήνας που χάνει (άλλωστε ο κ. Λιάπης είπε ότι δεν θα κάνει κανένα καινούργιο μουσείο, γιατί τα μουσεία δεν είναι ανταποδοτικά). Θα πρέπει να ξεχάσει επίσης το στέγαστρο στο αρχαίο Λύκειο της Αθήνας, την αναστήλωση των Αιγοσθένων που καταρρέουν αλλά και της Ελευσίνας (για την οποία τόσα και τόσα έχει τάξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός).
Το Φιξ, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Ολυμπιακό Μουσείο στο Μαρούσι και, μετά βίας, τα έργα στην Ακρόπολη, θα είναι όσα αναμένεται να πάρει το ΥΠΠΟ από αυτό το περιφερειακό πρόγραμμα. Οσο για τα προγράμματα άλλων υπουργείων; Αν ακολουθηθεί η ίδια τακτική, μαύρο φίδι που έφαγε το ΥΠΠΟ.
Μαύρη μέρα χαρακτηρίζουν τη χθεσινή πρώην διευθυντές του υπουργείου και φοβούνται τα χειρότερα. Οτι, δηλαδή, ούτε οι εφορείες αρχαιοτήτων θα μπορούν να κάνουν έργα, καθώς δεν έχουν πιστοποιηθεί. Η γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων που ώφειλε να το κάνει, ακόμα κοιμάαααται.

4 Comments:

  • Καλά αν αρχίσει κανείς και αναλογίζεται τις πραγματικές συνέπειες που έχει η είδηση που μόλις έγραψες, τον πιάνει τρέλλα!!

    Υποτίθεται ότι περίμεναν το Δ' ΚΠΣ σαν μάννα εξ ουρανού...
    (εδώ θα καταρρεύσουν μνημεία και μνημεία, μήπως και τα μνημεία ηλιθιότητος που διαχειρίζονται τις υποθέσεις του ΥΠΠΟ;)

    By Blogger Ιφιμέδεια, at 3:34 μ.μ.  

  • Μήπως μας κυβερνούν (λέμε τώρα) ηλίθιοι; Και ακόμη χειρότερα, μήπως περνάν εμάς για ηλίθιους; Τα μουσεία δεν είναι ανταποδοτικά γιατί έτσι τα έχουν καταντήσει! Για να "ανταποδώσει" ένα μουσείο, κάτι θα πρέπει να του έχεις αποδώσει. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν τα πάντα στον αυτόματο - και να περιμένουμε τους τουρίστες να μας σώσουν. Που αν κρίνουμε από την επισκεψιμότητα, ούτε και με αυτούς σωζόμαστε πλέον. Δεν είναι δυνατόν το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης να ανοίγει τις μισές αίθουσες για πέντε ώρες με τον κλιματισμό κλειστό γιατί δεν μπορεί να πληρώσει το ηλεκτρικό και να περιμένουν να "ανταποδώσει"

    Δεν το κλείνουμε το ρημάδι το πολιτισμού να τελειώνουμε;

    By Blogger Lucretius, at 9:32 μ.μ.  

  • Τους «κούρεψαν» λόγω Κουρεμένου. Ξεκαθάρισαν και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων από τους «αντιρρησίες». Πέταξαν έξω όσους ψήφισαν ενάντια στην κατεδάφιση των κτιρίων της Αρεοπαγήτου.
    17/10/2008 Ελευθεροτυπία

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=17.10.2008,id=44047440,52127184,66308944

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:35 μ.μ.  

  • By Anonymous Ανώνυμος, at 1:03 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics