Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27, 2006

Βραβείο στον Γλέζο και στον Σάντα

Επειδή είναι ευγενείς, πιστεύω πως ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας θα πάνε σήμερα στην Ακαδημία Αθηνών να παραλάβουν το χρυσό τους μετάλλιο. Κατά τα λοιπά, τίποτε δεν θα τους έχει προσθέσει. Μάλλον θα έχει αφαιρέσει από το ίδιο το ευαγές ίδρυμα η αργοπορία του να τιμήσει δύο ανθρώπους που εδώ και πολλές δεκαετίες είναι, πλέον σύμβολα. Σύμβολα της πιο παράτολμης πράξης, της πιο άτρομης, της πιο αγνής, και γι’ αυτό πιο όμορφης.
Απρίλιο του 1941, η πατρίδα υποδουλώνεται στους Γερμανούς. Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας είναι 19 χρονών. Φοιτητές. Δεν αντέχουν να βλέπουν την τεράστια σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, τη σβάστικα, να κυματίζει στην Ακρόπολη. Αποφασίζουν να την κατεβάσουν. Σχεδιάζουν καλά την πράξη τους, και μια νύχτα, της 30ης προς 31η Μαΐου, ανεβαίνουν στον Ιερό Βράχο από τα «σπλάχνα» του, από εκεί δηλαδή όπου υπήρχε κατά την αρχαιότητα (και υπάρχει ακόμη) η σκάλα του Αρρηφορίου. Από αυτή τη σκάλα οι μικρές ιέρειες της θεάς Αθηνάς, που ύφαιναν τον πέπλο της, κατέβαιναν μέχρι την πηγή, για διάφορες ιεροτελεστίες.
Φτάνουν στο ανατολικό σημείο της Ακρόπολης, όπου και σήμερα είναι ο ιστός της σημαίας, κόβουν με μεγάλη δυσκολία το συρματόπλεγμα, αφήνουν επίτηδες τα δακτυλικά τους αποτυπώματα για να μην συλλάβουν άλλους αθώους και φεύγουν, παίρνοντας μαζί τη γερμανική σημαία. Το ξημέρωμα τα μάτια που στρέφονται προς τον Ιερό Βράχο τον βρίσκουν χωρίς το όνειδος που του έχει προσθέσει ο φασισμός.
Φυσικά, αυτό δεν κρατά πολύ. Η σημαία αντικαθίσταται. Όμως, η Αντίσταση στην Ελλάδα έχει μόλις γεννηθεί. Τη σκυτάλη θα παραλάβουν πολλοί, και οι ίδιοι οι Γλέζος και Σάντας που μετέχουν κι εκείνοι στον νέο εθνικό άθλο. Το γεγονός, από στόμα σε στόμα, δίνει κουράγιο στους υπόδουλους Ελληνες αλλά και σε όλη την επίσης υπόδουλη Ευρώπη.
Η συνέχεια; Ο Γλέζος και ο Σάντας από φυλακής σε φυλακή και από εξορίας σε εξορία. Όχι, δεν τους έπιασαν οι Γερμανοί. Οι ντόπιοι συνεργάτες τους το έκαναν, μετά την απελευθέρωση, ώστε να τους τιμωρήσουν για τα «πιστεύω» τους.
Η σημερινή συνέχεια; Ποιος κατέβασε τη σημαία, ρωτήθηκαν μαθητές. Ο Απόστολος Γκλέτσος, είπαν κάποιοι. Και να φανταστείτε ότι οι πρωταγωνιστές είναι ακόμη εν ζωή και πηγαίνουν στα σχολεία να συναντήσουν τα νιάτα. Τι παιδιά μεγαλώνουμε άραγε;


Ομως, παρακαλώ, δείτε και το προηγούμενο ποστ μου.

12 Comments:

  • Αυτό που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους είναι ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει ασχοληθεί με την Γλωσσολογία. Μου έλεγε μια φορά που βρεθήκαμε σε ένα τραπέζι μετά από μία ομιλία που έκανε με θέμα γλωσσολογίας ότι τον ρωτάνε τι σχέση έχει με κάποιον Μ Γλέζο που έχει γράψει βιβλία γλωσσολογίας. !
    Έχει δε γίνει επίτιμος διδάκτωρ στη Θες/νικη γιατί έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη μεθόδων εμπλουτισμού του υδάτινου ορίζοντα με τα νερά της βροχής και τον καλούν και κάνει μερικά μαθήματα !

    By Blogger αθεόφοβος, at 1:19 π.μ.  

  • Δεν θα βγάλω την ουρά μου απέξω..
    Ήξερα πως ο Γλέζος σήκωσε τη σημαία. Ήξερα πως ΔΕΝ είναι ο Απόστολος, δεν θυμόμουν όμως το μικρό του όνομα...

    Όταν όμως δεν γνωρίζουμε τι είναι 25η Μαρτίου ή 28η Οκτωβρίου νομίζεις έχουμε ελπίδες για τις άλλες "λεπτομέρειες";

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:12 μ.μ.  

  • Τα σέβη μου...

    By Blogger ioeu, at 2:33 μ.μ.  

  • Αξίζεις το όνομά σου !!

    By Blogger Eleni63, at 5:20 μ.μ.  

  • Τώρα τί να πώ εγώ;;; Το Απόστολο Γκλέτσο, δεν το έχω καθόλου ακουστά!
    Δεν χρειάζεται βέβαια να πώ, ότι τους άλλους τους γνωρίζω και τους τιμώ. Το Μανώλη το ψήφισα κιόλας, έτσι για το γαμώτο!!!
    Να το παραλάβουν το βραβείο, ας είναι και αργά! Δεν πειράζει.
    Αθεόφοβε, σκίζεις!!

    By Blogger ange-ta, at 2:03 μ.μ.  

  • Στην ερώτηση "Τι παιδιά μεγαλώνουμε άραγε?" εγώ αναρωτιέμαι "Τι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά μας?"

    By Blogger homelessMontresor, at 11:53 μ.μ.  

  • Αστα , καλύτερα να μην το σκέφτεται κανείς . Τι Ελληνες μεγαλώνουν την σήμερον ημέρα ... με τι πρότυπα ... χωρίς καμμία γνώση και συναίσθηση ιστορίας και αξιών .
    Καλή σου χρονιά ! :)))

    By Blogger ellinida, at 10:00 π.μ.  

  • Καλημέρα σε όλους και καλή μας χρονιά. Καλύτερη σε ό,τι αφορά στον σεσβασμό σε ανθρώπους και αξίες.
    Αθεόφοβε, ο Γλέζος είναι πράγματι πολυτεχνίτης (νομίζω όπως και εσύ, ως προς τις γνώσεις). Ο Σάντας διαφορετικός. Αλλά και οι δύο συμπαθέστατοι.
    Natalia Σωστά.
    ioeu και τα δικά μου.
    Ελένη, ευχαριστώ, Μαριλένη μου. Κι εσύ τη φωτογραφία σου.
    Ange- ta, πίστεψέ με κερδίζεις που δεν τον έχεις ακουστά. Τον Μανώλη τον ψήφισα κι εγώ, για τους ίδιους λόγους. Ο ΑΘεόφοβος πράγματι σκίζει.
    Homelessmontresor, Ελληνίδα,έτσι είναι.

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:25 π.μ.  

  • Καλη χρονια, χρονια πολλα, χρονια καλα!

    By Blogger Agobooks, at 11:44 π.μ.  

  • Ευχαριστώ και αντεύχομαι, αγαπητέ n.ago.

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:54 μ.μ.  

  • ΝΙΩΘΩ ΤΥΧΕΡΗ, ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΓΛΕΖΟΥ ΠΟΥ ΝΑΝΑΙ ΓΕΡΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. πΩΣ ΟΙ ΔΥΟ ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥ ΦΙΛΟΠΠΑΠΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΒΡΑΧΟ ΚΑΙ ΠΩΣ, ΑΥΤΟ ΜΟΥΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ (ΤΟΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΙ ΕΓΩ) ΠΟΥ ΣΥΝΕΝΟΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΕΙΧΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΙΛΗΣΑΝΕ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝΕ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΩΔΕΣ, ΠΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ, ΠΩΣ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΑΡΒΑ ΜΕ ΤΟ ΦΡΟΥΡΟ... ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΙΣ ΑΚΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΥΤΥΧΩς...

    ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΔΕ ΘΑ ΦΤΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΡΗΜΑΔΙΑ...



    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
    ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ
    ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ:-)))

    By Blogger ATHENA, at 4:03 μ.μ.  

  • Αθηνά, υπέροχο. Ζηλεύω... Θα ήθελα να την έχω ακούσει κι εγώ στο σχολείο.

    By Blogger advocatus diaboli, at 4:05 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics