Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Νοεμβρίου 16, 2006

Το θέμα είναι ΤΩΡΑ τι λες...



Αφού σύρθηκαν στα ανακριτικά γραφεία, κάποιοι από αυτούς στα Διοικητικά Εφετεία, ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο εισαγγελέας εφετών προτείνει να κηρυχθούν αθώοι για την κατηγορία της καταστροφής αρχαιοτήτων οι επιστήμονες που σχετίζονταν με την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως. Ο κ. Σπύρος Μουζακίτης, ο οποίος μελέτησε τη δικογραφία διαπίστωσε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι διαπράχθηκε το αδίκημα της καταστροφής αρχαιοτήτων.
Όπως αναφέρουν τα Νέα σήμερα, «Ο εισαγγελικός λειτουργός στην πρότασή του επισημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι επιστήμονες με διεθνή εμβέλεια και αγωνίζονται για την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων στη χώρα μας, δεν είναι δυνατόν με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους να διέπραξαν το αδίκημα της καταστροφής αρχαιοτήτων που αρχικά τους είχε αποδοθεί.
Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη κατά των αρχαιολόγων και των υπευθύνων για το εθνικό έργο είχε ασκηθεί με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, αλλά και υπομνήματα ιδιωτών που κατήγγειλαν τους υπευθύνους του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως για ζημιές που έλεγαν ότι προκλήθηκαν από τις εκσκαφές και τα έργα αντιστήριξης - κινήσεις που είχαν εκθέσει διεθνώς τη χώρα και μάλιστα την ώρα που το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως ήταν διαπραγματευτικό μέσον για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Ο πρώην υφυπουργός, όταν εκλήθη να καταθέσει ενώπιον της 2ης τακτικής ανακρίτριας Διονυσίας Νίκα, ετεροχρονισμένα πήρε πίσω τις καταγγελίες ισχυριζόμενος ότι είχε στηριχτεί σε «κάποιες πληροφορίες πολιτών οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν».
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που θα κρίνει αμετάκλητα την υπόθεση.» Θα ζητήσει άραγε συγγνώμη ο κύριος υφυπουργός από όσους τόσα χρόνια προπηλάκιζε; Βεβαίως, έτσι κι αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί το ρητό ότι από τότε που εφευρέθηκε η συγγνώμη χάθηκε κάτι άλλο...
Για να μη νομίζουμε όμως ότι τα πείσματα και τα καπρίτσια, ή, τέλος πάντων, οι κακές εκτιμήσεις και οι ατυχείς χειρισμοί δεν πληρώνονται, ιδού το αποτέλεσμα: το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως κινδυνεύει με απένταξή του από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τυπικά, φταίει η αλλαγή εργολάβου. Ουσιαστικά, φταίνε οι προσπάθειες που έκαναν Ελληνες (μάλιστα, Ελληνες!) να απενταχθεί ώστε να μη προχωρήσει η ανέγερση, βαζο-βγάζοντας το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός». Βεβαίως, βρήκαν πρόθυμους συμμάχους τους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν ένα πολύ ισχυρό λόμπι στην Κοινότητα και κατάφεραν να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Αν σκεφτεί κανείς ότι το όλο πρόγραμμα θα στοιχίσει περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ, θα διαπιστώσει πως ό,τι ποσό και αν χαθεί, μεγάλο θα είναι.

5 Comments:

  • χμμμ... χμμμ... κατι δεν μου πάει καλά, κάτι δεν πιάνω. τελικά, υπάρχει θέμα αττασθαλείας και κακοδιαχείρισης ή όχι;

    By Blogger Кроткая, at 10:06 μ.μ.  

  • Δεν υπάρχει καλή μου. Ούτε θέμα ατασθαλίας και κακοδιαχείρισης ούτε, πολύ περισσότερο, θέμα καταστροφής αρχαιοτήτων για το οποίο και κατηγορήθηκαν. Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Στα έργα του υπουργείου Πολιτισμού, άλλωστε, δεν υπάρχει όχι μονάχα βεβαιωμένη παράβαση (λάδωμα, ατασθαλία, καταστροφή) αλλά ούτε καν καταγγελία. Απλώς, η ΝΔ ή κύκλοι της, ήθελαν να σταματήσει το μουσείο για να μη γίνει επί ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον. Οταν βγήκαν αυτοί, αναγκάστηκαν να γλείψουν εκεί που έφτυναν και ο Καρακωστάκης κάνει επισκέψεις επί επισκέψεων στο γιαπί ώστε να δείξει πως ενδιαφέρεται. Ελπίζω να σε φώτισα κάπως.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:30 π.μ.  

  • ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΙΣΧΟΣ. ΟΤΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ...

    ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΟΥ ΦΙΛΕΝΑΔΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝ ΘΥΜΑΜΙΑ ΚΑΛΑ, ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΑΝΑΡΧΟΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΝΟΥΔΟΥ ΛΕΜΕ) ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΗΜΕΝΟ ΛΑΠΤΟΠΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΖΕΚΤΟΡΑΚΙ ΣΤΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ... ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΔΕΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΟΥ -ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟΥ- ΙΣΤΟΥ ΤΟΥ 5ου Π.Χ, ΔΕΔΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΘΑ ΗΤΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΒΡΙΣΚΑΝ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ ΛΕΜΕ...

    ΠΑΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΘΥΜΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΤΑΝ ΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΠΟΥ ΑΦΗΝΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΟΥΣΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΡΑΖΙΕΡΗ (ΕΙΧΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΙΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑΚΙ ΚΑΙ ΕΧΤΙΖΕ ΤΟ ΣΤΕΓΑΜΣΝΕΟ) ΣΥΖΗΤΟΥΣΕ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΛΛΟΣ ΟΤΙ
    ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ.

    ΕΙΝΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΥΝΗΓΟΡΕ ΜΟΥ...


    ΦΥΣΙΚΑ ΔΕ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ "ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ"
    ΕΧΟΝΤΑΣ ΔΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΟΜΩΣ ΔΝΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΤΙ ΕΠΕΛΕΓΗ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ...

    By Blogger ATHENA, at 1:38 μ.μ.  

  • αλλο δεκαετία του '70 και άλλο τώρα. Για το τι βρέθηκε στις ανασκαφές, μπορείς να ενημερωθείς πληρέστατα στην έκθεση που λειτουργεί στο κτήριο Βάιλερ από τις 10 το πρωί μέχρι, περίπου, τις 8 το βράδυ. Ξεναγούν νεαροί αρχαιολόγοι που γνωρίζουν. Συνοπτικά θα σου πω ότι είναι μια συνοικία των Αθηνών κατά τα ύστερα ρωμαϊκά και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
    Επίσης, επειδή τυγχάνει να έχω ιδία άποψη και να γνωρίζω καλά (προσωπικά) τους ανασκαφείς και τα ευρήματά τους θα σου πω ότι δεν έγιναν καταστροφές. Η φύση των αρχαίων, όμως, είναι τέτοια που αστέγαστα θα κατέρεαν σε μερικά χρόνια. Ορθώς λοιπόν γίνεται το μουσείο. Ορθώς και για έναν ακόμη λόγο: πρέπει τα ευρήματα της Ακρόπολης που είναι πολλά και σπουδαία, να βρουν μια σωστή στέγη γι' αυτά, μια στέγη 21ου αιώνα. Δες και παλαιότερο ποστ μου σε σχέση με την ανασκαφή εδώ. Εχει τίτλο «Το δάκρυ σου στην εθνική κιβωτό».
    Τα περί αισθητικής του κτηρίου με βρίσκουν σύμφωνη, αυτό όμως δεν αναιρεί την αναγκαιότητα να γίνει το μουσείο. Ανάμεσα σε όσους λυσσαλέα το είχαν πολεμήσει ήταν και όλοι αυτοί που στέκονταν στην είσοδο της Αρεοπαγείτου με τα λαπτοπάκια και πήγαιναν αβέρτα- κουβέρτα στα δικαστήρια.
    Πού είναι σήμερα όλοι αυτοί; Οταν σταμάτησαν να τους στηρίζουν και να τους χρηματοδοτούν οι προστάτες τους εξαφανίστηκαν και φυγοδικούν για χρέη. Αλήθεια στο λέω.

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:07 μ.μ.  

  • ΟΚ, ΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΟΥ...

    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

    By Blogger ATHENA, at 12:20 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics