Advocatus Diaboli

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2006

Προγονικά γλυκάκια να γλείφεις τα δάχτυλα




Επειδή μόλις χάσατε ένα γεύμα στην αρχαία Αγορά των Αθηνών, καθώς το σχετικό πρόγραμμα των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς διεξήχθη σήμερα και δεν θα επαναληφθεί, δείτε, τουλάχιστον, μια αρχαία συνταγή. «Σφαιρίδια με μέλι και σουσάμι», ή, αλλιώς σησαμίδες, λοιπόν:

ΥΛΙΚΑ
100 γραμμάρια σουσάμι
4 μεγάλες κουταλιές μέλι
αμύγδαλα ή καρύδια (προαιρετικά).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το σουσάμι και ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά έως ότου το μίγμα να πάρει βαθύ χρυσαφί χρώμα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει τόσο ώσο να μπορείτε να το κρατάτε στα χέρια χωρίς να καίγεστε. Πλάθετε μικρά μπαλάκια, φροντίζοντας να βρέχετε με νερό κάθε φορά τα χέρια σας για να μη κολλάνε. Στην αρχαία Αλεξάνδρεια τύλιγαν τα σφαιρίδια σε παπύρους, ώστε να κρατούν το σχήμα. Εμείς, σας επιτρέπουμε να τα βάλετε σε χάρτινες θήκες για γλυκάκια. Πώς; Σας θυμίζει παστέλι; Και βέβαια!

Κατά τα λοιπά, να πάτε Σάββατο και Κυριακή μια βόλτα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας, όπου γίνονται τρομερές εκδηλώσεις με τίτλο «Ο πολιτισμός στο τραπέζι» στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μπορείτε να μάθετε πόσο έκαναν τα ρεβίθια στην εποχή του Διοκλητιανού, τι έπαιρνε ένας Αθηναίος οπλίτης με το ημερομίσθιό του, ποια σκεύη χρησιμοποιούσαν και ποια υλικά, όπως και ποια έλειπαν από το τραπέζι των προγόνων μας (η ζάχαρη και η σοκολάτα οπωσδήποτε) κ.α. Περισσότερες πληροφορίες στο cultureguide.gr

4 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics