Advocatus Diaboli

Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2006

Χολιγουντάκι στην Ακρόπολη

Μέχρι τώρα την Ακρόπολη των Αθηνών την είχαν σε καραντίνα και σχεδόν ούτε σε ντοκιμαντέρ την έδιναν. Κάτι που ασφαλώς αποτελεί υπερβολή, καθώς τα μνημεία πρέπει να είναι «φιλικά προς τον χρήστη», να πρωταγωνιστούν, δηλαδή στην καθημερινότητά του. Από την άλλη, αν ακολουθούν κατά πόδας την καθημερινότητα αυτή, ευτελίζονται. Αν δηλαδή τα δώσεις για διαφήμιση, ακόμα και για την καλύτερη, την ιερότερη, τη σημαντικότερη, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να τα δίνεις μετά για πατατάκια, κρασιά, παγωτά, ακόμα και... για σερβιέτες με φτερά, ανάλογα με την εκλογική ή άλλη πελατεία της εξουσίας.
Το πρόβλημα είναι, ακριβώς εκεί. Οταν ανοίγει ένας δρόμος σπανίως κλείνει. Αρα, το υπουργείο Πολιτισμού και οι (θα το παραδεχτώ, υπερβολικοί ενίοτε) αρχαιολόγοι, ορθώς φοβούνται και προτάσσουν τα στήθη τους. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, άλλωστε, από τότε που συνθέτης γνωστός διεθνώς ζήτησε και πήρε μνημείο το οποίο μέχρι τότε δεν δινόταν, το οποίο χρησιμοποίησε ως ντεκόρ για τα μουσικά του μυθεύματα και πήρε ο -δήθεν- αφιλοκερδής και ένα δισ δρχαμούλες για τα φώτα, τα ηχητικά (που τα είχε σπίτι του) και τις αμοιβές των υπολοίπων πλην, λέει, του ιδίου. Από τότε πολλοί έχουν βάλει στο μάτι το συγκεκριμένο μνημείο και το ζητούν διαρκώς, ενώ ο χαρακτήρας του δεν το επιτρέπει να μετατρέπεται σε ωδείο ή και καφωδείο!
Να μη τη δίνεις λοιπόν την Ακρόπολη για διαφήμιση, να μη τη δίνεις για επιδείξεις μόδας, να μη τη δίνεις για πόζες κοριτσιών από καλλιστεία, να μη τη δινείς για τηλεοπτικές εκπομπές. Η Νέα Δημοκρατία έσπασε αυτό το σκεπτικό. Την έδωσε για τη διαφήμιση μεγάλης εταιρείας φωτιστικών, τη δίνει τώρα και για ταινία. Η Νία Βαρντάλος (γάμος α λα ελληνικά) ετοιμάζεται να της κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, με μια κωμωδία εκτός Χόλυγουντ μάλιστα. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το επέτρεψε, αν και, όπως είπαμε, ο Ιερός Βράχος δεν έχει παίξει ποτέ σε καμία ταινία φιξιόν (με υπόθεση) και ο υπουργός Πολιτισμού δεν το έχει αναπέμψει.
Η λογική συνέχεια είναι η Ελλάδα να διαφημιστεί όπως- όπως από μια παραγωγούλα για τα μέτρα του Χόλιγουντ και ποτέ κανείς καλύτερος να μη μας την ξαναζητήσει. Αν δηλαδή είχαμε μια ελπίπδα να την δώσουμε κάποτε σε καλύτερα χέρια, π.χ. του Κόππολα, την χάσαμε, αφού «κάψαμε» μόνοι μας τα μνημεία μας. Αλλά, ποιος έχει μυαλό να σκεφτεί πως αν θέλεις να σε σέβονται πρέπει πρώτα απ' όλα εσύ να σέβεσαι τον εαυτό σου και να το δείχνεις με τις επιλογές σου και να μη προσφέρεις το «χέρι» σου στον πρώτο που θα το ζητήσει, αν δεν είναι από τους καλύτερους. Τι φοβήθηκαν αλήθεια; Οτι θα τους μείνει η Ακρόπολη στο ράφι; Ε, και; Τόσο κακό θα ήταν;

15 Comments:

  • Συμφωνώ πάντα με τα γραφόμενά σου και σε θαυμάζω για τις γνώσεις σου. Σ΄ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις για θέματα που δύσκολα φτάνουν στ΄αυτιά μας.

    By Blogger Ελπίδα, at 2:55 π.μ.  

  • Ευχαριστώ, Ελπιδάκι, όμως θα σου κάνω κι από εδώ παράπονα επειδή μάς εγκαταλείπεις. Νομίζεις ότι εμείς δεν βρίσκαμε παρηγοριά και ενδιαφέρον και αγάπη στα γραφτά σου;

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:32 π.μ.  

  • Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να βάλεις κριτήρια σε ποιόν θα δώσεις ένα τέτοιο μνημείο για μια εμπορική ταινία.
    Και ο Κόπολλα μπορεί να γυρίσει μια πατάτα και δεν είναι εύκολο να προκαταλάβεις ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

    By Blogger αθεόφοβος, at 11:45 μ.μ.  

  • Το ξέρω κορίτσι μου ότι έβρισκες αγάπη στα γραπτά μου. Την έχω όμως και στην καρδιά μου και θα σε βρίσκω....
    Φιλάκια πολλά. Το κυκλάμινο μου λείπει πολύ, μα αξίζει να θυσιαστεί για το βιβλίο της Μάννας.Της άξιζε, πίστεψέ με!

    By Blogger Ελπίδα, at 1:59 π.μ.  

  • Μου αρέσει να διαβάζω το μπλογκ σου και να μαθαίνω από αυτό, αλλά, ταυτοχρόνως, "τα παίρνω" και ψυχοπλακώνομαι κάθε φορά. Πάντως νομίζω ότι δεν είναι θέμα τής Ν. Δημοκρατίας ή τού ΠΑΣΟΚ, η κατρακύλα περί τα πολιτιστ(σμ)ικά. Περισσότερο είναι θέμα νοοτροπίας, θέμα καλλιέργειας που λέγανε παλιά. Παλαιότερα, "δεξιοί" και "προοδευτικοί" έτρεφαν σεβασμό γιά την Ακρόπολη (μιά και είναι το θέμα σου εδώ). Ίσως ως αποτέλεσμα τής παιδείας που παίρναμε στο σχολείο (με όλα τα καλά ΚΑΙ τα κακά). Θεωρώ ότι η "Αλλαγή" τού '81 ήταν η αφετηρία γιά την απομάκρυνσή μας από αυτό που ο Χατζιδάκις και η γενιά τού '30 ονομάζει ελληνικότητα. Δέκα χρόνια αργότερα είναι εμφανή τα πρώτα ...αποτελέσματα. Η νοοτροπία "τα ξεπουλάμε όλα" με αντάλλαγμα (;) ισχυρή οικονομία, πλήρη ένταξη στην ΕΟΚ κλπ κλπ πέρασε και στον χώρο τού πολιτισμού. Τώρα πιά, γιά πάρα πολλούς, η Ακρόπολη είναι ένα μάτσο μάρμαρα που τα πλήρώνουμε κι από πάνω! Η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε την σκυτάλη και τώρα απλώς συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Οι όποιες μικροδιαφοροποιήσεις, υπάρχουν μόνον γιά το ...ξεκάρφωμα!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 2:51 π.μ.  

  • Αθεόφοβε, κάλλιστα μπορεί ο Κόπολα να κάνει πατάτα. Αλλά είναι θέμα μεγέθους. Θέλω να πω, και η μεγαλύτερη πατάτα του Κόπολα δεν θα είναι χειρότερη από μία κωμωδιούλα.
    Κώστα, έτσι ακριβώς είναι. Πάει το αρχαίο πνεύμα αθάνατο αγνέ πατέρα και τώρα έχουμε τα φέρνεις; Καλώς. Δεν τα φέρνεις; Αντε στο καλό!

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:20 π.μ.  

  • Σημεία των καιρών, το ξέρεις.
    Άλλο το περιεχόμενο των αξιολογήσεων πλέον.

    Τα σημαντικά κι ασήμαντα ένα κουβάρι.
    Θλιβερές εποχές.
    Κι ανόητοι άνθρωποι.

    By Blogger Καπετάνισσα, at 10:26 π.μ.  

  • Αμ! Αν δεν βγάλουνε από την Ακρόπολη, από που θα βγάλουνε; Αυτή τους ξέμεινε...

    By Blogger porter, at 5:41 μ.μ.  

  • Αυτό που ενοχλεί είναι η γενικότερη τάση για εμπορική αξιοποίηση (εμπορευματοποίηση κοινώς) των πάντων. Κι απ' τη μύγα ξύγκι αν μπορούσαν να βγάλουν, θα το 'βγαζαν. Λες κι έτσι θα καλύψουν καμιά "μαύρη τρύπα"...

    By Blogger Serenity, at 10:03 μ.μ.  

  • Μην ανησυχείτε πήγε χθες ο Καραμανλής τώρα ολα θα μπουν σε τάξη...

    By Blogger Χαρυβδιςς, at 12:32 π.μ.  

  • Πήρε και η Ακρόπολη τον κατήφορο...

    By Blogger homelessMontresor, at 1:03 π.μ.  

  • ... Κι έφτασε στην Ομόνοια!

    By Blogger Nyktipolos, at 12:49 μ.μ.  

  • Λέτε κάτι πολύ νόστιμα, homelessmontresor και nytktipole.
    Χάρυβδη, ορθούν, σωστούν και λογικούν που λέγαμε στο γυμνάσιο προκειμένου να σαρκάσουμε.
    Καπετάνισσα, γούρι και Σερένιτυ, συμφωνώ.
    Γούρι, (επιπλέον) καλώς μας ήρθες

    By Blogger advocatus diaboli, at 2:15 μ.μ.  

  • Η ιστορία επαναλαμβάνεται, δεν δίνανε κάποτε το Ηρώδειο στον Θεοδωράκη, το δώσανε όμως στην Μαριλένα! Και την μάνα τους θα πουλάγανε αν πέρνανε λευτά!
    σας διαβάζω όλους εσάς τους ωραίους και σας αγαπώ.

    By Blogger ange-ta, at 6:58 μ.μ.  

  • Γεια σου, ange-ta κι εμείς σε διαβάζουμε

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:28 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics