Advocatus Diaboli

Τρίτη, Νοεμβρίου 07, 2006

ΚΑΣ ντούρασελ!

Πώς ήταν ο Κολοσός της Ρόδου; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το μόνο που ξέρουμε πάντως 1000% είναι ότι δεν κρατούσε... μπαταρίες. Ε, και λοιπόν; Θα κρατήσει τώρα και μάλιστα με την άδεια του ΚΑΣ. Οπου ΚΑΣ, το υποτίθεται πανίσχυρο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού (λέμε και καμιά ανοησία, να περνά η ώρα...) Εταιρεία που πουλά μπαταρίες οι οποίες προέρχονται από ανακύκλωση, του ζήτησε, λοιπόν, την άδεια να χρησιμοποιήσει σχέδιο με το άγαλμα μόνο που αντί στο χέρι να κρατά φωτιά, να κρατά μπαταρία.
Με το που το άκουσαν τα μέλη του συμβουλίου έμπηξαν τα γέλια, πλην συντόμως η κατάσταση έγινε για γέλια και για κλάμματα. Βλέπετε, η εταιρεία είχε προαναγγείλει ότι θα κάνει δωρεά 250.000 ευρώ στο υπουργείο Πολιτισμού. Αρχισε λοιπόν μια μίρλα και μια μιζέρια, του στυλ ότι για τον αρχαίο Κολοσό δεν ξέρουμε τίποτα, μόνο το ύψος του 31 μέτρα (και αυτό χωρίς να γνωρίζουμε αν ήταν με το βάθρο ή όχι) και ότι αυτό το σκαρίφημα που κάνει καριέρα ως Κολοσός είναι από... φαντασίας ενός γιατρού ή κάτι τέτοιο και έγινε κάπου στα 1360 για να ακολουθήσει άλλο, το 1500 κάτι και τρίτο το 1830. Και πάλι καλά που για ένα μη μνημείο μάς ζητούν την άδεια, ενώ κολοσοί διαφόρων στάσεων και μεγεθών έχουν κατακλύσει την αγορά σε μπλουζάκι, αγαλματάκι και άλλα εις -άκι.
Εις μάτην αρχαιολόγος από τη Ρόδο έλεγε πως ναι μεν δεν ξέρουμε πώς ήταν ο Κολοσός, αλλά ξέρουμε πώς δεν ήταν (δεν ήταν με ανοιχτά, αλλά με κλειστά πόδια και είναι αμφίβολο αν κρατούσε φλόγα ή αν υπήρξε συμφυρμός με τον Φάρο της Αλεξάνδρειας- και αυτός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου) και αν το ΚΑΣ δώσει άδεια για μια τέτοια παράσταση θα γίνει ρεζίλι στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ποιος την άκουσε; Μειοψήφησε (η μόνη).
Κατά τα λοιπά, τα ιμάτια του κολοσού (250 χιλιάδες ευρώ) διαμοιράστηκαν σε αναξιοπαθούντα μνημεία και ήταν όλα ευχαριστημένα τα χρυσά μου.
Ελπίζω ότι προλαβαίνω να πάω αύριο πρωί- πρωί στη ΔΕΗ και να της πουλήσω την ιδέα να ζητήσει ως σύμβολό της τον Δία της Ολυμπίας με τον κεραυνό ανά χείρας, αφού και από αυτόν δεν έχουμε αντίγραφο αλλά ούτε και το πρωτότυπο. 'Η μήπως να προτιμήσω να το προτείνω σε κάποιο κανάλι, να κατακεραυνώνει τους πάντες και τα πάντα, Νεφεληγερέτα μου, που κρατάς (πάντως) τα κεραμίδια ξεκάρφωτα;
Ξέχασα να σας πω ότι κατατροπώσαμε και τους Τούρκους με τη γνωμοδότηση: η διαφήμιση θα γράφει Ρόδος, Αιγαίο πέλαγος και αυτό εκτιμήθηκε πολύ. Λες και το Αιγαίο σταματά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα σφάλματά σου πέλαγα (και τι λέει μετά; τα άκουγα και γέλαγα;)

6 Comments:

  • Για να πω την αλήθεια πάντα υποκλινόμουν στο κιτς. Έχει ένα είδος σουρεαλισμού που πάντα με ενδιέφερε. Πολύ καλό ποστ και διαβολικό χιούμορ.

    By Blogger kerasia, at 12:09 μ.μ.  

  • Δεν κατάλαβα.Ασχημα έπεσαν τα 250000 Ε για κάτι που έτσι και αλλιώς δεν ξέραν οτι δεν χρειάζεται άδεια;

    By Blogger αθεόφοβος, at 12:05 π.μ.  

  • Εδώ θα διαφωνήσουμε αγαπημένη μας συνήγορε! Ε, δεν είναι πια και όλα "ιερά και όσια" σ' αυτό τον τόπο! Θα γίνει δλδ μια διαφήμιση όπου ο κολοσός, που δεν είναι καν ο κολοσός, αλλά η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας ενός γιατρού και κάποιων άλλων, μια μπαταρία αντί για την φλόγα που τον ήθελε να κρατάει ο γιατρός και χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι; Μήπως κάτι δεν καταλαβαίνω; Μήπως κάτι μου διαφεύγει;

    Την καλημέρα μου :))

    By Blogger Nyktipolos, at 10:31 π.μ.  

  • Nyktipole, δεν πρόκειται περί ιερών και οσίων, αλλά περί σοβαρότητας του συμβουλίου. Αφού κολοσός δεν υπάρχει, δεν υπάρχει και λόγος να δώσει άδεια για τη διαφήμιση και να τσεπώσει τα 250 χιλιαρικάκια. Πρώτον επειδή αυτό δεν είναι κράτος δικαίου, να σε χρεώνει δηλαδή επειδή υπήρξες αφελής, ώστε να σου δώσει κάτι που δεν του ανήκει. Δεύτερον, επειδή όταν ένα επιστημονικό συμβούλιο λέει «ναι», οφείλει να τηρήσει την επιστημονική δεοντολογία. Δηλαδή, Κολοσός χωρίς μπαταρία- τουλάχιστον.
    Καλημέρα, Κερασιά, Αθεόφοβε και Νυκτιπόλε.

    By Blogger advocatus diaboli, at 12:11 μ.μ.  

  • Και η ακρόπολη, με κίονες από τα μπουκάλια του γνωστού αναψυκτικού;
    Τουλάχιστον εισέπραξε το αντίστοιχο (αυτό κι αν θαταν κολοσσιαίο) ποσό ή παρέμεινε σιωπηλή στην αρχαία αξιοπρέπεια της.
    Που είναι και υπαρκτή και συμβολισμοφέρουσα!

    By Blogger ralou, at 2:37 μ.μ.  

  • Της είχε αλλάξει τον αδόξαστο η ελλάδα (της εταιρείας που... πάει με όλα)γιατί το είχε κάνει χωρίς άδεια και φυσικά, αναγκάστηκε να το αποσύρει. Κανονικά, επειδή ήταν οι συγκεκριμένοι, θα έπρεπε να τους έχουν κάνει και μύνηση και να ζητάν τα κέρατά τους, αλλά...

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:25 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics