Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2007

Αν το άσυλο έχει τέτοιους φίλους...

-Εδώ που τα λέμε, μου είπε φίλος που ήταν φοιτητής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τότε δεν υπήρχε πανεπιστημιακό άσυλο. Τους αγώνες τους κάναμε χωρίς καμιά κάλυψη. Το άσυλο είναι κάτι που παρείχε η Δημοκρατία. Σήμερα δεν ξέρω αν χρειάζεται.
Με κατέλαβε εξ απήνης. Εκ των υστέρων σκέφτηκα πως το πρώτο μου επιχείρημα θα έπρεπε να είναι πως τις κατακτήσεις της Δημοκρατίας δεν πρέπει να τις πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων για μικροκομματικά συμφέροντα. Του είπα, όμως, πως πολύ φοβούμαι, με όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (αφαίρεση μαθημάτων εξέλιξης των ειδών από τα σχολεία επειδή οι υπερσυντηρητικοί θεωρούν πως έρχονται σε αντίθεση με τη θρησκεία- τη θρησκοληψία τους δηλαδή) το άσυλο θα χρειάζεται στο μέλλον και για τους διδασκόμενους και για τους διδάσκοντες. Πώς αλλιώς θα διακινούνται ελεύθερα οι επιστημονικές ιδέες;
Και τι μου ανταπάντησε; Ότι όλα τα πράγματα έρχονται στην Ελλάδα με καθυστέρηση δεκαετιών. Και όταν έρθουν, ό,τι είναι να μας «φορέσουν» θα μας το φορέσουν αιφνιδιαστικά και χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι. Και να σας πω την αλήθεια, τρόμαξα.

10 Comments:

  • Δικηγόρε να σου θυμίσω την ηλίθια τη Δαμανάκη να φωνάζει στο ραδιόφωνο "...το άσυλο καταπατείται..." (αν και μόλις είχα γεννηθεί) Υπήρχε άσυλο βέβαια -δε θυμάμαι πότε θεσμοθετήθηκε, αλλά λόγω του κομμουνιστικού κινδύνου και στη χούντα των τότε πρακτικών ποιος τολμούσε να το αναφέρει; Είχε γίνει βίωμα πια.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 11:50 μ.μ.  

  • Πριν από λίγο άκουσα τον Πάγκαλο στην τηλεόραση να μιλά γιά το άσυλο.
    "Υπάρχει άσυλο; Άσυλο γιά ποιό πράγμα; Υπάρχει μόνον γιά τους ισχυρούς (φοιτητές και διδάσκοντες) που επιβάλλουν τις ιδέες και τις απόψεις τους διά τής ισχύος. Δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διάλογος, δημιουργία. Επίσης όλοι ξέρουμε ότι το άσυλο "λειτουργεί" γιά τις κομματικές νεολαίες, τους πωλητές διαφόρων ειδών και αντικειμένων", κλπ, κλπ.
    Θεωρώ ότι δεν έχει άδικο. Έτσι ή περίπου έτσι είναι. Η εικόνα (και όχι μόνον) των ελληνικών πανεπιστημίων, μόνον με πανεπιστήμιο
    δεν μοιάζει, ΚΑΙ λόγω τού κακώς εννοούμενου ασύλου.
    Το θέμα όμως είναι ότι οι κρατούντες - από το '74 μέχρι το '81 η ΝΔ και γιά 20 τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, έφτιαχναν με μαεστρία αυτό ακριβώς το εκτρωματικό μοντέλο τού πανεπιστημιακού ασύλου με σκοπό, αφ' ενός τον έλεγχο των ιδεών που υποτίθεται θα εδιακινούντο στα πανεπιστήμια, αφ' ετέρου την δημιουργία τυφλών και ανίκανων γιά ελεύθερη και δημιουργική σκέψη, πολιτών. Με καθηγητές και φοιτητές, τυφλούς οπαδούς τους (εδώ το ΠΑΣΟΚ έχει την μερίδα τού λέοντος) και, με κάθε ευκαιρία, τους γνωστούς άγνωστους να καταστρέφουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους και την Αστυνομία να απολαμβάνει το θέαμα.
    Σήμερα λοιπόν η ΝΔ που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο των αισχρών "μεταρρυθμίσεων" έχει την άνεση να μιλά γιά αλλαγή τού καθεστώτος τού ασύλου. Χωρίς, βεβαίως να μας λέει τι ακριβώς θα αλλάξει. Κι αν προκύπτει βοήθεια και από ...εξωνεοδημοκρατικά πρόσωπα, καλό είναι κακό δεν είναι ...

    Την καλημέρα μου ...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:29 π.μ.  

  • Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να προκαλεί κάθε γκρουπούσκουλο καταλήψεις και να απαιτείται συνέλευση για να αποφασίσουν οι φοιτητές υπέρ ή κατά, σύντομα θα συμφωνούν οι πάντες να μπαίνει στα Ιδρύματα η Αστυνομία και τότε θα βλέπουμε ΜΑΤ στις αίθουσες διδασκαλίας για να εξωπετάξουν τους αναρχο-τεμπέληδες που παίζουν επανάσταση σε βάρος των συναδέλφων τους και των εκπαιδευτικών.

    Εκεί που γράφεις: "Πώς αλλιώς θα διακινούνται ελεύθερα οι επιστημονικές ιδέες;" να έχεις υπόψη σου ότι ούτε και τώρα διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες, όταν μη αρεστοί (για άλλους λόγους) εκπαιδευτικοί εξωθούνται εκτός Ιδρυμάτων.

    Ως προς τις ίδιες τις ιδέες, αυτές φτάνουν σε πολύ περισσότερο κόσμο, αν αναρτηθούν στο Internet παρά αν παρουσιαστούν σε μια αίθουσα διδασκαλίας με μισοκοιμισμένο ακροατήριο.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 9:36 π.μ.  

  • Nα σου πω κι εγώ την αλήθεια, του φίλου σου του το φορέσανε κιόλας. Δεν χρειάζεται να περιμένει δεκαετίες...

    By Blogger Vromios, at 9:01 π.μ.  

  • Εγώ είμαι από χωριό - και δεν έχω κανένα λόγο να μη λέω ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που σκέφτομαι (το έγραψα και στην καλύβα): αν αυτή η ασυλία /ασυδοσία ενός παραβατικού κονσόρτσιουμ καραπουτσακλέμ τύπων, ταυτίζεται με την ιερή έννοια του ασύλου (απόψεων και ιδεών) τότε έχουμε χρεοκοπήσει ήδη ως κοινωνία, γιατί ΔΕΝ καταλαβαίνουμε τι μας γίνεται!

    (χαρά στη διαπίστωση, θα μου πείτε...)

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:10 π.μ.  

  • Έτσι που έχουν διαστρεβλωθεί όλες οι δημοκρατικές ιδέες δεν ξέρεις ποια τι να κάνεις! Να τις κρατήσεις δεν μπορείς, μούχλιασαν. Να τις πετάξεις δεν θέλεις γιατί κερδίθηκαν με πολύ κόπο και κάπου μέσα σου ίσως θυμάσαι τα ιδεώδη που αντιπροσωπευούν. Τι κάνεις λοιπόν?

    By Blogger homelessMontresor, at 1:51 π.μ.  

  • Οι Πάνος και homelessmontresor τα είπαν όλα.
    Το τι κάνουμε λοιπόν εξαρτάται από το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πετάξουμε τις αδικαιολόγητες για την εποχή μας παρωπίδες και να εφαρμόσουμε ότι γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
    Να κάνουμε ένα Πανεπιστήμιο που να είναι άσυλο κάθε προοδευτικής ,ακόμη και επαναστατικής για την εποχή της ιδέας και όχι άσυλο του κάθε αλήτη.

    By Blogger αθεόφοβος, at 8:31 π.μ.  

  • Σε ένα πόστ μου, «περί ιδιοκτησίας» κάποιος, μου έδωσε τη παρακάτω ράθυμη απάντηση:
    η ιδιοκτησία είναι μια ανάγκη προστασίας..το σπήλαιο ήταν ιδιοκτησία..η επιβίωση η πρώτη ανάγκη..ο καλλωπισμός και η αίσθηση της τέχνης..

    αλλά όλα τα πράγματα κακοφορμίζουν σιγά -σιγά.

    Αυτή η αίσθηση της φθοράς των ιδεών, της decadence, δεν μου φεύγει από το μυαλό.
    Το πανεπιστημιακό άσυλο που έχει μία τέτοια ιστορία να αφήνεται σ αυτή τη φθορά των καιρών μας, μόνο μια απέραντη θλίψη μπορεί να σου αφήσει.
    Δεν έχω πια απόψεις,
    Όμως τις περιμένω, σαν το γέρο ινδιάνο:
    Περιμένοντας στη άκρη του ποταμού θα δεις ΚΑΠΟΤΕ το πτώμα το εχθρού σου να περνάει.

    By Blogger ange-ta, at 2:38 μ.μ.  

  • Διαβολάκι μου, εσύ και δεν ήξερες ότι η τώρα Ελλάδα είναι πολύ πίσω;
    Με ξαφνιάζεις!
    Φιλιά πολλά, καλό τριήμερο!

    By Blogger Ελπίδα, at 8:03 μ.μ.  

  • Είναι τόσο σημαντικά αυτά που όλοι είπατε, ώστε αισθάνομαι την ανάγκη να σωπάσω επί του θέματος. Καλό τριήμερο, και μετά... οι καταλήψεις συνεχίζονται.

    By Blogger advocatus diaboli, at 11:28 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics