Advocatus Diaboli

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 15, 2006

Ο Πανίκας θέλει να εξώσει το Κρατικό Θέατρο

Δεν ξέρω αν αυτό εννοούν όσοι κόπτονται περί του να περάσει ο πολιτισμός από το κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως, αν το πολιτιστικό περιβάλλον και εν γένει η πολιτιστική δημιουργία και η παράδοση δεν έχουν την προστατευτίκή ομπρέλα του κράτους, όπως τη δίνει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα. Αφορμή και μόνο δίνει ο Πανίκας με την απειλή να εξώσει από τη Μονή Λαζαριστών το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επειδή του χρωστάει νοίκια.
Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, βεβαίως, το ΚΘΒΕ χρωστάει τα μαλλιά της κεφαλής του για την ενοικίαση του χώρου, ήτοι 228 χιλιάρικα ευρώ. Ερχεται λοιπόν ο Ψωμιάδης, ως πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας της Μονης Λαζαριστών και απειλεί με εξώσεις.«Η Αστική Εταιρεία της Μονής Λαζαριστών βρίσκεται σε πλήρη οικονομική δυσχέρεια, καθώς οι εταίροι δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές τους υποχρεώσεις κυρίως το ΚΘΒΕ», επισημαίνει ο κ. Ψωμιάδης. Βάσει του καταστατικού, προσθέτει, δικαίωμα της εταιρείας είναι «να προβεί στα αναγκαία μέτρα για την καταβολή της ετήσιας συμμετοχής κάτι που μέχρι σήμερα δεν κάνει για προφανείς λόγους». Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος της αστικής εταιρείας αποφάσισε να απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας την εξόφληση του ποσού. Απειλεί μάλιστα με έξωση του ΚΘΒΕ καθώς όπως, επισημαίνει, «σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να προβεί στη λήψη μέτρων όπως στο κλείσιμο των δύο αιθουσών του».

Θα μου πείτε, και τι θά γίνει τώρα, θα εξακολουθεί επί πολύ το κράτος να κάνει τον τζαμπατζή; Οχι, δεν το θεωρώ σωστό και δίκαιο. Για να σκεφτούμε, όμως, τι θα επακολουθήσει της έξωσης του ΚΘΒΕ: για να βγαίνουν χρήματα, οπωσδήποτε θα ενοικιαστεί. Σε ιδιωτικό θίασο; Σε κέντρο μουσικών εκδηλώσεων; Σε οποιοδήποτε μη κρατικό φορέα.
Ετσι, ένα κτήριο για το οποίο το κράτος ξόδεψε πολλά χρήματα με σκοπό να στεγάσει το ΚΘΒΕ (Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του αλησμήνητου Βαγγελάκη) θα στεγάσει κάποιον ιδιώτη. Πού είναι το δημόσιο όφελος; Τι θα κάνει ο κ. Ψωμιάδης θα ενοίκια που θα εισπράττει; Θα τα δίνει για το καλό της πόλης, έστω, αφού θα έχει εκδιώξει τον κρατικό θίασο; Πολύ αμφιβάλλω. Αρα;

6 Comments:

  • Μάλλον θα υπάρχει έτοιμη η λύση.

    By Blogger άσκεπος, at 1:34 μ.μ.  

  • Τώρα βέβαια κάποια ευθύνη θα έχει και ο Τσακίρογλου που δεν του βγαίνουν τα νούμερα (στην καλή περίπτωση), αλλά και ο Βουλγαράκης που αδιαφορεί παντελώς...

    By Blogger proinos, at 6:53 μ.μ.  

  • Να βρει κανείς σήμερα χρήματα, εχω την αίσθηση, ότι είναι το πιο απλό πράγμα. Δώστε μια μικρή προσοχή, όταν μιλάνε για διάφορα ποσά. Πόσα εκατομμύρια ευρά χαρίστηκαν στις Τεχνικές εταιρείες, που χρωστούσαν στο ΙΚΑ; Τσάφ, σαν το λυχνάρι του Αλαντιν! Τώρα συζητάνε να χτίσουν πυρηνικό εργοστάσιο. Τσάφ, πάλι το λυχνάρι θα φτύσει εκατομμύρια να φάνε οι κότες όλου του πλανήτη.
    Για την "άμυνα" άλλο τσάφ, άλλοι τόνοι χρυσού!
    Λίγα ψωροχιλιάρικα για τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα δεν βρίσκονται ποτέ!
    Ας πάρουν κανένα εκατομμυριάκι από το πρόστιμο της Vodafon.
    Τώρα κάτι καινούργιο σας είπα. Αλλά δεν πειράζει, ας τα λέμε, και ας είναι χιλιοειπωμένα. Έτσι, για να μην νομίζουν, ότι μας πείθουν.

    By Blogger ange-ta, at 10:50 μ.μ.  

  • Αρα... μην πω...

    Καλησπέρα, συνήγορε...


    Βολκώφ

    By Blogger Θεοδόσης Βολκώφ, at 12:16 π.μ.  

  • Άρα... αλλοίμονο στους Έλληνες φορολογούμενους που πληρώνουν και τίποτα δεν γίνεται.
    Κυκλάμινο

    By Anonymous Ανώνυμος, at 2:37 π.μ.  

  • Το φοβάμαι κι εγώ, exilled. Κάτι σε Κώστα Πρέκα
    Πρωινέ, και οι δύο έχουν ευθύνη. Ο Βουλγ., τουλάχιστον, πολύ μεγάλη, γιατί χρωστάει επιχορήγηση.
    Ange-ta λυχνάρι του Αλαντίν. Τέλειο!
    Ποιητή μου, θα το πω με τρόπο κατάλληλο και για παιδιά: άρα, κουκουνάρα
    Κυκλαμινάκι, έτσι είναι.
    Καλημέρα σε όλους.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:42 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics