Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2006

Μη, Θεέ μου, χειρότερα!




Εξωση στα συνεργεία του υπουργείου Πολιτισμού που κάνουν αναστηλώσεις και συντηρήσεις, ετοιμάζεται να κάνει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους. Ο λόγος; Δεν δέχεται τον αρχαιολογικό νόμο 3028 (του 2002 παρακαλώ!) σύμφωνα με τον οποίο όποιο αρχαίο έχει κατασκευαστεί πριν από το 1830 ανήκει στην κυριότητα του κράτους. Η Ιερά Κοινότητα ζήτησε να αλλάξει ο νόμος αυτός, το ΥΠΠΟ ευτυχώς δεν το έκανε, και ο πόλεμος, που σοβεί εδώ και καιρό με αφορμή εκθέσεις κειμηλίων του Αθω, θα ξεσπάσει κάποια στιγμή, προς μεγάλη ζημία των αρχαίων. Και επειδή καμία ελληνική κυβέρνηση (και ιδιαίτερα αυτή) δεν φημίζεται για την σθεναρή αντίστασή της στους παπάδες, ο φόβος να συμβεί κάτι ανεπανόρθωτο, να αναγνωριστεί δηλαδή το αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους και στα λατρευτικά αντικείμενα με συνέπεια την ασυδοσία ως προς την αντιμετώπισή τους, είναι τεράστιος.
Οι Αγιορείτες έκαναν μια έκθεση στη Θεσσαλονίκη, για την οποία έπρεπε το θέμα να συζητηθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού πρόκειται για μετακίνηση κειμηλίων. Αντέδρασαν, απείλησαν με ματαίωση, έκαναν ό,τι μπορούσαν και, τελικά, συμβόλαιο με το κράτος δεν υπέγραψαν. Το ίδιο περίπου έγινε και για την έκθεση στη Φινλανδία. Μόνο που εκεί, προχώρησαν περισσότερο: όπως λένε οι επίσημες πληροφορίες του υπουργείου, οι μοναχοί εξέδωσαν φυλλάδιο στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζουν τον Αθω ως… δημοκρατία του Αγίου Ορους!
Ενώ η έκθεση δεν έχει ακόμη τελειώσει, πιέζουν το κράτος, λέγοντας ότι θα εφαρμόσουν την απόφαση που πήραν και θα βγάλουν έξω δια παντός όλους όσοι ασχολούνται με τα κειμήλια. Η αναγνώριση κυριότητάς τους, όμως, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, αφού οι μοναχοί θεωρούν τα πάντα λατρευτικά αντικείμενα και όσα δεν τους χρειάζονται πλέον γι’ αυτό τον σκοπό μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ράφια, για τραπεζάκια ή να καούν, ανεξάρτητα με την καλλιτεχνική τους αξία που μπορεί να είναι μοναδική.
Το σημαντικό είναι πως οι ίδιοι, που δεν θέλουν τους κρατικούς υπαλλήλους να συντηρούν (άρα προφυλάσσουν) τα κειμήλιά τους, παίρνουν από το κράτος τεράστια ποσά (μόνο στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, 60 εκατομμύρια ευρώ).
Τι θα γίνει; Θα πρυτανεύσει η σύνεση ή θα ανάψει φωτιά μεταξύ και αυτών των εκκλησιών και του κράτους; Ο Θεός να βάλει το χέρι του.


Υ.Γ. Οι παπάδες δεν υποχωρούν ποτέ. Παράδειγμα η Εκκλησία της Ελλάδος. Αφού σιγούρεψαν κατά τη συνάντηση με τον Καραμανλή το συνοδικό μέγαρο και τον καινούργιο καθεδρικό ναό, σήμερα η Ιερά Σύνοδος στέλνει επιστολή και διαμαρτύρεται για το κόψιμο της εξομολόγησης από τα σχολεία. Ελεος άγ(ρ)ιοι πατέρες!

18 Comments:

  • Συνήγορε από πληροφορίες που έχω μέσα από την ιερά σύνοδο, ο Μακαριότατος ετοιμάζει διάβημα για το ημερολόγιο σου και σαν πρώτη τιμωρία ακούγεται ότι αντί της μουσικής που έχεις θα αντικατασταθεί από το τροπάριο της Κασσιανής σαν πρώτη επίπληξη

    By Blogger AnEmOdArMeNi, at 7:41 μ.μ.  

  • Το τροπάριο είναι από τα αγαπημένα μου, ανεμοδαρμένη. Εχει τόσο ωραία λόγια, που σχεδόν είναι το πιο αγαπημένο μου ποίημα. Βλέπεις που τελικά υπάρχει θεός;

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:53 μ.μ.  

  • Θεός υπάρχει καλή μου ,αυτοί που έχουν πάρει την αντιπροσωπία είναι για κλάματα

    By Blogger AnEmOdArMeNi, at 8:18 μ.μ.  

  • Μην έχεις αμφιβολία ότι το παπαδαριό θα πετύχει αυτά που θέλει.

    By Blogger αθεόφοβος, at 1:17 π.μ.  

  • Κανένα έλεος...σιγά να μην ενδιαφερθούν...

    By Blogger Ο Καλος Λυκος, at 5:41 π.μ.  

  • Τα διαβάζω όλα γρήγορα και τρέχω .. Ομως θέλω πολλά να γράψω. Πολύ πολύ ενδιαφέροντα όλα. Και καταιγισμός. Δεν σε προλαβαίνουμε συνάδελφε.

    By Blogger Eleni63, at 10:42 π.μ.  

  • Αγαπητή μου, μια απορία:

    Διαμένω σ' ένα σπίτι κατασκευασμένο το 1722. Η διαμόρφωση του κήπου μου (ξερολιθιές) πρέπει να έχει γίνει τον 15ο αιώνα. Στο σπίτι υπάρχουν οικογενιακά καλιτεχνικά κειμήλια (πίνακες, γλυπτά,εικόνες) απ' το 1800, καθότι καλιτεχνικές φύσεις όλοι οι παπούδες μου.

    Τα τελευταία 10 χρόνια το έχω ανακαινήσει.
    Είμαι υπόλογος στον νόμο?

    Ο ανώνυμος.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:01 μ.μ.  

  • Α!..

    Και μην τα βάζουμε με τους Τούρκους όσον αφορά την συμπεριφορά τους στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τα ακίνητα του Πατριαρχείου....

    Από εμάς τους αντιγράψαν τους νόμους.

    Ο ανώνυμος.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:06 μ.μ.  

  • Anemodarmeni, χα χα χα, για κλάματα, πράγματι.
    Αθεόφοβε, καμία αμφιβολία.
    Καλέ λύκε, συμφωνώ ομοίως.
    Ελένη 63, μήπως εσύ δεν γράφεις πολλά και ενδιαφέροντα;
    Ανώνυμε: τα κτήρια ανήκουν σε σένα, εκτός από όσα είναι προ του 1453. Τα κινητά επίσης σε σένα ανήκουν, αλλά πρέπει να τα δηλώσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
    Επειδή δεν κατάλαβα τα περί Χάλκης και ακινήτων Πατριαρχείου, και μου φαίνεται πως πίσω τους κρύβουν μια πολύ ενδιαφέρουσα σκέψη, μπορείς να επανέλθεις λίγο πιο αναλυτικά;

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:28 μ.μ.  

  • "Δεν δέχεται τον αρχαιολογικό νόμο 3028 (του 2002 παρακαλώ!) σύμφωνα με τον οποίο όποιο αρχαίο έχει κατασκευαστεί πριν από το 1830 ανήκει στην κυριότητα του κράτους."

    Άλλα λες στο κυρίως θέμα αγαπητή μου και άλλα απαντάς στο σχόλιο! Διόρθωσε κάποιο απ' τα δύο ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε διάλογο.

    Τον απ' αρχαιοτάτων χρόνων καταγόμενο δικανικό λόγο να δούμε τίνος είναι υπευθυνότητα να τον "διορθώσει"!

    Ο ανώνυμος

    By Anonymous Ανώνυμος, at 5:55 μ.μ.  

  • Το ακίνητο αρχαίο μέχρι το 1453. Το κινητό αρχαίο μέχρι το 1830. Αλλά πρέπει να το δηλώσεις στην αρχαιολογική υπηρεσία.

    By Blogger advocatus diaboli, at 6:53 μ.μ.  

  • νομιζω οτι θα σας επιβληθει η ποινη της εξομολογησεως για οσα ανιερα και αντεθνικα εκστομιζετε...κατι τετοιο ακουσα χθες να συζητιέται στο περιθωριο της ιερας συνοδου ...Μετανοείτεεε

    By Blogger Χαρυβδιςς, at 2:25 π.μ.  

  • Χάρυβδις, ήμαρτον! Θα κάνω 100 μετάνοιες.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:53 π.μ.  

  • Οι απόψεις μου για την εκκλησία και τους μάγους της είναι μάλλον ...άστο καλύτερα. μόνο δύο πράγματα.

    Το έντυπο που κυκλοφόρησε στη Φιλανδία μιλάει για το αυτοδιοίκητο της κοινότητας και τίποτα παρά πάνω. Η έκθεση έχει προβληθεί ιδιαίτερα χωρίς αυτό να έχει σχέση με τους διοργανωτές και θεωρείται σαν μια έκθεση που όλοι πρέπει να την δουν και η αλήθεια είναι ότι οι Φιλανδοί πραγματικά τρέχουν να την δουν.

    Παρ’ όλο άθεος δεν μπορούσα να ξεφύγω από την περιέργεια και έχω επισκεφθεί το άγιο όρος συνολικά τέσσερις φορές. Δεν θα μιλήσω για τη συμπεριφορά των μοναχών σε κάποιον που τους αμφισβητεί (χωρίς να υπερβαίνω πάντα τα όρια του σεβασμού στην επιλογή τους) είχα την τιμή (η λέξη είναι απόλυτη) να δω κάποια πράγματα που με άφησαν τουλάχιστον άφωνο. Πιθανώς οι μονάχοι να μην έχουν συνείδηση του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου που φιλοξενούν ούτε και πως να τον συντηρήσουν και η αλήθεια είναι ότι αυτά που βλέπουμε στις διάφορες εκθέσεις είναι ...κόκκος σε αυτό που πραγματικά υπάρχει. Αλλά και η πολιτεία τουλάχιστον εμένα με τρομάζει πιο πολύ γιατί ακριβώς έχει την επίγνωση και στο τέλος θα καταλήξουν ή σε κάποια βίλα στη Κρήτη (το είδαμε και σε βιβλίο αυτό) ή σε κάποια γκαλερί στο Βερολίνο. Και σε αυτό δεν περιορίζονται μόνο σε κειμήλια... δυστυχώς.

    By Blogger ovi, at 10:37 π.μ.  

  • οι Παπάδες είναι κυριολεκτικά...ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 5:21 μ.μ.  

  • Ovi, τα κειμήλια που είναι στην έκθεση είναι από τα ωραιότερα. Γενικώς το Ορος έχει κειμήλια υπέροχα- τα είδαμε και στη μεγάλη έκθεση στην Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα είναι ότι είναι ακατάγραφα και δεν γνωρίζουμε τι έχει η κάθε μονή. Επίσης, δεν γνωρίζουμε ποια κινδυνεύουν να καταστραφούν.
    Με τρομάζει και το κράτος, αλλά πιο πολύ, ως άθεη, με τρομάζει ο σκοταδισμός των παπάδων.
    Αβατον, εξαιρετικό!

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:21 μ.μ.  

  • Συγνώμη που επανέρχομαι αλλά ειχα την ευκαιρία να δω ολόκληρη την 'ακατάγραφη' συλλογή γνωστού Ελληνα ...πολιτικού ο οποίος έκανε και την παρατήρηση, που να δεις στο παρίσι τι έχουμε και ο κουμπάρος (επίκαιρο) ταδε στη ... να δείς τι έχει. Αυτά απο κάποιον που το μόνο που έλειπε απο την συλλογή του ηταν πολύ πιθανόν μόνο η Ακρόπολη!!!

    Δεν διαφωνώ με αυτό που λές απλά ...μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα!!!

    By Blogger ovi, at 11:08 μ.μ.  

  • Ετσι είναι, δυστυχώς. Και πού να δεις πώς απέκτησε την καταγεγραμμένη συλλογή του γνωστός πολιτικός!

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:21 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics