Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Μαρτίου 02, 2009

Είναι πολλά τα λεφτα, Κίνα...

Δεν πληρώνει... δεν πληρώνει η Κίνα. Ο πλειοδότης για τις δύο μπρούτζινες κεφαλές της συλλογής Ιβ Σεν- Λοράν και Πιερ Μπερζέ, που είχαν κλαπεί από τα ανάκτορα του Πεκίνου, είναι Κινέζος. Λέγεται Κάι Μινγκτσάο, είναι σύμβουλος κινεζικού ιδρύματος για την επανάκτηση αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και δηλώνει ευθέως: «έκανα πατριωτική πράξη» (χτυπώντας τα γλυπτά στη δημοπρασία των Κρίστι’ς) «αλλά δεν πρόκειται να πληρώσω για αμφιλεγόμενα έργα, που έχουν κλαπεί από τη χώρα». Αλλωστε, φαίνεται πως δεν τα έχει.
Και γιατί, λοιπόν, μετείχε στη δημοπρασία, υψώνοντας, μάλιστα, το ποσό στα 15,7 εκατομμύρια ευρώ; Διότι ήθελε να στρέψει τα βλέμματα στο ζήτημα: τα ανάκτορα είχαν λεηλατηθεί το 1860 από βρετανικά και γαλλικά στρατεύματα. Το ίδρυμα, που δημιουργήθηκε το 2002 από ακαδημαϊκούς και επιφανείς πολίτες, ζητά την επιστροφή όχι μονάχα αυτών, αλλά και όλων των θησαυρών της Κίνας που έχουν εξαχθεί παράνομα. Σύμβουλος αυτού του ιδρύματος είναι ο κύριος που εμφανίστηκε ως διεκδικητής τους στη δημοπρασία, και τα κέρδισε. Η συμμετοχή του ήταν μέσω τηλεφώνου, κάτι που αποτελεί κανόνα για τόσο μεγάλους οίκους δημοπρασιών.
Εννοείται πως το ζήτημα τώρα περιπλέκεται, καθώς οι κεφαλές είναι ακόμη στη Γαλλία και κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη. Οι Κινέζοι πάντως αρχίζουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τους κλεμμένους θησαυρούς τους. Δεν είναι τυχαίο πως 90 δικηγόροι από τη χώρα μετείχαν στην ομάδα η οποία διεκδίκησε μέσω δικαστηρίων την απόσυρση των γλυπτών από τη δημοπρασία. Δεν πέτυχαν κάτι, καθώς έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα, και είχαν σκοπό να απευθυνθούν στον νέο ιδιοκτήτη και να προσπαθήσουν να τον πείσουν να τα επιστρέψει στη χώρα τους. Που τελικά, είναι και η δική του χώρα.
Αν και η Κίνα κατά το παρελθόν έχει δώσει χρήματα προκειμένου να αγοράσει κομμάτια της Ιστορίας της, τώρα η κοινή γνώμη δεν συμφωνεί, αλλά ζητά άλλες νόμιμες, πλην επιθετικές, ενέργειες. Είναι και πολλά τα λεφτά, Αρη...
Εχουν όμως νομικά ερείσματα να ζητούν τους θησαυρούς τους, 150 χρόνια μετά; Δυστυχώς, όχι. Οι πρώτες συνθήκες που επιτρέπουν διεκδίκηση κλεμμένων θησαυρών, έχουν υπογραφεί το 1954. Αλλά, επειδή έχουν το ηθικό δικαίωμα, (όπως και εμείς με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα), θα συνεχίσουν.

2 Comments:

  • Η πανίσχυρη οικονομικά και διπλωματικά Κίνα κατόρθωσε με τον τρόπο αυτό να αναδέιξει πλήρως ένα μεγάλο πρόβλημα: αυτό της κλοπής αρχαιοτήτων. Εμείς απλά χρησιμοποιούμε τα μάρμαρα του Παρθενώνα μόνο ως εσωτερικό επικοινωνιακό κόλπο.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 11:34 π.μ.  

  • Θα συμφωνήσω με αυτό...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 4:33 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics