Advocatus Diaboli

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 05, 2006

Χιλιάδες «σκοτωμένα» κορίτσια

Το θυμάμαι συχνά, αλλά το ξεχνάω αμέσως μετά. Δεν συμβαίνει στον περίγυρό μου. Λες και αυτό είναι αρκετό. Δεν είναι. Εξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια κάθε μέρα βασανίζονται στο όνομα της θρησκείας τους. Στο όνομα της ανθρώπινης ανοησίας και της οπισθοδρομικότητας. Στο όνομα μιας ηθικής που κανείς δεν μπορεί να εξαγιάσει. Εξι χιλιάδες κορίτσια τη μέρα, δύο εκατομμύρια κορίτσια το χρόνο, υφίστανται κλειτοριδεκτομή. Πόνος, τρόμος, ταπείνωση, και κάτι πιο «λεπτό», εξίσου φρικώδες όμως: απουσία κάθε ηδονής.
Οχι, μη βιαστείτε να πειστείτε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αφρική, και ιδίως στη Σομαλία. Συμβαίνουν και στη Δύση, όπως μπορείτε να δείτε από το άρθρο του Ovi.
Συμβαίνουν άραγε και στην Ελλάδα; Θα ήθελα να ξέρω.
Και θα ήθελα να βρω τρόπο- μαζί σας πάντοτε- να αντιδράσω. Με όλη μου τη δύναμη.

Δείτε και το άρθρο του οίστρου .

14 Comments:

  • Δεν νομίζω ότι αφορά στην Ελλάδα το ζήτημα, εκτός πάλι αν είμαστε "μακριά νυχτωμένοι/ες".
    Τούτη η φρικαλέα πράξη, ντυμένη με τη φορεσιά της παράδοσης, της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, της διατήρησης μιας ηθικής τάξης πραγμάτων, μπορεί και επιβιώνει.

    Κι αφού ο δυτικός πολιτισμός δεν βάλλεται απ' αυτό, αδιαφορεί.
    Για να μην πω ότι τούτη η πράξη ενισχύει τα επιχειρήματά μας περί βαρβαρότητας άλλων φυλών.
    Κάποιοι, σαφώς και ωφελούνται από την παραμονή σκοταδιστικών νοοτροπιών στα μυαλά άλλων πολιτισμών.

    Ειδάλλως, γιατί η παγκόσμια κοινότητα δε βάζει φωνή;

    By Blogger Καπετάνισσα, at 11:39 μ.μ.  

  • Εχεις δίκιο, φοβάμαι. Πολύ δίκιο. Αλλά δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτών των φυλών που ζουν στην Ελλάδα, εγκαταλείπουν την πρακτική. Ισως είναι λίγοι, αλλά τρέμω στην ιδέα ότι υπάρχουν. Το θέμα είναι, επαναλαμβάνω, μπορούμε να κάνουμε κάτι;

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:35 π.μ.  

  • Σε ευχαριστω πολύ για αυτο που κάνεις και μακαρι να ασχοληθουν περισσοτεροι.

    Μόνο μια απαντηση, το οτι δεν εχω ακουσει τιποτα δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει. Αυτη τη στιγμη υπαρχουν στοιχεια απο ολες τις ευρωπαικες χωρες εκτος απο Ελλαδα, Πολωνια, Εσθονιά, κύπρο, Λάτβια. Θα με συγχωρέσεται αλλα αυτό εμένα μου λεει οτι αυτο που σιγουρα υπαρχει ειναι άγνοια και αδιαφορία απο τις αρχές.

    το πιθανοτερο είναι οτι δεν έχετε κατλάβει, όπου υπαρχουν ατομα απο μια σειρά απο αφρικανικες και ασιατικες χωρες υπάρχει και η επέμβαση κλειτοριδεκτομής και μη πατε μακρια, καντε μιά βόλτα απο την ...Ομόνοια!!!

    Δυστυχώς την ιδια συζητηση αντιμετωπίζω συχνα και στη Φιλανδία και ΟΧΙ δεν εγκαταλείπουν την πρακτική, απεναντιας επειδη νιωθουν διωγμενοι απο τις κοινωνιες τους αυτες οι παραδοσεις παιρνουν διαφορετικές διαστασεις και τους κανουν να νιωθουν πολύ πιο κοντα με τη χαμένη πατριδα. Μην ξεχαντε οι περισσοτεροι φυγαν για να σωθούν, για να σώσουν τη ζωή των παιδιών τους! Είναι τόσο τραγικό που φέρνει δάκρυα!

    By Blogger ovi, at 1:33 μ.μ.  

  • Πράγματι, Ovi. Τόσο τραγικό, που φέρνει δάκρυα. Μένω στην Ομόνοια, αλλά αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, παρότι γνωρίζω τα περί κλειτοριδεκτομής. Τόσο, μα τόσο ανυποψίαστη- αφελώς θα έλεγα. Τι περίμενα; Να μη γίνεται εδώ επειδή είναι Ελλάδα; Το θέμα είναι πώς μπορούμε να το σταματήσουμε. Λες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να είναι σε θέση να βοηθήσουν;

    By Blogger advocatus diaboli, at 2:01 μ.μ.  

  • Έχει μία πικρή αλήθεια όμως αυτή η ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να σε σώσει αν δεν θέλεις να σωθείς.

    By Blogger oistros, at 4:08 μ.μ.  

  • Τη περισσότερη δουλειά την κάνουν οι NGOs. Δεν ξέρω, ειλικρινά τι γίνεται στην Ελλάδα (αυτό ισχύει για πολλά θέματα :( ) αλλά και όταν η Διεθνής Αμνηστία παραπονέθηκε γιατι η κυβέρνηση αγνόησε αιτηση για άσυλο με αυτή τη δικαιολογία, η κυβέρνηση παρέπεμψε στην αστυνομια (!) και η αστυνομία στο ...νόμο!!!

    Μεγάλο ρόλο σε όλα αυτά παίζουν γενικότερα τα ΜΜΕ αλλά βέβαια μπορεί τις επόμενες μέρες να διαβάσεις κατι μιας και ξαφνικά εγινε πολύ συζήτηση εδώ (είπα γι' αυτό είμαι ευχαριστιμένος) αλλά αυτό θα γίνει γιατί η δημοσιογραφία στην Ελλάδα γίνεται από το γραφείο παρακολουθόντας τις ειδήσεις (η το τι πουλάει) στο monitor ή με τον κάθε ευαγγελάτο να κηνυγάει την νοικοκυρά στη λαική με ενα ραπανάκι. Ενα καλό εδώ είναι οτι πολλοί δημοσιογράφοι είναι τόσο ρομαντικοί ωστε να προτιμανε να είναι μελη NGOs αντί του Ολυμπιακου!!!

    Τέλος επειδη την Ελληνική πραγματικότητα στη δημοσιογραφια και στις NGOs την εζησα πριν απο μια δεκαετία απο τότε και ειλικρινα συγνωμη που το λεω να εισαι σιγουρη οτι με ποναει παρα πολύ, αποφασισα να μην ξαναέρθω στην Ελλάδα ούτε για διακοπές

    Ευχαριστώ!

    By Blogger ovi, at 4:21 μ.μ.  

  • Καταλαβαίνω, Ovi. Οπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε ο ποιητής. Τώρα, δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις καν.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:18 μ.μ.  

  • Μετά τις φωτιές σταμάτησα να ακούω και ραδιόφωνο!!! Τις ελληνικές εφημερίδες τις εκοψα καιρο τωρα!!! Το χειροτερο ... κι αυτό με τυρανάει!!! :)

    By Blogger ovi, at 12:03 π.μ.  

  • Δυστυχώς δεν βλέπω να υπάρχει κάτι που εμείς οι "πολιτισμένοι" μπορούμε να κάνουμε. Κάτι που να έχει άμεσα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί παρ' όλο που η "επέμβαση" είναι παράνομη, εφαρμόζεται επειδή αποτέλει κομμάτι τής "κουλτούρας" αυτών των λαών. Σχετικά πρόσφατα είδα ένα ντοκυμαντέρ γιά ανάλογη πρακτική σε άντρες: περιτομή με ...κουζινομάχαιρο σε νεαρούς γύρω στα 20, ώστε να "γίνουν άντρες" επισήμως, ΚΑΙ απομόνωση σε μιά καλύβα έξω από την πόλη (δεν μιλάμε γιά κάποια φυλή στο δάσος δηλαδή, αλλά γιά ανθρώπους που ζουν στην πόλη, στον "πολιτισμό") γιά μία εβδομάδα περίπου χωρίς τροφή και νερό. Δηλαδή αυτοί οι άντρες καλούνται να αποδείξουν τον ανδρισμό τους, προσπαθώντας ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ να ξεπεράσουν τούς κινδύνους τής μόλυνσης και τής πιθανότητας να πεθάνουν, μακριά απ' όλους και χωρίς την παραμικρή βοήθεια.
    Αυτό που θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον τέτοιων βάρβαρων "εθίμων", όχι όμως άμεσα, είναι η Παιδεία. Ποιός θα ενδιαφερθεί όμως; Αυτοί που, συνειδητά, έχουν άφήσει ολόκληρη την Αφρική (και όχι μόνον) να πεθαίνει από πείνα; ...Δυστυχώς ...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:06 π.μ.  

  • @ κωστας (συγνωμη Advocatus Diaboli)

    Αυτά δεν συμβαίνουν σε κάποια υποανάπρυκτη ζούγγκλα της Αφρικής που ο παγανισμός και η άγνοια κυριαρχούν. Αυτά συμβαίνουν στη 'πολιτισμένη' Ευρώπη με χιλιάδες θύματα το χρόνο και το ότι δεν υπάρχουν στοιχεία από Ελλάδα (πρόσεχε, οχι μηδενικές περιπτώσεις) θα έπρεπε να στ τρομάζει και οχι να σε επαναπάβει γιατι το επόμενο κοριτσάκι 10 χρονών με καταγωγή μια απο αυτές τις χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου) που θα δεις, υπάρχει η πιθανοτητα να έχει δεχτεί αυτό το βασανιστήριο!

    By Blogger ovi, at 8:15 π.μ.  

  • Εχει δίκιο ο Κώστας, έχει δίκιο και ο Ovi. Τουλάχιστον ας έχουμε συνείδηση σε εγρήγορση. Ισως κάπου να χρησιμεύσει.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:15 π.μ.  

  • Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 6:59 μ.μ.  

  • @ ovi

    Μένω ολίγον έκπληκτος από την εικόνα που σχημάτισες διαβάζοντας το σχόλιό μου. Νομίζω - παρακαλώ να με διορθώσεις αν κάνω λάθος - ότι δεν διαφαίνεται κάπου έλλειψη ευαισθησίας ή υφέρπουσα αδιαφορία.
    Προβληματίζομαι όμως γιά το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ θα μπορούσαμε να κάνουμε. Προσωπικά, δεν με καλύπτει η γνωστή, σε παρόμοια με τού ποστ σου θέματα, αντίδραση: "τς, τς, τς". Ή το να συμφωνήσουμε όλοι ότι τέτοια "έθιμα" είναι βάρβαρα κι απάνθρωπα (το αυτονόητο και το προφανές δηλαδή).
    (ΦΥΣΙΚΑ αυτό επ' ουδενί ΔΕΝ αφορά σ' εσένα, την οικοδέσποινα και τους σχολιάσαντες!!!).
    Όπως σίγουρα γνωρίζεις, στην Ελλάδα δεν υπάρχει μαζική αντίδραση των πολιτών. Γιά οποιοδήποτε θέμα. Δυστυχώς πολύ περισσότερο γιά το θέμα που θίγεις. Η πλειονότητα σκέφτεται το πολύ γνωστό "μακριά από τον .... μας κι όπου θέλει ας είναι". Αυτή η πραγματικότητα με απογοητεύει καθημερινά. Γι' αυτό και δεν είδες στο σχόλιό μου τον ..."ενθουσιασμό" που ίσως περίμενες.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:03 μ.μ.  

  • Ovi και Κώστα, νομίζω ότι δεν διαφωνείτε- απλώς, ο καθένας φωτίζει διαφορετικές πλευρές του ίδιου θέματος, γι' αυτό και η άποψή του είναι καλοδεχούμενη. Επειδή είναι εποικοδομητική. Και χρειαζόμαστε τις εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα, που ο καθένας μας μιλάει σε ώτα μη ακουόντων.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:13 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics