Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Νοεμβρίου 09, 2006

Ακρωτηριάζουν κορίτσια και ταινίες

ΟΚ, μας έχει ξανασυμβεί. Δεν γουστάρει η εξουσία αυτά που λες, σου «κόβει» τη φωνή. Λογοκρισία το λένε, αλλά σιγά να μην ιδρώνει το αυτάκι των ανελεύθερων καθεστώτων που την ασκούν (μεταξύ μας, λογοκρισία υφίσταται και στις πλέον ανεπτυγμένες κοινωνίες, τι να λέμε τώρα;).
Επιστρέφω στο προκείμενο. Μια λιβανέζα σκηνοθέτης, η Ζοσλίν Σάαμπ, έκανε μια ταινία με θέμα την κλειτοριδεκτομή (θυμηθείτε πόσα είχαν γραφτεί στο διαδίκτυο πριν από λίγο καιρό περί αυτής) και γενικώς την γυναικεία σεξουαλικότητα. Ποιος σταμάτησε την προβολή της; Η χώρα που συντηρητικοποιείται σταθερά, η Αίγυπτος.
Όχι, δεν είχαν τα κότσια να της πουν δεν μας αρέσουν κυρά μου οι ιδέες σου. Τι είπαν; Ότι δεν έχουν καταβληθεί φόροι στα αρμόδια κινηματογραφικά συνδικάτα (και εδώ οι σκηνοθέτες χρωστάνε στο ΙΚΑ, υποθέτω και αλλού, αυτό είναι το πρόβλημα;)
Η ταινία «Ντούνια», λοιπόν (Κόσμος) που είχε προβληθεί στο φεστιβάλ του Καΐρου και σε άλλα φεστιβάλ, και που επρόκειτο να βγει σε 18 αίθουσες στην Αίγυπτο, κόπηκε στο και πέντε. Οι θεατές είχαν βγάλει εισιτήρια και περίμεναν την έναρξη, όταν τους ανακοινώθηκε ότι δεν θα προβληθεί.
«Η απαγόρευση προβολής της ταινίας μου είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Τη γύρισα με αγάπη και σεβασμό, αλλά θεωρώ ότι οι Αιγύπτιοι δεν είναι έτοιμοι να δουν τον εαυτό τους μέσα από τον καθρέφτη» δήλωσε η σκηνοθέτις που θεωρεί ότι η αιγυπτιακή κοινωνία πάσχει από την «ασθένεια της στέρησης».
Η «Ντούνια» είναι μια διεθνής παραγωγή (Γαλλία, Αίγυπτος, Λίβανος και Μαρόκο) που κόστισε 1,3 εκατομμύρια ευρώ. Την προηγουμένη της απαγόρευσής της, στην πρεμιέρα, η ταινία υπέστη μια μίνι λογοκρισία, αφού κόπηκαν δύο σκηνές της, μία που έδειχνε την ταλαιπωρία μιας νεαρής που την υπέβαλαν στο μαρτύριο της κλειτοριδεκτομής και μια άλλη που έδειχνε μια ερωτική σκηνή αγάπης. Η ταινία πραγματεύεται τις επιθυμίες, τις αγωνίες και την αγάπη για ελευθερία μιας νεαρής Αιγύπτιας με τρόπο υπαινικτικό, διακριτικό και εξαιρετικά ποιητικό, με λεπτότητα και ευγένεια ακόμα και σε όλες τις άγριες σκηνές (κλειτοριδεκτομή, θανάτωση ενός ενήλικου που του έκοψαν με κοπίδι το λαιμό, κ.ά.).

9 Comments:

  • μια παρατήρηση :) μην γράφετε τα ονόματα με ελληνικούς χαρακτήρες διότι δεν μπορούμε να ψάξουμε περαιτέρω πληροφορίες σε διεθνής σελίδες. :-)

    By Blogger libertarian, at 9:08 μ.μ.  

  • Η Εξουσία ποτέ δεν είδε με καλό μάτι κινήσεις που μπορεί να διαταράξουν το υπάρχον καθεστώς προτύπων και αξιών. Κάτι που, προφανώς, επιχειρεί η συγκεκριμένη ταινία.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 5:57 π.μ.  

  • Libertarian, έχετε δίκιο, αλλά και η δική μου πληροφόρηση ήταν από σελίδα στα ελληνικά. Οσο και αν έψαξα, δεν κατάφερα να βρω κάτι στο Διαδίκτυο. Κρατώ την παρατήρηση για επόμενη φορά (που μακάρι να μη χρειαστεί, αλλά...)
    Κώστα, έτσι είναι. Καλημέρα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:46 π.μ.  

  • ... και βέβαια μετά από αυτό θα πουλήσει τρελά!

    (Δυστυχώς πάντα υπάρχουν δυο όψεις σε κλάθε νόμισμα, και μετά από ενα δυο δεκαετίες στη διαφήμιση, δεν είμαι καθόλου σίγουρος πλέον ποια είναι η πραγματική!)

    Καλημέρα συνήγορε

    By Blogger Nyktipolos, at 9:45 π.μ.  

  • Καλημέρα Nyktipole. Ναι, υπάρχει και αυτή η περίπτωση.

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:15 π.μ.  

  • γραψε τι ειναι η κλειτοριδεκτομη γιατι μερικοι /κες θα νομιζουν οτι ειναι κατι σαν ...."βαζουμε σιδερακια στα δοντια "

    ==
    και αφιερωσετο σε ολους του λατρεις των φονταμεταλιστων καθεστωτων που υπερασπιζονται το δικαιωμα της αυτοδιαθεσης των λαων να εχουν και πυρηνικα ( σε κεινη την Αθλια Κανελη )

    By Blogger dimitris, at 2:02 μ.μ.  

  • Aγαπητή πάτε μακριά...στην Αίγυπτο. Θυμηθείτε τι έγινε στην Κύπρο πριν λίγο καιρό με τη λογοκρισία της κυπριακής ταινίας (μου διαφεύγει το όνομά της).

    Μπορεί τα συντάγματα πλέον να αναφέρουν οτι είμαστε όλοι γενικώς δημοκρατικά καθεστώτα, αλλά η λογοκρισία δε θα σταματήσει εύκολα.

    Η ταινία στην οποία αναφέρεστε πάντως φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

    By Blogger Ladychill, at 6:09 μ.μ.  

  • dimitris, σωστό, αλλά έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομής πριν από λίγο καιρό. Και στο μπλογκ του OVI και σε άλλα, όπως και στο δικό μου, έχει παλαιότερα ποστ.
    Ladychill μου διέφυγε αυτό με την Κύπρο. Τι έγινε εκεί;

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:04 μ.μ.  

  • Από λογοκρισία άλλο τίποτα η εποχή μας. Και καλά εδώ που το πράγμα είναι οφθαλμοφανές. Οι άλλες, οι ‘αόρατες‘ λογοκρισίες είναι οι πιο επικίνδυνες...

    Βολκώφ

    By Blogger Θεοδόσης Βολκώφ, at 3:22 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics