Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 11, 2006

Εναξαγκάσαμε το μουσείο Γκετύ σε υποχώρηση


Το χρυσό μακεδονικό στεφάνι και η κόρη αττικού εργαστηρίου από παριανό μάρμαρο, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε αναγκαστική υπερορία στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας, όπου και το Μουσείο Ζαν- Πωλ Γκετύ, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, στριμωγμένο από τα στοιχεία που παρουσίασε η χώρα μας ότι τα αντικείμενα αυτά είχαν βγει παράνομα από την πατρίδα μας και άρα παράνομα πωλήθηκαν και στο Γκετύ, ψήφισε την επιστροφή τους. Κάτι το δίκαιον του ελληνικού αιτήματος, κάτι η διεθνής συγκυρία, κάτι οι διαπραγματεύσεις του Γκετύ με την Ιταλία που πήγαν από το κακό στο χειρότερο, βγήκαμε κερδισμένοι.
Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει αλλιώς, αφού η Ελλάδα επιστράτευσε μερικούς από τους κορυφαίους αρχαιολόγους που διαθέτει σε αυτή τη μάχη, οι οποίοι και έδωσαν τον «τόνο» στην τεκμηρίωση έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και αμφιβολίες; Η Αγγελική Κοτταρίδη, ανασκαφέας της Βεργίνας και λαμπρή μαθήτρια του αείμνηστου καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, ο Χαράλαμπος Κριτζάς, από τους νούμερο «ένα» επιγραφολόγους διεθνώς, η Ρόζα Προσκυνητοπούλου από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ειδική στα χρυσά και στη μικροτεχνία, η Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, αρχαιολόγος με σπουδαίες γνώσεις και με καταγωγή από τη Μακεδονία, ο Ιωάννης Τουράτσογλου, από τους κορυφαίους των κορυφαίων Ελλήνων αρχαιολόγων και με καταγωγή επίσης από τη Μακεδονία και η Μπετίνα Τσιγαρίδα, ειδεικευμένη στα Μακεδονικά αποτέλεσαν την επιτροπή για τη διεκδίκηση του χρυσού στεφανιού.
Οι αρχαιολόγοι που γνωρίζουν ίσως τα περισσότερα στον κόσμο για τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, ο Γεώργιος Δεσποίνης και η Ισμήνη Τριάντη, η Λίλα Μαραγκού, η Φωτεινή Ζαφειροπούλου με εξαιρετικές γνώσεις για τα γλυπτά αλλά και για τις Κυκλάδες, και ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόλαος Καλτσάς ήταν οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τον μαρμάρινο κορμό κόρης από παριανό μάρμαρο και έδωσαν αποδείξεις ότι ανήκε σε αττικό εργαστήριο. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που φτάσαμε σε αυτή την επιτυχία.
Οπως λένε οι πληροφορίες, το χρυσό μακεδονικό στεφάνι προέρχεται από γυναικεία ταφή και το έφτιαξε ο ίδιος καλλιτέχνης που κατασκεύασε και το χρυσό μακεδονικό στεφάνι στον τάφο του Φιλίππου. Οι αρχαιολόγοι αναγνώρισαν την ίδια τεχνική στην επισμάλτωση, στη χρήση του χρυσού σύρματος αλλά και στην «ασφάλισή» του ώστε να μην ανοίξουν τα ανθάκια από το στεφάνι αυτό. Το γεγονός ότι έφυγε λαθραία από τη χώρα, μάλλον θα μας κοστίσει πολλά, καθώς χωρίς τα συμφραζόμενα της ανασκαφής θα είναι αδύνατον να μάθουμε πού βρέθηκε, πώς, πιθανώς, χρησιμοποιήθηκε και άλλες λεπτομέρειες.

7 Comments:

  • ΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ!)))

    By Blogger ATHENA, at 8:38 μ.μ.  

  • Εύγε! στους άξιους αρχαιολόγους μας, Εύγε και σε σένα που μας ενημερώνεις!
    Να ένα γεγονός που δίνει χαρά!
    Δεν το είδα όμως στις ειδήσεις...
    Φιλιά πολλά, καλό σου βράδυ!

    By Blogger Ελπίδα, at 11:31 μ.μ.  

  • Να μας γράφεις για τη Τέχνη, είναι μια παρηγοριά, όταν διαπιστώνεις, ότι ο κόσμος όλος, όχι μόνο δανείζεται από το λογαριασμό που ανοίξαμε πριν από 2500 χρόνια, αλλά μας τα κλέβει και ασύστολα. Και όμως δεν τελειώνουν τα μνημεία μας.
    Περασμένα μεγαλεία και διηγόντας τα να κλαίς!

    By Blogger ange-ta, at 11:45 μ.μ.  

  • Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο σ' αυτούς τους επιστήμονες που αγωνίζονται υπό αντίξοες συνθήκες, γι' αυτά που, πρωτίστως, αγαπούν οι ίδιοι.
    Έτσι μπορούμε όσοι έχουμε την ίδια ...τρέλλα, κάποια στιγμή να τα δούμε και να τα θαυμάσουμε από κοντά.

    Δυστυχώς θα υπάρξουν και κάποιοι που θα σπεύσουν να κλέψουν όση δόξα μπορούν, αλλά τι να κάνουμε; Γιά χάρη τού βασιλικού ποτίζεται κι η γλάστρα!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:29 π.μ.  

  • Αντε, καλώς να επιστρέψουν.
    Την καλησπέρα μου.


    Βολκώφ

    By Blogger Θεοδόσης Βολκώφ, at 4:19 μ.μ.  

  • Αντε, και στο χρυσελεφάντινο άγαλμά σου, Αθηνά μου.
    Κατερινάκι, δεν το είδες στις ειδήσεις, γιατί δεν πουλάει. Και σε όσες του είδες το έπαιξαν λόγω του χρυσού στεφανιού. Τρέχα γύρευε.
    Ange-ta το πρόβλημα είναι ότι ποτέ η ΕΛλάδα δεν αποφάσισε να διεκδικήσει τα κλεμμένα της. Ομως, είναι και αυτός ένας πολύ ουσιαστικός τρόπος να σταματήσεις την κλοπή.
    Κώστα, ακριβώς. Στο φτύσιμο, εντελώς. Ο Βουλγαράκης χθες ούτε που τους ευχαρίστησε, αν και έκαναν πάνω από τη μισή δουλειά.
    Ποιητή μου, και σε άλλα. Ευγενικά και αλήτικα...

    By Blogger advocatus diaboli, at 6:28 μ.μ.  

  • Τελικά αυτή ηκυβέρνηση (και κυρίως ο κ. Βουλγαράκης) όλο επιτυχίες είναι στα πολιτιστικά! :ΡΡΡ

    Καλησπέρα αγαπητή μου

    Νυκτιπόλος

    By Blogger Vromios, at 3:11 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics