Ο «χρυσός» των Μακεδόνων
Λοιπόν, πολύ φοβάμαι ότι όταν ήταν ο πρωθυπουργός ήταν παιδί, η μαμά του δεν τον πήγαινε σε μουσεία. Αλλιώς θα ήξερε απέξω κι ανακατωτά το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και δεν λέω ότι θα μας έκανε ανάλυση τώρα που εγκαινίασε την επανέκθεσή του, όμως μία καλύτερη ομιλία θα έκανε.
Είμαι συνομήλική του, (να που με αναγκάζει να πω και την ηλικία μου) αλλά γεννήθηκα στην Αθήνα. Οταν, λοιπόν ήμουν εγώ παιδί, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ήταν ένα μόνιμο μέρος επίσκεψης. Πώς λέγαμε στην υπέροχη Λιλιπούπολη «Μη μου κολλάτε, μη με τραβάτε/ Απ' το μουσείο δεν θέλω να βγω;» έτσι ακριβώς! Ηθελα να δω και αυτό, και εκείνο και το άλλο. Οταν ως φοιτήτρια πλέον επισκέφθηκα το αρχαιολογικό μουσείο της δικής του πόλης, μαγεύτηκα: εκτός από τα λοιπά ευρήματα, έτσι κι αλλιώς εντυπωσιακά, είδα (και μου μένουν αξέχαστα) τη συλλογή πρωτοκυκλαδικών ειδωλίων του Νίκου και της Ντόλης Γουλανδρή, που μετά έγινε Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (σε περιοδική έκθεση) και τη Βεργίνα, που ακόμα παρουσιαζόταν εκεί.
Είδα τον Χρυσό της Σίνδου, είδα τα ευρήματα από το Γαλεριανό ανάκτορο, τα είδα όλα. Και τα ξαναείδα, αμέτρητες φορές- κάθε φορά που επισκεπτόμουν την πόλη, επισκεπτόμουν και το μουσείο της. Οταν λοιπόν έμαθα ότι, μετά την ανακαίνιση και επανέκθεσή του θα το εγκαινιάσει ο κ. Καραμανλής, είπα, άντε, ευκαιρία να το παρουσιάσει κάποιος που θα το ξέρει. Γελάστηκα οικτρά!
Τι είπε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια; πως το μουσείο θα εμπλουτιστεί με νέα ευρήματα από τις εργασίες του Μετρό, «για να γίνει πληρέστερο, ελκυστικότερο, ανταγωνιστικότερο». Δηλαδή; Τόσα και τόσα ευρήματα δεν του λένε τίποτα, σαν τον χρυσοθήρα αναμένει τα καινούργια;
Και να το παραβλέψω αυτό, τέλος πάντων, να πω λέει και καμιά κοινοτοπία για να περνά η ώρα. Ερχεται όμως το αμέσως παρακάτω και με «ξεραίνει»: «γιατί συνεχώς οφείλουμε να εργαζόμαστε όλοι- και ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν το Μουσείο- για τη μέγιστη ανταποδοτικότητα της επένδυσής του- τόσο την άυλη παιδευτική και γνωστική όσο και την οικονομική που αντανακλάται στην αύξηση των επισκεπτών του, στη διάθεση των υποδομών του (σ.σ. για γάμους και δεξιώσεις άραγε; όπως το Βρετανικό Μουσείο που το κατηγορούμε;) στην κίνηση του πωλητηρίου. Ετσι, τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων θα πιάσουν τόπο».
Αυτά, κυρίες και κύριοι. Ή τα φέρνεις ή.... τι αλήθεια; Σε βάζουμε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων; Σε κάνουμε μετοχές και πουλάμε τις μισές; Δεν σου ξαναδίνουμε χρήματα να ευπρεπιστείς; Η Ιστορία τιμάται ή αποτιμάται; Να εκτιμάται, πάντως, δεν βλέπω.
12 Comments:
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτός ο άνθρωπος διετέλεσε ΚΑΙ υπουργός Πολιτισμού !!!
By Ανώνυμος, at 12:49 π.μ.
Και επειδή για πολιτισμό θεωρεί τον Μπαιρακτάρη δεν πάτησε καθόλου στο υπουργείο!
By αθεόφοβος, at 1:48 π.μ.
Ετσι φαίνεται, Αθεόφοβε. Κώστα, όπως μπήκε σε αυτό το υπουργείο, βγήκε.
By advocatus diaboli, at 8:16 π.μ.
Η ιστορία των αρχαίων του μετρό που σε προβληματίζει ως θέση είναι ένας ωραίος τρόπος να θεωρείς κατόρθωμα μια μεγάλη καταστροφή. Αφού κονιορτοποιήσεις με το μηχάνημα τα πάντα ότι γλυτώνει από τα πλαϊνά εκτίθεται ως εύρημα. Στην ΑΘήνα αυτά. Στη Θεσσαλονίκη το πράγμα δυσκολεύει. Εκεί τα μνημεία είναι ρηχά και το πρόβλημα μεγάλο.
Οτι ο πολιτικός λόγος δεν έχει καμία σχέση με την ουσία των πραγμάτων είναι γνωστό.
Οτι το θράσος έχει γίνει ο κανόνας είναι γνωστό επίσης.
Η γη της Θεσσαλονίκης όμως κρύβει θησαυρούς μεγάλους.
Η χώρα λέει είναι πτωχή και τόσα χρόνια που το ετοιμάζει δεν έχει φράγκο.
Χθες που τους έβλεπα να καίνε το σύμπαν, άθελά μου, ήμουν μαζύ τους.
Αρκετά πιά η τόση συναίνεση. Γιατί όμως δεν αντιδρά ποτέ κανείς?
By Eleni63, at 12:27 μ.μ.
Ελένη, πρέπει να σου πω ότι οι αρχαιολόγοι έδωσαν μεγάλες μάχες στην Αθήνα ώστε να σωθεί και κάτι. Η Ντόρα, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε πει «ναι» σε όλα, χωρίς να την ενδιαφέρει που οι σταθμοί και οι σήραγγες περνούσαν από τα αρχαία. Ακόμα και κάτω από τον Κεραμεικό θέλήσαν να περάσουν σήραγγα, με κίνδυνο να τους πέσει το νεκροταφείο στο κεφάλι- και αυτό οι αρχαιολόγοι το έσωσαν, τότε. Μάλιστα, φίλη μου έφορος αρχαιοτήτων, είχε κάνει την φοβερή σκηνή: βγήκε και κατήγγειλε δημόσια την ιστορία με τον Κεραμεικό και ο Λαλιώτης μετά στα ραδιόφωνα έλεγε «την καταναοώ την κυρία (τάδε) διότι έχει ευαισθησίες» και εκείνη είπε στους παρατρεχάμενούς του, με τους οποίους είχαν την ίδια μέρα σύσκεψη για το μετρό, «η κυρία Τάδε δεν έχει ευαισθησίες, έχει δώσει ένα όρκο ότι θα προστατεύει τα αρχαία, και αυτόν τηρεί». Με την παληκαριά τη δική της και μερικών ακόμα σώθηκαν όσα σώθηκαν.
By advocatus diaboli, at 12:40 μ.μ.
Μπορεί η φράση "Ζούμε στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων" να έχει καταντήσει 'κλισέ', ειλικρινά όμως δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο διαβάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού...
By Serenity, at 10:14 π.μ.
Πράγματι, Serenity. Ολα έχουν μια χρηματική αξία, που να πάρει η ευχή!
By advocatus diaboli, at 12:16 μ.μ.
Με αυτήν την κυβέρνηση έχουμε φάει πολιτισμό με το κουτάλι (sic) αλλά αυτό που με ενοχλεί είναι να αναφέρεται κανείς - όσο πραγματιστής κι αν είναι ή πρέπει να είναι- σε μουσεία με όρους ανταγωνισμού που εδρεύουν στις πολυεθνικές.
Ανταγωνιστικό μουσείο θεωρείται σήμερα το μουσείο που φυλάει τον πολιτισμό μας....
Σκέτη θλίψη. Α, ρε γιάπηδες...
By Ladychill, at 12:19 μ.μ.
Αυτό το πολυαγαπημένο μουσείο της Θεσσαλονίκης, ατμοσφαιρικό, επιβλητικό και ελαφρά κλειστοφοβικό, το λατρεμένο μου μουσείο και απαραίτητη επίσκεψη όταν βρίσκομαι στην πόλη, χρειάζεται να θεωρηθεί "ανταποδοτική επένδυση" για θεωρηθεί βιώσιμο.
Ισως οι γάμοι να είναι λύση ή ίσως να βγάλουμε τα εκθέματα στον περίβολο και να τα πουλήσουμε στον πλειοδότη!
Μα τα έχουμε τελείως χαμένα ;!
By ralou, at 5:05 μ.μ.
Γιάπηδες, Ladychill. Ναι, το αγαπημένο σου μουσείο, Ραλλού. Που θα έπρεπε να είναι και αγαπημένο του πρωθυπουργού. Αλλά πού...
By advocatus diaboli, at 6:27 μ.μ.
Να τολμήσω να ζητήσω, αν και όταν μπορείς, ένα ποστ περί "Ελγινείων"; Σίγουρα θα γνωρίζεις και θα έχεις να πεις πολλά ...
By Ανώνυμος, at 10:35 μ.μ.
Εξαιρετική ιδέα μου δίνεις. Πολύ σύντομα, Κώστα μου. Απλώς είναι πολύ το υλικό και πρέπει να το οργανώσω για να μη βγουν... σινδονιάδες.
By advocatus diaboli, at 9:00 π.μ.
Δημοσίευση σχολίου
<