Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Αυγούστου 28, 2006

Βοηθάτε Χριστιανοί!



Ο φόβος φυλάει τα έρημα, αλλά την Παναγιά την Ελωνα δεν τη φύλαξε. Ανενόχλητοι οι ληστές (θέλετε και ιερόσυλοι; Και ιερόσυλοι, σαφώς, αυτό όμως δεν αλλάζει τα πράγματα) έκλεψαν την εικόνα, που κατ’ άλλους είναι επτά αιώνων, κατ’ άλλους όμως του 1ου αιώνα μ.Χ. Αν ισχύει το δεύτερο τότε μιλάμε για μία από τις σπανιότερες εικόνες του κόσμου, αφού αυτή τη στιγμή η παλαιότερη σωζόμενη θεωρείται ο Χριστός του 6ου αιώνα από την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Η εικονομαχία που έγινε στο Βυζάντιο, δεν άφησε εικόνα για εικόνα, επομένως ό,τι σώζεται είναι πολύ σπουδαίο.
Κι όμως, αυτός ο θησαυρός έκανε φτερά μόνο και μόνο επειδή κανείς δεν συμπεριφέρεται υπεύθυνα απέναντι στην εκκλησιαστική πολιτιστική μας κληρονομιά: η Εκκλησία δεν παίρνει μέτρα ασφάλειας αποτελεσματικά (συναγερμούς, σύγχρονα συστήματα φύλαξης κ.α.) και το κράτος δεν την υποχρεώνει να το κάνει. Και στον τελευταίο συλλέκτη επιβάλλει να προσέχει στοιχειωδώς τα αποκτήματά του γιατί ανήκουν στο πολιτιστικό μας απόθεμα και δεν επιτρέπεται η κατάσταση να είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, αλλά στην Εκκλησία, που έχει τρομερούς θησαυρούς (από πλευράς πολιτιστικής κληρονομιάς εννοώ) τίποτα.
Η Παναγιά η Ελωνα μάλλον έχει καταλήξει σε χέρια κυκλώματος. Δεν ξέρω αν θα βρεθεί ή όχι. Το μόνο που ξέρω είναι πως τέτοιες «επιτυχίες» των κλεφτών ανοίγουν την όρεξη αυτών των κυκλωμάτων. Επιτέλους, ας σοβαρευτούν όλοι και ας εφαρμόσουν το ρητό των αρχαίων: Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Δηλαδή, να σε βοηθήσει η Αθηνά, αλλά κάνε κάτι κι εσύ βρε παιδάκι μου.

7 Comments:

  • Φίλε μου, αποκλείεται να είναι του 1ου αιώνα μ.Χ. γιατί, τον 1ο αιώνα δεν υπήρχε καν χριστιανισμός ως συγκροτημένη θρησκεία και η μητέρα του Ιησού ανακηρύχθηκε σε ιερό πρόσωπο μόλις τον 4ο-5ο αιώνα. Μέχρι τότε, ακόμα και ο Ιωάννης Χρυσόστομος δεν ήθελε να ακούσει για ιεροποίησή της.

    Όταν τελικά αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Εφέσου να ιεροποιηθεί ένα θηλυκό πρόσωπο στο χριστιανισμό, με στόχο να υπάρχει αντίβαρο στη λατρεία της Αστάρτης, της Αφροδίτης και της Ίσιδος, ανακοινώθηκαν τα σχετικά δόγματα και επινοήθηκαν 1-2 θαύματα για να εμπεδωθεί το νέο ιερό πρόσωπο στην καθημερινή πίστη των χριστιανών.

    By Blogger Stelios Frang, at 5:00 μ.μ.  

  • Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, αλλά οι ίδιοι αποδίδουν την εικόνα στον Ευαγγελιστή Λουκά, άρα στον 1ο αιώνα μ.Χ. Εν πάση περιπτώσει, και 700 ετών να είναι, δεν είναι και μικρή η αρχαιολογική της αξία. Και όπως και να έχει, δεν μπορεί να βγαίνουν και να κλαίνε. Ας είχαν κάνει το καθήκον τους. Η διαφύλαξη της πίστης, για την οποία οι ίδιοι μιλούν, δεν περιλαμβάνει και τη διαφύλαξη των κειμηλίων;

    By Blogger advocatus diaboli, at 6:33 μ.μ.  

  • Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όπως διάβασα στις εφημερίδες η ηγουμένη επαιρνε κάθε βράδυ την εικόνα στο δωματιο της.Λογω !5 αυγουστου είχε μείνει στο ναό.
    Αλλά γενικώτερα όλο το κύκλωμα παπάδων- μοναχών θεωρεί ότι όλη αυτή η πολιτιστική κληρονομιά της θρησκευτικής πίστης της ανήκει και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.
    Την συγκεκριμένη μονή έχω επισκευθεί 2 φορές μέσα σε 15 χρόνια και η καταστροφή με προσθήκη κτισματων του αρχικού μοναστηριού είναι τραγική.

    By Blogger αθεόφοβος, at 7:45 μ.μ.  

  • Προσωπικά αυτή η εικόνα όπως και όποιαδήποτε άλλη είναι ειδωλολατρικά σύμβολα και δεν βρίσκω να έχουν καμιά ουσιαστική αξία. Αν πράγματι είχε κάποια αρχαιολογική αξία έπρεπε να είναι σε μουσείο και σε όχι εκκλησάκι.

    Επίσης αν καταντήσουμε να βάζουμε συναγερμούς και συστήματα ασφαλείας στους ναούς και τις εκκλησίες θα έχουμε χάσει πλέον εντελώς το μέτρο σε σχέση πάντα με τον σκοπό που εξυπηρετούν αυτά τα κτίσματα.

    By Blogger Debby, at 8:29 μ.μ.  

  • Λυπηρή η είδηση, αλλά απ' την άλλη δεν μπορώ να φανταστώ μέτρα υψίστης ασφάλειας να εφαρμόζονται σε εκκλησίες... Ούτως η άλλως, η ασφάλεια, όπως την εννοούμε (προστασία, διαφύλαξη), είναι μια ψευδαίσθηση, κατά την ταπεινή μου γνώμη...

    By Blogger Serenity, at 11:34 π.μ.  

  • Εφαρμόζονται ήδη, π.χ. στο Βατικανό, και αυτό δεν τις κάνει λιγότερο εκκλησίες. Για σκέψου όλος αυτός ο Μιχαήλ Αγγελος, ο Τισιανό, ο Γκρέκο, να έμεναν χωρίς προστασία.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:59 μ.μ.  

  • Θου κύριε φυλακή τω στόματι μου...

    By Blogger Καπετάνισσα, at 10:13 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics