Advocatus Diaboli

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2007

Ο παλιός (homo sapiens) είναι αλλιώς!



Τι μπορεί να έκαναν τέσσερα παιδιά πριν από 140 χιλιάδες χρόνια σε ένα σπήλαιο της Θεσσαλίας, όπου κατοικούσαν, και να έμεινε από ένα ίχνος των αριστερών τους ποδιών σε στρώμα στάχτης; Να έπαιζαν προϊστορικό «κουτσό»; Να έτρεχαν για να σωθούν; Να έπαιρναν μέρος σε τελετουργία; Οποια και να είναι η αλήθεια, δεν θα τη μάθουμε ποτέ. Εκατόν σαράντα χιλιάδες χρόνια είναι μια τεράστια περίοδος ώστε να χάνονται στην αχλή της, συνήθειες, παιχνίδια και τελετουργικά της καθημερινότητας.
Χάρη, ωστόσο, στην ανασκαφή που έγινε στο σπήλαιο Θεόπετρα Καλαμπάκας, μάθαμε πολλά για την περίοδο εκείνη. Το σπήλαιο, που ανασκάπτεται εδώ και πολλά χρόνια από τη δρα Νίνα Κυπαρίσση- Αποστολίκα, είναι το πρώτο που σκάβεται στη Θεσσαλία. Ταυτοχρόνως, είναι το μόνο μέχρι στιγμής σ’ όλη την Ελλάδα με ευρήματα που αρχίζουν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (140.000 χρόνια το αρχαιότερο) και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3.000 π.Χ.) συνεχώς. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού δείχνει τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής στον Ελλαδικό χώρο.
Ειδικότερα τα συγκεκριμένα αποτυπώματα, τρία από καλυμμένα πόδια και ένα από γυμνό, μπορεί και να δείξουν ότι ο χόμο σάπιενς έφτασε στην Ελλάδα νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη (όπου έφτασε το 40.000 π.Χ.) Μελέτες με νεώτατες τεχνολογικές μεθόδους, θα καταδείξουν ποιο από τα δύο αληθεύει.
Το σπήλαιο αναδεικνύεται και θα είναι επισκέψιμο από το καλοκαίρι. Όπως δείχνουν τα σπάνια ευρήματα, που είναι μοναδικά στην Ελλάδα, στη Θεσσαλία υπήρχαν παγετώνες πριν από 100.000 χρόνια. Περί τα 26.000 χρόνια πριν, υπήρξε βελτίωση του κλίματος και για κάποιο διάστημα ο καιρός ήταν πιο θερμός και από τον σημερινό, φαίνεται από την αύξηση ή τον αποδεκατισμό του πληθυσμού στο σπήλαιο. Ακολούθησαν και πάλι παγετώνες, μέχρι το 16.000 π.Χ. Τότε ακριβώς έχουμε μια τρομερή άνθιση ζωής. Βρίσκουμε πάρα πολλά λίθινα εργαλεία και πολλά οστά. Πιθανόν να άλλαξε και η πανίδα, γιατί τα εργαλεία του 16000 είναι πιο μικρά από τα εργαλεία του 25000.
Σκελετοί της 15ης, καθώς και της 8ης ή 9ης χιλιετίας π.Χ. , λίθινα εργαλεία, οστέινα αντικείμενα και μάζες πηλού, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα της κ. Κυπαρίσση. Οι κάτοικοι του σπηλαίου ήταν κυνηγοί και παράλληλα τροφοσυλλέκτες. Η ανασκαφέας εκτιμά ότι παρατηρώντας τις ιδιότητες των φυτών, οδηγήθηκαν στη γεωργία. «Είχαμε την τύχη να βρούμε καρπούς των ίδιων ειδών και σε άγρια και σε καλλιεργημένη μορφή» λέει. «Αυτό ακριβώς δείχνει τη μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη και ανατρέπει τη θεωρία που ότι η γεωργία έχει εισαχθεί στην Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή.»

21 Comments:

  • Μιλάμε ότι έχεις πολύ καλές πηγές στην πληροφόρηση! Εδώ στην Θεσσαλία το πήρανε είδηση άραγε;
    Ή θα το μάθουμε μια και καλή όταν ανοίξει το σπήλαιο;
    Εγώ έχω εξασφαλίσει πηγή ενημέρωσης εσένα!
    Φιλιά πολλά!

    By Blogger Ελπίδα, at 8:36 μ.μ.  

  • Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    By Blogger Stelios Frang, at 10:53 μ.μ.  

  • Αν ήρθε στην Ευρώπη ο homo sapiens sapiens (Cro Magnon), γι' αυτόν μιλάμε, πριν από πρίπου 40.000 χρόνια, πώς ήταν ήδη 100.000 χρόνια πριν στη Θεσσαλία; Εκτός αν πρόκειται για homo sapiens απλό, δηλαδή Neandertal, ο οποίος βρισκόταν ήδη πριν από 400.000 χρόνια στην Ευρώπη (Γαλλία).

    Ο "άνθρωπος των Πετραλώνων", αν επιβεβαιώνεται η ηλικία των 700.000 ετών, πρέπει να είναι homo erectus. Οι σημερινοί άνθρωποι ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία, homo sapiens sapiens...

    Τώρα σε κλίμακα εκατοντάδων χιλιάδων ετών οι όροι Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Θεσσαλία κλπ. δεν έχουν καμιά σημασία, στην πραγματικότητα πρέπει να λέμε "στη σημερινή Ελλάδα" κ.ο.κ.

    By Blogger Stelios Frang, at 10:54 μ.μ.  

  • Που ακριβώς βρίσκεται αυτό το σπήλαιο;

    By Blogger αθεόφοβος, at 1:33 π.μ.  

  • Ο παλιός είναι όντως αλλιώς!..

    Καλημέρα συνήγορε

    By Blogger Vromios, at 10:42 π.μ.  

  • homo obligatus! πάντα!
    τα σέβη μου!

    By Blogger ioeu, at 11:21 π.μ.  

  • Ελπίδα, το γνωρίζουν. Είναι κοντά στην Καλαμπάκα, στα Μετέωρα, και δίπλα στη σημερινή Θεόπετρα (η απάντηση και για τον Αθεόφοβο).
    s.frang ευτυχώς που το διευκρινίζεις, γιατί ξέχασα να το κάνω εγώ. Και βέβαια δεν πρόκειται για... πρώτο Ελληνα! Πρόκειται για τους πρώτους σάπιενς- σάπιενς στην Ευρώπη- αν και εφόσον αποδειχθεί αυτό από τους επιστήμονες που το ερευνούν.
    Vromie- ioeu και τη δική μου καλημέρα και τα σέβη μου ομοίως.

    By Blogger advocatus diaboli, at 4:01 μ.μ.  

  • @ s.frang
    Νομίζω, ότι όταν λέμε homo sapiens - sapiens, εννοούμε της οικογένειας sapiens και το είδος sapiens. Ο Neanderthal και ο sapiens είναι οικογένειες παράλληλες. Ο ένας επέζησε ο άλλος όχι. Δεν υπάρχει είδος homo sapiens. είναι συντομία του homo sapiens - sapiens. Όπως λέμε καρέτα - καρέτα. Είναι μοναδικό είδος καρέτα της οικογένειας καρέτα.
    Ο sapiens και ο Neanderthal έζησαν παράλληλα, δεν ξέρουμε αν διασταυρώθηκαν, μάλλον όχι.

    By Blogger ange-ta, at 6:27 μ.μ.  

  • 140.000 χρόνια, πως θα ήταν τότε ο κόσμος; Τι δάση θα ήταν αυτά; Τι παραλλίες: Ω να μπορούσα να πήγαινα εκεί.

    By Blogger ange-ta, at 6:29 μ.μ.  

  • Ομολογώ πως δεν ήξερα την ιστορία αυτή. Θα συνεχίσεις?

    By Blogger Eleni63, at 6:44 μ.μ.  

  • Μπράβο η Θεσσαλία!

    By Blogger Πάνος, at 8:37 μ.μ.  

  • Από τα ευρήματα προκύπτει ότι ο Neandertal και ο Cromagnon (εμείς) συνυπήρξαν μεν, αλλά δεν είναι αμιγώς παράλληλα είδη. Ο Νεάντερταλ (homo sapiens) που συγγενεύει στο DNA περισσότερο με τον χιμπαντζή παρά με το σύγχρονο άνθρωπο, φαίνεται να υπάρχει στην Ευρώπη (ευρήματα) πριν από περίπου 200.000 χρόνια. Ο Κρομανιόν (homo sapiens-sapiens) έφτασε στην Ευρώπη (ευρήματα) πριν από περίπου 40.000 χρόνια, κατ' άλλους λίγο παραπάνω.

    Ο διαχωρισμός μεταξύ Νεάντερταλ και της γραμμής που οδηγεί στον Κρομανιόν πρέπει να έγινε πριν από 400.000 χρόνια. Ο διαχωρισμός που κατέληξε στο σύγχρονο άνθρωπο έγινε από τον homo ergaster (χειρόναξ) πριν από περίπου 200.000 χρόνια, όταν υπήρχαν ήδη οι Νεάντερταλ.

    Σ' αυτή την εικόνα που δείχνει την πορεία προς τον σύγχρονο άνθρωπο, παραβλέποντας όλους τους άλλους κλάδους, παριστάνεται σχηματικά η σχέση των ειδών. Οι Νεάντερταλ φαίνεται να είχαν μόνο υποτυπώδη γλώσσα και ήταν συγκροτημένοι για ειδικές θερμικές συνθήκες, σε αντίθεση με τους Κρομανιόν. Αυτά όλα είναι ασαφή, βέβαια, και τροποποιούνται με κάθε νεότερο εύρημα.

    Αν αποδειχθεί ότι το θεσσαλικό εύρημα είναι "άνθρωπος Κρομανιόν" θα αποτελούσε επανάσταση, γιατί θα μετέφερε την είσοδο των Κρομανιόν στην Ευρώπη κατά 100.000 χρόνια νωρίτερα. Και δεν θα ήταν περίεργο να βρεθεί κάτι τέτοιο στο σημερινό ελλαδικό χώρο, δεδομένου ότι η πορεία ήταν από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, άρα θα έχουν περάσει και από εδάφη που είναι ακόμα υπαρκτά και δεν έχουν βυθιστεί γεωλογικά. Αλλά δεν ακούγεται πουθενά κάτι σχετικό από τους ειδικευμένους επιστήμονες, ούτε σαν αχνή υποψία.

    By Blogger Stelios Frang, at 10:03 μ.μ.  

  • Είναι αλλιώς και πολύ καλός . Τρομερά ενδιαφέρον , ελπίζω να συνεχίσεις .
    Με πέτυχες διάνα , πάνω σε τέτοια θέματα έχω στραφεί τελευταία .
    καλημέρα :))

    By Blogger ellinida, at 8:42 π.μ.  

  • Ange-ta, δάση και παραλίες και λεβέντες άντρες! Αυτή ήταν ζωή, Πάνο.

    Η Νίνα Κυπαρίσση είναι μεν αρχαιολόγος, αλλά στην ερευνητική ομάδα της έχει και ανθρωπολόγους, s.frang. Είπαν λοιπόν από κοινού ότι έχουν αυτές τις υπόνοιες, αλλά και ότι συνεχίζουν τις έρευνες- και βλέπουμε. Λένε ότι πρέπει να έφτασε περί τα 90.000 χρόνια πριν.
    Ελένη, Ελληνίδα, αυτά είναι όλα τα στοιχεία που έχω επί του θέματος. Αφού σας ενδιαφέρει, θα συνεχίσω με άλλα αρχαιολογικά θέματα και ιδίως με ελληνικές ανασκαφές στο εξωτερικό, που παρακολούθησα μια ημερίδα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:11 μ.μ.  

  • s.frang
    δεν είναι του παρόντος, αλλά επιμένω, ότι ο Νεάντερταλ δεν ήταν σάπιενς. Η εικόνα δείχνει πότε έζησαν αυτα τα παράλληλα είδη, ανθρωποειδή αμφότερα. Δεν έχει βέβαια καμία σημασία, αλλά για την ιστορία της ονοματοδοσίας των ειδών.

    By Blogger ange-ta, at 10:58 μ.μ.  

  • Εχει ξεκινήσει το παζάρι του βιβλίου ή κάνω λάθος;; Επειδή έλειπα.

    By Blogger ange-ta, at 11:00 μ.μ.  

  • Στην πλατεία Κλαυθμώνος; Νομίζω ξεκινά σήμερα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:27 π.μ.  

  • μερσί πολύ, δικηγόρε!

    By Blogger ange-ta, at 12:40 μ.μ.  

  • Ένα ακόμη συναρπαστικό ποστ! Κάθε φορά που σε διαβάζω πάνω σε θέματα αρχαιολογίας κλπ το απολαμβάνω τόσο που σχεδόν "πηγαίνω" στις εποχές που αναφέρεις. Και, βεβαίως, ζηλεύω ...;-)

    By Anonymous Ανώνυμος, at 2:37 μ.μ.  

  • Εϊχα πάει προς ετών στο σπήλαιο και ήταν κλειστό. Έχω διαβάσει τόσες μελέτες και άρθρα για αυτό που ήθελα να το επισκεφτώ, αλλά εις μάτην. Τώρα μαθαίνω ότι θα είναι ανοιχτό και χάρηκα πολύ. Ένας άνθρωπος που δεν έχει αφήσει παλαιολιθικό ή νεολιθικό οικισμό και σπήλαιο (αντιστρόφως ανάλογα) πάντα θέλει να πάει στη Θεόπετρα.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 1:09 π.μ.  

  • μ'αρέσει να διαβάζω για τέτοια μέρη στην Ελλάδα και να τα επισκέπτομαι πολύ ωραία η αναφορά σου,
    δεν το ήξερα κι εγώ αυτό το σπήλαιο
    καλό σου απόγευμα

    By Blogger melomenos, at 2:41 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics