Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 07, 2006

Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει


Ο ποιητής το εννοούσε αλλιώς- κινούνταν από ένα πάθος για την πατρίδα. Δεν βρίσκω όμως πιο ταιριαστό στίχο να περιγράψω τη θλίψη μου. Θα με καταλάβετε πολύ σύντομα.
Την περασμένη Δευτέρα πήγα στη Χαϊδελβέργη, μια φοιτητική γερμανική πόλη χτισμένη ένθεν κακείθεν ενός ποταμού, του Νέκαρ και μπροστά από ένα λόφο. Η πόλη έχει πανεπιστήμιο, μεγάλο και φημισμένο (μάλιστα είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε στη χώρα) έχει ιστορικό κέντρο με καλντεριμάκι και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, έχει επίσης σπίτια αιώνων.
Πόσο μεγάλη διαφορά! Αντίθετα με την Ελλάδα, η φοιτητική αυτή πόλη, που σφύζει από ζωή και από ζωηρούς βεβαίως φοιτητές, ΔΕΝ έχει πουθενά συνθήματα και αφίσες, ούτε ολόκληρες ούτε ξεσκισμένες. Ακόμα και μέσα στο Πανεπιστήμιό της, ΔΕΝ υπήρχε αυτή η αποκαρδιωτική εικόνα που αντικρίζει κανείς στα δικά μας. Σκουπίδια, σπασμένες καρέκλες, λερωμένα έδρανα, απουσίαζαν πανηγυρικά. Προς τιμήν τους. Φαίνεται πως σε μας η επανάσταση πηγαίνει μαζί με το κακό γούστο- για να μην πω κάτι άλλο.
Η Χαϊδελβέργη ΔΕΝ έχει μετατρέψει το ποτάμι της σε χαβούζα. Οπως όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται τον εαυτό τους, το προσέχει σαν τα μάτια της. Στις όχθες του θα δει κανείς κολυμβητές, περιπατητές και μέλη του τοπικού ναυτικού ομίλου. Πάει να πει, ΚΑΙ το αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο.
Εκπληξη μεγάλη: ΔΕΝ έχουν χτίσει μέσα στο δάσος. Ούτε ένα σπίτι. (Αφήστε που η έννοια αυθαίρετο δεν υφίσταται εκεί). Ούτε ένα ξενοδοχείο. Ούτε ένα δημόσιο κτίριο. Ο λόφος έχει δασάκι πυκνό, το ίδιο και η πόλη στις παρυφές της. Εχουν προβλήματα στέγης; Εχουν. Πώς τα λύνουν; Οχι πάντως με την αέναη επέκταση!
Το ιστορικό της κέντρο, που όπως είπαμε έχει δίκτυο δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, ΔΕΝ χρησιμοποιείται για χώρος στάθμευσης. ΔΕΝ περνάνε αυτοκίνητα και μηχανάκια κάνοντας ζιγκ- ζαγκ και ΔΕΝ είναι κατειλημμένα τα πεζοδρόμια. Αρα, μπορείς να περπατήσεις άνετα. Και οι άνθρωποι περπατάνε. Περπατάνε πολύ καθώς επίσης ΔΕΝ έχει: σκουπίδια, περιττώματα ζώων, μπάζα, φυτά. Τα κτήρια έχουν πολλά λουλούδια στις προσόψεις τους, και κυρίως τα δημόσια, τα οποία, υποθέτω, τυγχάνουν ειδικής φροντίδας καθώς ήταν όλα ανθισμένα. Ακόμα και σε μέσα χώρους είχαν ζαρντινιέρες με δυόσμο (ναι, μα τον Δία) και άλλα μυριστικά, ώστε να προστατεύονται από τον σκληρό χειμώνα.
Τα σπίτια της, τα οποία έχουν ρυθμούς που πρέπει να εγκρίνονται από κάπου, γιατί έχουν μια θαυμαστή πειθαρχία ως προς την ατμόσφαιρα και δεν υπήρχαν πουθενά γελοία σύγχρονα εξαμβλώματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια μεσαιωνική πόλη, ήταν όλα προσεγμένα, βαμμένα, σενιαρασμένα. ΔΕΝ είδα σπίτι απεριποίητο, ΔΕΝ είδα ερείπιο.
Last but not least, όπως θα έλεγαν και οι πρόγονοί μας, η κυρία έφορος Ακροπόλεως είπε κάποια στιγμή με γνήσια απορία: μα καλά, δεν μασούν εδώ τσίχλα; Μασάνε και παραμασάνε, βέβαια. Αλλά ΔΕΝ τη φτύνουν κάτω για να κολλάει στο καλντερίμι. Οπως ακριβώς στην Ελλάδα, που την κολλάνε και στο ίδιο το Ηρώδειο. Είκοσι επτά κιλά έβγαλε πέρσι από τα μάρμαρα η σεβαστή κυρία. Μετά από αυτό, να μην πέσει ξερή;

26 Comments:

  • Πρόσφατα πήγα γιά τέταρτη φορά στο Γιόρκ τής Αγγλίας. Ακριβώς τα ίδια "χάλια" με την Χαϊδελβέργη.
    Δυστυχώς, εμείς δεν ... ... ...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:16 μ.μ.  

  • Γι' αυτά, αλλά και πολλά άλλα δεν εχω πάει στην Ελλάδα ούτε για διακοπες δέκα χρόνια τώρα και δεν ξέρω αν θέλω να ξαναπάω.

    By Blogger ovi, at 8:46 μ.μ.  

  • Κώστα, jim hellas, ovi, να φανταστείτε ότι ένα κοριτσάκι (δεν φταίει το κοριτσάκι μόνο) που ήταν στην αποστολή, μού είπε: μα είναι δυνατόν να ζει κανείς σε αυτή την αποστειρωμένη πόλη; Και έφριξα!

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:08 μ.μ.  

  • Τι συγκρίνεις τώρα... Η μέρα με την νύχτα είμαστε. Οι άνθρωποι σέβονται τον χώρο τους.

    By Blogger Debby, at 9:30 μ.μ.  

  • Και τον εαυτό τους, Ντέμπυ

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:52 μ.μ.  

  • Όλα σωστά, αλλά όποιος έχει ζήσει εκεί ξέρει πως ο Παράδεισος είναι σίγουρα αλλού!..

    By Blogger Nyktipolos, at 10:37 π.μ.  

  • Ούτε εδώ μόνο παράδεισος, ούτε εκεί μόνο κόλαση. Για να θυμηθώ και τον Κωστή Μόσκώφ, ο Παράδεισός μου είναι ο Αλλος, Nyktipolos

    By Blogger advocatus diaboli, at 11:00 π.μ.  

  • Kατάλαβα!
    Αυτό δεν είναι περιγραφή της Χαϊδελβέργης

    Ειναι η περιγραφή του πως ΔΕΝ είναι η Αθήνα.
    Οχι τίποτα άλλο αλλά κάθε φορά που τα λέω αυτά σε ξένους φίλους μου με λοιδορούν που δεν εκτιμάω τον ήλιο το φως και την Ακρόπολη

    By Blogger ralou, at 4:42 μ.μ.  

  • με βήματα χελώνας βέβαια αλλά πράγματα γίνονται. Σκεφτείτε την Αθήνα του 1996. Είναι μια παρηγοριά, όχι?
    \

    By Anonymous Ανώνυμος, at 5:44 μ.μ.  

  • Ραλού και Αργυρένια, καλώς ήλθατε. Τι υπέροχα ονόματα- και τι υπέροχα μπλογκ!

    By Blogger advocatus diaboli, at 6:22 μ.μ.  

  • Για μας που ζούμε εκτός δεν είπαμε ποτέ οτι ο παράδεισος είναι εδώ αλλά άν είσαι συνειδητοποιημένος σε μια σειρά απο πράγματα συμπεριλαμβανομένοων και των περιβαντολογικών η κόλαση είναι εκεί! Συγνώμη αν ακούγομαι κυνικός και απότομος αλλά το μέγεθος της αδιαφορίας που έχει γίνει φυσική κατάσταση για τους ανθρώπους είναι απελπιστικό. Και το κάνει πιο απελπιστικό οτι ολες οι περιβαντολογικές συζητήσεις στην ελλάδα γίνονται μπροστά απο την καινούργια flat screen της sony που δείχνει το τελευταίο χαζοshow και αναπαυτικά καθισμένοι στη καινούργια παραγωγή του νεο κατοικειν!!! ;)

    By Blogger ovi, at 6:52 μ.μ.  

  • Το πιο πρόσφατο που είδα με τα μάτια μου και είδα με τα αυτιά μου Ovi, είναι η νομιμοποίηση, στην ουσία, της παράνομης χωματερής στην Ανδρο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η χωματερή, εκτός των άλλων, είναι και δίπλα σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, του Στρόφυλα. Ε, και; Εδωσαν την δεύτερη κατά σειρά παράταση για λειτουργία της χωματερής επί ένα ακόμη χρόνο. Αν φύγει, μου τρυπάτε και τη μύτη.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:34 μ.μ.  

  • Σήμερα ακούσα στις ειδήσεις, όχι τής τηλεόρασης βέβαια, ότι το υπουργείο ... Ανάπτυξης (!!!) δίνει επισήμως το "πράσινο φως" στην δημιουργία νέων λατομείων στην Μήλο και μετατοπίζει το βάρος ανάπτυξης τού νησιού από τον τουριστικό τομέα σ' αυτά. Επίσης η όποια επιρροή είχαν οι κάτοικοί της και οι τοπικές αρχές μέχρι τώρα, μεταλάσσεται σε τυπική γνωμοδότηση αφού οι αποφάσεις γιά οτιδήποτε αφορά στο νησί θα λαμβάνονται στην Αθήνα ...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:52 μ.μ.  

  • Η Μήλος έχει μια περίφημη αρχαία πόλη, τη Φυλακοπή. Εχει και άλλες αρχαίες θέσεις, πανάρχαιες μάλιστα, διότι είχε οψιανό, ένα πέτρωμα το οποίο κατά τη νεολιθική εποχή το χρησιμοποιούσαν για εργαλεία. Υποτίθεται πως για τα λατομεία θα έπρεπε να γνωμοδοτήσει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αν όμως δεν είναι στη «γειτονιά» του αρχαίου δεν θα γίνέι κάτι τέτοιο, έστω και αν, γενικώς, τα λατομεία το βλάπτουν. Μα μήπως και στον Στρόφυλα, που ανέφερα παραπάνω, δεν λειτουργούν δύο λατομεία; Μάλιστα η άδειά τους έληξε 1η Αυγούστου, αλλά αυτά δουλεύουν κανονικά. Απλούστατα, διότι το κράτος μάς δουλεύει κανονικότατα (έβαλα και τόνο στο μας, για να μη παρεξηγηθούμε)

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:15 π.μ.  

  • Κι έτσι, όπου και να βρεθούμε, σέρνουμε την πίκρα μας -ενίοτε και την αποστροφή μας- για μια πατρίδα που αγαπάμε βαθιά και μας προδίδει με την ίδια ένταση.

    Όλα αληθινά.
    Κι όλα για ν' αναποδογυριστούνε, θα περάσουνε -θαρρώ- γενιές.
    Μπορεί και δεκατέσσερις!

    By Blogger Καπετάνισσα, at 6:02 μ.μ.  

  • Μητριά- πατρίδα, καπετάνισσα. Μονάχα που καμιά φορά οι μητριές αγαπούν τα παιδιά.

    By Blogger advocatus diaboli, at 6:52 μ.μ.  

  • προσοχή στις συγκρίσεις. καραδοκούν εγκεφαλικά.
    Καλή λοιπόν η Χαιδελβέργη? εεεεε?
    7 μέρες την εβδομάδα σκέπτομαι τα αλλού...

    By Blogger Eleni63, at 12:29 μ.μ.  

  • Λέω να ξαναπάω. Τόσο καλή.

    By Blogger advocatus diaboli, at 12:41 μ.μ.  

  • καλώς σε βρήκα! Καλημέρα, καλή βδομάδα!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:34 π.μ.  

  • Καλημέρα, Αργυρένια. Πόσο έχω γελάσει με το σουβλατζίδικο στο Χόλιγουντ! Το διάβασα πριν από δυο μέρες και ήταν πολύ διασκεδαστικό. Καλώς μας ήρθες.

    By Blogger advocatus diaboli, at 11:56 π.μ.  

  • σε ευχαριστώ!! τι κρίμα που είναι αλήθεια και όχι ανέκδοτο :(

    Θα περνάω να τα λέμε, μάκια!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 11:30 π.μ.  

  • Κι εγώ θα περνάω, βέβαια!

    By Blogger advocatus diaboli, at 1:05 μ.μ.  

  • Σερφάρω εδώ και ώρες και θαυμάζω και σκέφτομαι. Τόσα πολλά ταλέντα στο δίχτυ. Πώς να τα ανακαλύψω όλα. Πότε να προλάβω να διαβάσω όλα αυτά! Εγώ σπούδασα σ αυτές τις γυαλιστερές πόλεις του Βορρά. Απέναντι από την παλιά πινακοθήκη στο Μόναχο. Ο Παράδεισος. Πήγαινα μία φορά το μήνα για πλάκα επίσκεψη στην Πινακοθήκη, έτσι για διάλειμμα ανάμεσα από μαθήματα. Πριν τρία χρόνια πήγα να ψηφίσω για ΤΕΕ. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα στο Μετσόβιο και έφριξα. Είπα στον εαυτό μου, στις επόμενες εκλογές θα βγάλω δίσκο και θα βάψω μόνη μου το κτήριο. Μόνο τις σκαλωσιές να μου πληρώσει κάποιος.
    Αλλά, αν τα σκαλίσεις με περισσότερη προσοχή, δεν νοιάζονται για το περιβάλλον περισσότερο από εμάς. Για τη μόστρα μόνο!!! Μπορείς να πεις, κάτι είναι και αυτό! Δεν ξέρω, μα την αλήθεια.

    By Blogger ange-ta, at 9:58 μ.μ.  

  • Καλώς ήλθες, Ange- ta. Δίκιο θα έχεις, καθότι σπούδασα στο Αθήνησι και δεν έχω μείνει πολύ στο εξωτερικό, αλλά και μόνο το γεγονός ότι το ποτάμι είναι καθαρό και το δάσος υπάρχει, τους βάζει σε κάπως καλύτερη μοίρα από εμάς.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:33 π.μ.  

  • Επειδη εχω ζησει αρκετα χρονακια στην Χαιδελβεργη οφειλω να αναφερω οτι δεν ειναι ολα τοσο ειδυλλιακα στην πολη αυτη.
    Σαφως και δεν εχει η Χαιδελβεργη το χαλι της Αθηνας η´καποιας αλλης ελληνικης μεγαλουπολης (ευτυχως!) αλλα, ολο και καποιο σκουπιδακι, κανα μπουκαλι μπυρας, τσιχλες, ροχαλες και...περιττωματα ζωων θα βρεθουν μπροστα σου.
    Το μεγαλο σκουπιδαριο γινεται συνηθως οποτε διοργανωνονται εκδηλωσεις και φεστιβαλ στο κεντρο της πολης (π.χ. τον Σεπτεμβριο το Mittelalter Markt και τον Φλεβαρη λογω αποκριατικου Καρναβαλου), που οριζεται κυριως απο την Hauptstrasse, τον κεντρικο δρομο, ο οποιος την διασχιζει.
    Το ποταμι δεν ειναι καθαρο. Ελαχιστοι τολμουν να βουτηξουν στα νερα, ενω εχουν βρεθει στον λασπερο βυθο του αρκετα μπουκαλια και παλια ποδηλατα.
    Η λαμπερη πανεπιστημιουπολη γινεται πολος ελξης, οχι μονο φοιτητων και τουριστων απο ολο τον κοσμο, αλλα και πολλων επαιτων και αστεγων. Η θεα τους ενω ζητιανευουν για λιγα κερματα η´ ψαχνουν τους καδους απορρηματων για να βγουν τροφη δεν ενθουσιαζει τους θαμωνες του δημαρχειου της πολης για ευνοητους λογους. Αλλα και αυτοι δεν κανουν κατι για το θεμα. Οπως και για την ακριβεια. Η Χαιδελβεργη ειναι μια απο τις πιο ακριβες πολεις. Ειδικα δε, για τους φοιτητες και τις οικογενειες τους, οι οποιοι αναγκαζονται να πληρωσουν υπερογκα ποσα, προκειμενου να βρουν καταλειμμα - και στην Χαιδελβεργη δεν υπαρχουν πολλα δωματια και σπιτια διαθεσιμα. Ασε δε, που τα περισσοτερα ειναι τρυπες 10 τετραγωνικων, με λεπτους τοιχους, ξυλινα πατωματα που τριζουν, με κοινοχρηστη κουζινα και μπανιο...

    By Blogger TaLaS, at 4:45 μ.μ.  

  • ωραία η ησυχία η καθαριότητα.. όλλα καλά.. αν είσαι 60 χρονών και νευρόσπαστος είναι ότι πρέπει.. αν θέλεις να ζήσεις όμως μόνο στην ελλάδα μπορείς.. ρωτήστε τους άπειρους τουρίστες που άφησαν τις καθαρές όμορφες πλούσιες ξυνές χώρες τους για να ζήσουν εδώ 'ωπου ανακάλυψαν τον λόγο υπαρξής τους.. με χειρότερη δουλειά και χειρότερα λεφτά.. το να είσαι ζωντανός σημαίνει οτι κάνεις ότι θελεις χωρίς να ακολουθάς μάζες ή καθωσπρέπεισμούς αν δεν τα αποδέχεσαι.. αν θες να ζεις σε ζωντανή πόλη που ο καθένας ανακαλύπτει την πορεία του μόνος του πρέπει να το αποδέχεσαι αυτό ως δικαίωμα και των άλλων... δυστηχώς η ζωή δε συμβιβάζεται με την τάξη....

    By Anonymous Ανώνυμος, at 6:22 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics