Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Μαΐου 14, 2009

Η Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου θα γίνει... ασχημοκκλήσι

Η Ομορφοκκλησιά Γαλατσίου δεν αντέχει τη γειτνίασή της ούτε με το αθλητικό κέντρο που έγινε εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πόσω μάλλον με το εμπορικό κέντρο που θα το διαδεχτεί. Αυτή είναι η θέση φορέων της περιοχής όπως και των δημάρχων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας, οι οποίοι αντιδρούν την μετατροπή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε «mall».

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε όμως άλλη γνώμη και ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θέτοντας κάποιους όρους. Το ΚΑΣ θεωρεί πως το προστατευόμενο μνημείο δεν βλάπτεται και δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα από τις εκσκαφές για τα υπόγεια πάρκιν που θα γίνουν σε κοντινή απόσταση (234 μέτρων) από αυτό.

Το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου θα αποκτήσει 180 καταστήματα (ο αριθμός θα μειωθεί κάπως, αφού το ΚΑΣ ζήτησε να κατέβει το ποσοστό εμπορικών χρήσεων από 39 σε 30%). Επίσης, δύο γήπεδα ποδοσφαίρου πέντε επί πέντε, δύο γήπεδα μπάσκετ και τένις καθώς και έναν ανοιχτό χώρο όπου τον χειμώνα θα λειτουργεί παγοδρόμιο και το καλοκαίρι πίστα για σκέιτ μπορντ και πατίνια. Ο συνολικός χώρος εμβαδού τριάντα έξι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων δεν θα έχει επεκτάσεις και δεν θα υπάρξει αύξηση της κτηριακής δόμησης.

Θα λειτουργούν επίσης κινηματογραφικές αίθουσες καθώς και πάρκιν: ένα υπόγειο τριώροφο και κάποια υπαίθρια. Το συμβούλιο ζήτησε να ληφθούν μέτρα με την κατασκευή φυσικών εμποδίων ώστε να σταματήσει το παράνομο παρκάρισμα που δημιουργεί τώρα προβλήματα και στην περιοχή και στο μνημείο. Οι δήμαρχοι επέμεναν πως τα υπαίθρια πάρκιν θα επεκταθούν ατύπως μέχρι την Ομορφοκκλησιά και ότι οι επισκέψεις 10.000 ατόμων ημερησίως θα συντείνουν στην χειροτέρευση της κατάστασης του μνημείου. Κάτι που δέχτηκε και ο έφορος αρχαιοτήτων Καρδίτσας Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, ο οποίος μειοψήφησε.

Η Ομορφοκκλησιά είναι δίστυλος σταυροειδής εγγεγραμμένος βυζαντινός ναός του 12ου αιώνα με τοιχογραφικό διάκοσμο που χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Εντός του αρχαιολογικού χώρου του ναού υπάρχει ανοικτή αρχαία δεξαμενή, που χρονολογείται πιθανότατα στη ρωμαϊκή εποχή. Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στην εισήγησή της σημείωνε ότι η προτεινόμενη αλλαγή «εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη στατική επάρκεια του μνημείου». Επίσης εκτιμά ότι θα υπάρξει βλάβη λόγω των καυσαερίων, καθώς και «ηχητική, ατμοσφαιρική και οπτική βλάβη και ρύπανση, δεδομένου ότι το μνημείο θα καταστεί σημειακή νησίδα εντός του μεταλλικού περιβάλλοντος που θα παραχθεί από τα διαρκώς κινούμενα τροχοφόρα».

5 Comments:

 • Και αυτό είναι η αρχή της νέας επίθεσης του μεγάλου και αχόρταγοθ κεφαλαίου στα μνημεία και στο φυσικό περιβάλλον του ήδη τσιμεντοποιημένου χώρου μας. Τα Μall εξυπηρετούν το σύστημα και αντιπροσωπεύουν την ασχήμια που μας έχουν φορέσει οι ιθύνοντες με τις βαρειές βαλίτσες από τις μίζες, ή άλλως οι ατιμώρητοι της νεοελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που αυτή η ασχήμια θα πνίξει την Ομορφοκλησσιά. Ο συμβολισμός αυτός είναι δικός τους, όπως και η ευθύνη τους απέναντι στα παιδιά του Δεκέμβρη. Είναι βέβαιο όμως ότι θα συναντήσουν την αντίδραση των πολιτών και ας έχουν με το μέρος τους τους αρχαιολόγους του ΚΑΣ που υπερψήφισε την πρόταση του μεγάλου κεφαλαίου για να γίνει αρεστό.

  By Anonymous Ανώνυμος, at 2:25 μ.μ.  

 • άστα... χάλι μαύρο. τόσα χρόνια το είχαν εντελώς παρατημένο το μέρος, σαν άδειο οικόπεδο. και τώρα τους έπιασε ο πόνος να το «αξιοποιήσουν»

  By Blogger YO!Reeka's, at 3:50 μ.μ.  

 • llAnnapsaxno ton kosta mannouri pou ixe to blog mhxeirotera pio palia ke xathikame logo apousias mou stin Ameriki

  an exete email i tilefono parakalo stilteto sto
  fanacatav@yahoo.com

  thanks
  AV

  By Anonymous Anna, at 8:00 π.μ.  

 • @ 1:OO π.μ.

  Κρίμα, είχα την εντύπωση ότι η "White Star", η πλοιοκτήτρια των "Τιτανικού" και "Βρετανικού" (ο τελευταίος βυθίστηκε στο Αιγαίο), ήταν ελληνικών συμφερόντων. Δαιμόνιοι αυτοί οι Εβραίοι, βρε παιδί μου, όπου και να σηκώσεις πέτρα, από κάτω θα τους βρεις. Τους βγάζω το καπέλο.

  By Anonymous Ανώνυμος, at 5:59 μ.μ.  

 • Eίναι η πιο κρίσιμη περίοδος στο Δικαστήριο της Χάγης τώρα. Μη σταματάτε να το διαδίδετε παντού !

  Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Ο Χίτλερ, εισέβαλε στην Ελλάδα (1941). Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε όσο καμία άλλη χώρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα-άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.

  Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
  Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971.

  Παρά ταύτα,η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

  Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

  Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησηςJacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).


  Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.
  Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.
  Αυτές τις μέρες διεξάγεται η Δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
  για τα θύματα του Ναζισμού και τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

  Παρακαλώ ζητήσετε από φίλους και γνωστούς σας να πάνε στο

  http://www.greece.org/blogs/wwii/

  και να υπογράψουν το Αίτημα μας που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.
  Για το Εθνικό Συμβούλιο
  Ο Πρόεδρος
  Μανώλης Γλέζος

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

  By Anonymous Ανώνυμος, at 2:30 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics