Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2006

Μήνυμα φοιτήτριας για τις καταλήψεις

Στους 729…



Η κατάληψη είναι πράξη ελευθερίας. Ενάντια σε μια ηγεσία που εγκληματεί, σε μια διοίκηση που διεκπεραιώνει άκριτα εντολές και σε μια αφασική κοινωνία που αδιαφορεί, προβαίνουμε σε ένα μέτρο που πλήττει εμάς τους ίδιους. Σκοπός είναι η αντιστροφή της ροής της εξουσίας, που με το πρόσχημα της νομοθετικής εγκυρότητας και της δημοκρατικής νομιμότητας, ακρωτηριάζει και συνθλίβει την ουσία του πανεπιστημίου, την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.



Η κατάληψη είναι πράξη συμβολική. Καταλαμβάνουμε τον χώρο στον οποίο ανήκουμε, τον χώρο που μας προσδιορίζει και τον μεταμορφώνουμε σε έναν ζωντανό οργανισμό που με την ύπαρξή του και μόνο αντιστέκεται στο ξεπούλημα όλων των ακαδημαϊκών αξιών από τους υπουργούς και τους μισθωμένους σοφούς τους. Σε κάθε αγώνα για την παιδεία, η κατάληψη είναι το οχυρό. Είναι επιβεβλημένη.



Η κατάληψη είναι πράξη πολιτική. Σε συνδυασμό με τις πορείες και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, στέλνει το μήνυμα της αντίδρασης στην πάγια πολιτική των κομμάτων να αντιμετωπίζουν την παιδεία ως εμπόρευμα και τους φοιτούντες και εργαζόμενους στο δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο ως περιττή δαπάνη. Αντιδρούμε στον ανύπαρκτο διάλογο, την τερατώδη υποχρηματοδότηση, τις είτε ανέφικτες είτε ισοπεδωτικές προτάσεις του πορίσματος του ΕΣΥΠ, στην βδελυρή κίνηση ψήφισης του νομοσχεδίου το καλοκαίρι.



Η κατάληψη είναι πράξη ακαδημαϊκή. Η παύση κάθε εκπαιδευτικής και εξεταστικής διαδικασίας, ο αποκλεισμός των γραφείων των καθηγητών και των εργαστηρίων, ισοδυναμούν με την άρνησή μας να δεχτούμε ή να επιτρέψουμε να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο υπό αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις προϋποθέσεις. Το μετατρέπουμε σε χώρο συζήτησης, διαλόγου, προβληματισμού και δημιουργικότητας, έννοιες άγνωστες σε αυτούς που δεν διστάζουν να το κάνουν κέντρο κατάρτισης και σε αυτούς που με την αδιαφορία και την ανοχή τους προδίδουν τους θεσμούς που υπηρετούν.



Η κατάληψη είναι πράξη απόγνωσης. Σημαίνει ότι οι ανοχές και οι αντοχές του φοιτητικού κινήματος έχουν εξαντληθεί. Σημαίνει ότι η εποχή που οι αποφάσεις λαμβάνονταν ερήμην μας και επιβάλλονταν πάνω μας με αγριότητα έχουν τελειώσει. Σημαίνει τέρμα στην βαρβαρότητα της κυβέρνησης και της αγοράς. ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ

(Κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο)


myspace graphics

myspace graphics