Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Ιανουαρίου 07, 2009

Τι τον (μας) περιμένει

Ερημο από εργαζόμενους, αποδυναμωμένο από στελέχη και με άθλια οικονομικά είναι το υπουργείο που θα βρει ο Αντώνης Σαμαράς. Η πρώτη «καυτή πατάτα» που θα έχει να διαχειριστεί, θα είναι η τύχη 670 συμβασιούχων.
Τρεις χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν απολυθεί ήδη μέσα στο 2008 από το ΥΠΠΟ. Τις τελευταίες μέρες, την τύχη τους θα ακολουθούσαν και άλλοι
670, που εργάζονταν με ασφαλιστικά μέτρα. Η πολιτική ηγεσία τηλεφώνησε στις υπηρεσίες, ζητώντας διακοπή εργασιακών σχέσεων.
Οι συμβασιούχοι αντέδρασαν και έκαναν κινητοποιήσεις. Σήμερα το πρωί, εκατοντάδες έκτακτοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στη Μπουμπουλίνας. Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέας του ΥΠΠΟ Θ. Δραβίλλα και τον εκπρόσωπο του νομικού συμβουλίου του κράτους. Τους είπαν ότι όσοι εργάζονταν μέχρι Δεκέμβριο θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι νεωτέρας- στην ουσία μέχρι να λάβει τις αποφάσεις του ο νέος υπουργός.
Οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 3.500. Και μιλάμε μονάχα για θέσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι εποχικοί υπάλληλοι, τότε γίνεται κατανοητό το μέγεθος της έλλειψης προσωπικού.
Ως προς τα οικονομικά, το υπουργείο έχει τεράστια χρέη σε επιχορηγήσεις και μεγάλες εκκρεμότητες σε έργα αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων ή δημιουργίας σύγχρονης πολιτιστικής υποδομής. Ο ειδικός λογαριασμός που καταργήθηκε, αφαίρεσε από το ΥΠΠΟ 100 εκατομμύρια ευρώ ενώ δεν υπάρχει επιχειρησιακό πρόγραμμα για το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (γνωστό και ως ΕΣΠΑ) με αποτέλεσμα πολλά από τα έργα του να κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφερθεί ότι ακόμη και η Ακρόπολη, που χρειάζεται 30 εκατ ευρώ θα λάβει μόλις τα μισά από το πρόγραμμα Αττικής στο ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός θα βρει ένα υπουργείο χωρίς γενική διευθύντρια, αφού η Βιβή Βασιλοπούλου συνταξιοδοτήθηκε. Το ίδιο και οι διευθύντριες μουσείων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μαίρη Πάντου και Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Αναστασία Τούρτα (η απώλεια είναι μεγάλη όσον αφορά στην τελευταία, η οποία ήταν από τα πλέον άξια στελέχη του υπουργείου).
Από τις μεγάλες εκκρεμότητες είναι επίσης το πρόγραμμα μεταστέγασης του υπουργείου στου Ρέντη. Οι εργαζόμενοι θεωρούν το κτήριο ακατάλληλο και δικαιώνονται με τις ενστάσεις που κάνουν στην Πολεοδομία.
Τέλος, στον αέρα είναι και το επίδομα των υπαλλήλων (100 ευρώ κάθε μήνα). Το νομοσχέδιο στο οποίο είχε ενταχθεί φέρει υπογραφές Λιάπη και Αλογοσκούφη και θα πρέπει να κατατεθεί και πάλι με τις υπογραφές των νέων υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού.

5 Comments:

 • Και οι υπάλληλοι είναι απλά η μία εικόνα. Οι συμβατικές υποχρεώσεις είναι ένα άλλο κεφάλαιο αδιαφορίας του Υπουργείου που αφήνει ΟΤΑ απλήρωτους από υπογεγραμμένες συμβάσεις. Δες εδώ, εδώ κι εδώ για μερικούς μόνο Δήμους της Θεσσαλονίκης.

  By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 8:56 π.μ.  

 • Να πω μόνο ότι στο πλαίσιο όλων αυτών που αναφέρεις συμπεριλαμβάνεται και η ουσιαστική κατάργηση της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων της Άρτας. Μιας εφορίας που δημιουργήθηκε λόγω αναγκών (η Άρτα είναι μετά τη Θεσ/νικη η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα με βυζαντινά μνημεία) αλλά με στελεχειακό δυναμικό...ανάγκης. Εκτός από την έφορο ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι υπάλληλοι ήταν συμβασιούχοι. Το αποτέλεσμα είναι να κάθεται μόνη της σε άδεια γραφεία.

  By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 11:45 π.μ.  

 • Έχω την υποψία ότι τα θέματα που περιγράφετε θα τα βρει μπροστά του κι ο επόμενος υπουργός, καθώς θεωρώ ότι ο τωρινός είναι μόνο υπηρεσιακός κι ότι οι εκλογές δεν είναι μακριά. Βραχυπρόθεσμα, δηλ. προεκλογικά, ίσως να δώσει κάτι στους εργαζόμενους (π.χ. το επίδομα), όχι όμως να λύσει (ή να ασχοληθεί καν με) προβλήματα που χρόνια μαστίζουν το ΥΠ.ΠΟ. (και όλους μας).

  By Blogger in antis, at 8:11 μ.μ.  

 • Θετικό είναι ότι κόπηκαν τα φράγκα από την φιέστα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης για να δοθούν στις Εφορείες.

  Για τα υπόλοιπα μπορούμε απλώς να τρέφουμε (φρούδες;) ελπίδες.

  By Anonymous Ανώνυμος, at 1:22 μ.μ.  

 • Τι γίνεται μ' αυτούς που γράφουν "κινέζικα"; Έχουν γεμίσει τα ιστολόγια.

  By Anonymous Ανώνυμος, at 6:02 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics