Advocatus Diaboli

Κυριακή, Νοεμβρίου 05, 2006

Ο πολιτισμός των λεφτάδων

Ποιο πράσινο και πράσινα άλογα; στο φαληρικό «δέλτα» θα γίνουν κτήρια: ένα για την Εθνική Λυρική Σκηνή, ένα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και βλέπουμε τι άλλο θα αποφασίσουν οι Νιάρχοι να εγκαταστήσουν στο «πάρκο πολιτισμού». Να μείνουμε δηλαδή χωρίς ένα αξιοπρεπές κτήριο όπερας και με μια Εθνική Βιβλιοθήκη ανεπαρκέστατη, η οποία κατ' ουσίαν δεν επαρκεί και να πούμε «όχι» στους εθνικούς ευεργέτες; Κανείς δεν θα το προτιμήσει αυτό. Ομως, βρε αδέρφια, γιατί οι πλούσιοι πρέπει πάντα να κάνουν αυτό που θέλουν όπως το θέλουν και να μη συνεννοούνται, αλλά να επιβάλουν τη θέλησή τους στο κράτος;
Αλλά τι να γίνει σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση (και αυτή και οι άλλες) περιμένει ξελιγωμένη τα φράγκα από τους ιδιώτες για να μη δώσει δικά της; Χρειαζόμαστε αποδείξεις; Εφτασεεε! Με ποιον νομίζετε ότι συζητά το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ανέγερση των νέων κτηρίων Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης; Με το υπουργείο Πολιτισμού; Καλέ, πού ζείτε; Με το υπουργείο Οικονομικών και μόνο! Μάλλιασε ο στόμας του Γιώργου Βουλγαράκη να το λέει σε συνέντευξη Τύπου: λάθος άνθρωπο ρωτάτε. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με το Εθνικής Οικονομίας.
Κερασάκι στην τούρτα: το Ιδρυμα θέλει πλήρη επιβολή. Ετσι, ΚΑΙ το όνομα των δύο αυτών κρατικών οργανισμών θα αλλάξει. «Προσωπικά δεν με πειράζει να λέγεται ΕΛΣ- Σταύρος Νιάρχος» είπε ο υπουργός Πολιτισμού. «Αυτά είναι λεπτομέρειες.» (Λεπτομέρειες οι εθνικοί θεσμοί, ε; για κοίτα!). Και αμέσως μετά: «Εξάλλου το Ζάππειο γιατί λέγεται Ζάππειο;» (μήπως επειδή όταν χτίστηκε πήρε αυτό το όνομα; Αλλά σας περνάει καθόλου από το μυαλό ότι δεν προϋπήρχε ένας θεσμός που να τον έλεγαν αλλιώς και στο τέλος να τον ονόμασαν Ζάππειο;)
Οι Νιάρχοι, λοιπόν, στο φαληρικό «δέλτα». Ο Λαμπράκης στο Πάρκο Ελευθερίας που κοντεύει να το φάει όλο για να επεκτείνει το Μέγαρο. Το Μέγαρο, το οποίο μπορεί ο ίδιος να διοικεί, το πληρώνει όμως το κράτος. Ψιλά γράμματα.... Το Ιδρυμα Ωνάση ετοιμάζει δικό του, μεγάλο κτήριο πολιτισμού, όπου θα κάνει εκδηλώσεις. Ο Θεοχαράκης ετοιμάζει κι αυτός ανάλογη στέγη. Η «Αθηναΐς» των Μαμηδάκηδων καλά κρατεί. Οι Λάτσηδες θα μπούνε- δεν θα μπούνε;- στο παιχνίδι. Αλλωστε, με τη δωρεά των Αγγελοπουλαίων στο Μέγαρο Μουσικής για τις «Ηλέκτρες» μπήκαν και αυτοί. Ο Εφραίμογλου με το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θέλει πολύ να αποκτήσει «πόρτες» στα αρχαία. Εμεινε κανείς;
Και το κράτος; Α, το κράτος ετοιμάζεται να αποσυρθεί. Οπως Αμερική, όπου δεν έχουν καν υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι κι αλλιώς, με το 0,45% του κρατικού προϋπολογισμού, είναι σαν να μην έχουμε κι εδώ. Οταν η προστασία του πολιτισμού, που κατά το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι υποχρέωση και καθήκον του κράτους περάσει στο μεγάλο κεφάλαιο, το ΥΠΠΟ θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση μια γραμματεία σε κάποιο υπουργείο και στη χειρότερη μια Διεύθυνση. Προτεραιότητα στον πολιτισμό. Το πιο σύντομο ανέκδοτο.

6 Comments:

  • Αντε ρε που θές και πολιτισμό!!!

    Είναι καιρός για έξοδα;

    By Blogger Ο Καλος Λυκος, at 10:05 μ.μ.  

  • Τώρα αυτό το 0,45% είναι πραγματικός αριθμός? ήξερα οτι είναι πολύ χαμηλά... αλλά όχι και τόσο!

    By Blogger homelessMontresor, at 11:51 μ.μ.  

  • Καλημέρα και καλή βδομάδα συνήγορε .
    Την Ακρόπολη ποιος θα την πάρει? Έχω κάτι οικονομίες στην άκρη και θέλω να επενδύσω ? Μήπως έχεις εύκαιρο το τηλέφωνο του Αλογομούρη ?

    By Blogger AnEmOdArMeNi, at 9:02 π.μ.  

  • Η Ταπεινή Ποιήτρια ιδιοκτήτης της Ακρόπολης; Ήμαρτον Θεέ μου!

    By Blogger Nyktipolos, at 5:14 μ.μ.  

  • Έχω σιχαθεί τόσο πολύ που εδώ και λίγο καιρό σκέφτομαι, κάποια στιγμή, να φύγω. Δεν πάει άλλο ...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 5:58 μ.μ.  

  • Να την πάρετε, ποιήτρια, να έχουμε κάποια σιγουριά, γιατί τη βλέπω να καταλήγει στους Ροκφέλερ. Καλησπέρα στους υπόλοιπους, και υπομονή.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:33 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics