Advocatus Diaboli

Κυριακή, Δεκεμβρίου 17, 2006

Αποχαιρετώντας τον Γιάννη Δ.

Λέξεις, λέξεις, λέξεις. Πληθωρισμός επιθέτων, εκφράσεων, συναγωνισμός ποιος θα πει τα κενότερα, πλην φανταχτερά, αδειανά από συναίσθημα και άποψη, ποιος θα παρουσιάσει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο το τίποτα.
Γιάννης Ε. Διακογιάννης. Πολιτικός συντάκτης στα Νέα. Το καλό παιδί της ελληνικής δημοσιογραφίας (κι ας έχει αυτή η έκφραση τόσο πολύ κακοποιηθεί στις μέρες των τηλεαστέρων). Ανθρωπος με ήθος, με σπάνια αξιοπρέπεια, με δύναμη ψυχής. Ανθρωπος που μπορούσε να συνομιλήσει με άνεση με διανοουμένους τεραστίων μεγεθών όσο και με διωγμένους πρόσφυγες ή με εκείνους που η ζωή τους έχει ανεπανόρθωτα πληγεί από πολέμους. Είχε γνώσεις, είχε απόψεις, είχε και το σθένος να τις υποστηρίζει. Ποιος όμως γνωρίζει σήμερα ότι μόλις πριν από λίγα χρόνια του έκοβαν τα άρθρα από τον πόλεμο στο Ιράκ, όπου τον είχαν στείλει; Οτι μέχρι και στην ΕΣΗΕΑ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το θέμα αυτό; Βγαίνουν με το θλιμμένο ύφος τους οι πρώην (πια) προϊστάμενοί του και δηλώνουν ότι ο θάνατός του είναι απώλεια για την ελληνική δημοσιογραφία. Παραλείπουν να πουν πως είναι απώλεια ακριβώς επειδή ο Γιάννης ήταν ένας από τους τελευταίους που αντιστέκονταν στη φίμωση.
Το μεστό κείμενό του, η ζεστασιά του, η ανθρωπιά του, οι αξίες που ακτινοβολούσε, με έκαναν να τον θεωρώ κοντινό μου, αν και στην πραγματικότητα ελάχιστες φορές είχαμε συζητήσει. Η επιμονή του να αναδεικνύει αυτά που ο ίδιος θεωρούσε ότι άξιζαν, η πολυμάθειά του, η απουσία φανατισμού, με έκαναν να τον διαβάζω. Τέλος, η ορμή με την οποία ρίχτηκε στην τελευταία και μεγαλύτερη μάχη του, στη μάχη για τη ζωή του, με συγκινούσαν βαθιά. Δεν έκρυβε την αρρώστεια του. Ομως και δεν επέτρεπε σε κανέναν να τον λυπηθεί. Παληκάρι, όπως τόσες και τόσες φορές. Ενα σπουδαίο παιδί. Αληθινά, θα μου λείψει. Ηταν μόνο 49 ετών και είχε τόσα να κάνει...

11 Comments:

  • Λόγια τιμητικά που του αξίζουν.

    Θ' ανασαίνει μέσα μας.
    Εικόνα, φωνή, ψυχή, με δύναμη Αλήθειας κι Αξίας πραγματικής.

    Πνοή ζωής και πράξης, κόντρα στους ευτελείς και μίζερους καιρούς.
    Ακόμα κι ο υποκριτικός λόγος των μεγαλοδημοσιογράφων που αναφέρεις, αυτό υποδηλώνει.

    By Blogger Καπετάνισσα, at 11:54 π.μ.  

  • Εγώ αυτά για τον υποκριτικό λόγο των μεγαλοδημοσιογράφων δεν τα ξέρω, αλλά μπορώ να τα υποθέσω...ξέρω όμως ότι ο Γιάννης Δ. ήταν τα βραδινά της Κυριακής μου,κι αυτή είναι μια αίσθηση που δε φεύγει με τίποτε, μετά από αυτόν έπαψα να βλέπω αθλητικά, έτσι κι αλλιώς δε μ' ενδιαφέρουν.Γι' αυτό λυπήθηκα που έφυγε...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 4:25 μ.μ.  

  • Να υποθέσω πως δεν μιλάμε για τον αθλητικό συντάκτη έτσι; Αυτός δεν είναι 49 χρονών.

    Οπότε, μάλλον δεν τον γνωρίζω, αλλά αν είναι όπως τα λες, είναι όντως απώλεια.

    (καλή πατρίδα πλέον, δικηγόρε μου!) :)

    By Blogger Кроткая, at 4:28 μ.μ.  

  • Εδώ κάπου έχω κάνει λάθος εγώ...Βεβαίως και δεν μπορεί να ήταν 49. Συγνώμη!

    By Blogger kira, at 5:00 μ.μ.  

  • συνήγορε κάνε διευκρίνηση. Ολοι νομίζουμε άλλον. Ο Διακογιάννης που λές είναι μάλλον ο ρεπόρτερ?

    By Blogger Eleni63, at 12:42 π.μ.  

  • Το κείμενο αφορά στον θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη, του πολιτικού συντάκτη της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

    By Blogger kerasia, at 11:01 π.μ.  

  • Σωστά, Κερασιά. Εχουν ακριβώς το ίδιο όνομα, γι' αυτό ο ένας (των Νέων) υπέγραφε και με το πατρώνυμό του. Γιάννης Ε. Διακογιάνης.

    By Blogger advocatus diaboli, at 11:32 π.μ.  

  • Αντιφατικό? Πάντως χαρηκα που ανοιξα και ειδα εδώ ενα αποχαιρετιστηριο στον Γιάννη.Στην κηδεια δεν πήγα .Δεν ηθελα ούτε να δω ποιοι ηταν ουτε ν ακουσω αυτά που θα πουν.Ο Γιάννης ηταν απο τους πολλους -ναι ξερω τι λεω -δημοσιογραφους που δεν πουλησαν και δεν πουληθηκαν.Και ναι παληκάρι μέχρι το τελος...

    Ας εχει καλο ταξίδι .

    By Blogger Χαρυβδιςς, at 5:46 μ.μ.  

  • Εχεις μεγάλη ευασθησία δικηγόρε μου. Μπράβο σου.
    Γράφω με υπούκρουση τις πολιτικάρες μας. Ενας μιλάει και οι άλλοι χειροκροτάνε. Τι γελοίος τόπος. (όχι ο ελληνικός, αλλά ο της Βουλής)

    By Blogger ange-ta, at 9:37 μ.μ.  

  • Χάρυβδις, κι εγώ.
    Ange-ta γελοιότατος. Σαν να βλέπεις επιθεώρηση, αλλά κακοστημένη και κακοφιταγμένη (γιατί στον καιρό μου οι επιθεωρήσεις ήταν διάμαντια).

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:38 π.μ.  

  • Καλησπέρα!

    επειδή δεν βρίσκω το mail σου και θέλω κάτι να σου πω χωρίς να το πω δημόσια, αν θέλεις σε παρακαλώ στέιλε μου ένα Mail στο simosmme@gmail.com.

    Και έπειτα μπορείς να σβήσεις αυτό το μήνυμα που δεν έχει και καμία σχέση με το post - αφιέρωμα στο σεμνό και μεγάλο Διακογιάννη.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:30 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics