Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Μαρτίου 07, 2007

Δάπεδο με θέα





Τέσσερις όλους κι όλους, από τους εκατοντάδες αρχαίους νεώσοικους του Πειραιά ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη σε καλή κατάσταση, κι όμως επάνω από αυτούς θα οικοδομηθεί διώροφο εστιατόριο και μάλιστα με τις ευλογίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Να απαλλοτριώσει το κράτος το συγκεκριμένο οικόπεδο, επί της οδού Κουμουνδούρου στο Μικρολίμανο, και να τους στεγάσει.
Επειδή όμως αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός για ένα υπουργείο που δεν διαθέτει χρήματα (και ίσως ούτε και βούληση) προτιμήθηκε αντί να αφεθούν τα αρχαία να καταστρέφονται, να στεγαστούν έστω και έτσι. Με τη δημιουργία ενός κτηρίου που δεν θα θίγει τις αρχαιότητες. Αυτές θα παραμείνουν ορατές από το μέτωπο του δρόμου, αλλά και από το γυάλινο δάπεδο του εστιατορίου.
Οι νεώσοικοι ήταν οι χώροι όπου φυλάσσονταν και επισκευάζονταν τα πλοία του αθηναϊκού στόλου. Οι συγκεκριμένοι που εντοπίστηκαν το 1997 από την Μαρία Πετριτάκη, Λειτουργούσαν από τον 4ο αι.π.Χ. μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε και δέχτηκαν μετασκευές. Καταστράφηκαν το 86 π.Χ. από τον Σύλλα και επαναχρησιμοποιήθηκαν αργότερα. Αποτελούνταν από βάσεις με παράλληλες κιονοστοιχίες και δίρριχτες ξύλινες στέγες (μία ανά δύο νεωσοίκους) και είχαν μεγάλη κλίση, η οποία δυσκόλευε την ανέλκυση των πλοίων, επέτρεπε όμως την εύκολη καθέλκυσή τους.
Οι μοναδικοί άλλοι νεώσοικοι που έχουν εντοπισθεί βρίσκονται στο υπόγειο πολυκατοικίας στο λιμάνι της Ζέας και είναι σε χειρότερη κατάσταση διατήρησης. Οι τέσσερις νεώσοικοι που τώρα αποκαλύφθηκαν έχουν ορατό μήκος περί τα 20 μέτρα (το μήκος τους κατά την αρχαιότητα έφθανε τα 44,5μ, ενώ το μήκος των τριήρεων ήταν 35- 37μ). Όπως φαίνεται, οι κατασκευές συνεχίζονται και κάτω από την άσφαλτο του σημερινού δρόμου.
Οι νεώσοικοι είναι τα αρχαιότερα δημόσια κτήρια του Πειραιά. Κατά τον Πλάτωνα οι πρώτες μόνιμες εγκαταστάσεις οφείλονται ήδη στον Θεμιστοκλή. Σύμφωνα με διαγράμματα των επιμελητών των νεωρίων το σύνολο των νεωσοίκων στα τρία λιμάνια ήταν 378 από τους οποίους οι 83 βρίσκονταν στη Μουνιχία, οι 196 στη Ζέα και οι 94 στον Κάνθαρο.
Στα διαστήματα που μεσολαβούσαν ανάμεσα στις εκστρατείες και κατά τους χειμερινούς μήνες, τα εξαρτήματα των τριηρών φυλάσσονταν, τα μεν ξύλινα ( κουπιά, κατάρτια κ. λ. π. ) στους νεώσοικους, τα δε κρεμαστά σκεύη (πανιά, σκοινιά, κάβοι) σε ειδικά κτήρια από ξυλοκατασκευή, τις σκευοθήκες, η παρουσία των οποίων αναφέρεται από την εποχή ιδρύσεως του ναυστάθμου (αρχές 5ου αιώνα π. Χ. ).

18 Comments:

  • Μου άρεσε η ιδέα. Είναι πολλά εκείνα τα αντικείμενα που πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τα εκθέσουμε. Δεν είμαι βέβαια υπέρ των πωλήσεών τους, αλλά δέχομαι να εκθέτονται έστω και με τέτοιο τρόπο, αφού προτιμάμε σκάνδαλα, μίζες και χρηματιστήριο αντί για πολιτισμό.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:42 μ.μ.  

  • Ισως έτσι να διατηρηθούν καλύτερα.

    By Blogger αθεόφοβος, at 2:07 π.μ.  

  • Δεν περίμενα άλλη αντιμετώπιση των μνημείων μας από το συγκεκριμένο κράτος!Πρόσφατο παράδειγμα η "ανακάλυψη" του αρχ.θεάτρου στα θεμέλια πολυκατοικείας, το οποίο εκτείνεται και στις διπλανές πολυκατοικείες.Βέβαια κανείς δεν λέει γιατί δεν το "ανακαλύψαμε" κατά την κατασκευή των παλαιότερων πολυκατοικειών.
    Επίσης όποιος δεν έχει δει το θέατρο της αρχ.Δωδώνης ας έρθει γιατί θάναι κοντά μας για λίγες παραστάσεις, καθώς το υπ.Πολιτισμού έκοψε τη χρηματοδότηση για τη συντήρησή του.

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 8:34 π.μ.  

  • Η στέγαση της στέγασης...
    Περίεργος εγκιβωτισμός.
    Ανάπτυξη ιστορίας και (σημερινής) φιλοσοφίας...
    Πόσο ωραία τα έχουμε βολέψει...
    Έχουμε δει τα χειρότερα και μένουμε ικανοποιημένοι και με τα μέτρια...
    O mores...

    By Blogger ioeu, at 9:52 π.μ.  

  • As einai, an kai tus aksize kalyterh moira... opos ke emena, pu tha pethano sth psatha :) Cheers!

    By Blogger Mh Xeirotera, at 2:35 μ.μ.  

  • Καλημέρα διαβολοδικηγόρε μου
    σήμερα είναι η μέρα μας

    Ζήτω λοιπόν οι γυναίκες όλου του κόσμου όλων των εποχών ζήτω η Κλάρα Ζέτκιν, η Ρόζα βέβαια, η Μελίνα, οι μάγισσες που κάηκαν, η Υπατία, η Αθηνά, ζήτω οι γυναίκες που ανέχτηκαν τις σιδερένιες κυλόττες του Μεσαίωνα, ζήτω οι ιέρειες! Ζήτω η Βαντάνα Σίβα, ζήτω οι φέρουσες το Τσαντόρ,
    Ζήτω η Κλυταιμνήστρα, η Λυσιστράτη, η Ασπασία.
    Ζήτω και σε σένα, με τα ωραίο σου μπούτι το δανεισμένο από έναν άντρα.
    Σήμερα λοιπόν:
    Δε θα πάμε πια στο σπίτι.
    Τις δουλειές τις παρατάμε.
    Τα παιδιά αποχαιρετάμε.
    Αν ο πόλεμος δεν πάψει
    κι όλοι πίσω δε γυρίσουν
    θε να μείνουμε στο κάστρο
    μέχρι να μετανοήσουν.
    Κι αν καμιά μας τον πατήσει
    πώς θα γίνει φανερό;
    Το κρασί μες στο κανάτι
    θα γενεί ευθύς νερό.

    By Blogger ange-ta, at 3:43 μ.μ.  

  • Αλλάζουν οι καιροί και τα πράγματα. Μερικές φορές προς το χειρότερο, καλέ μου δείμε του πολίτη.
    Αθεόφοβε, αμφιβάλλω, δυστυχώς.
    Ηπειρώτη, για πες περισσότερα σε παρακαλώ, έστω και με μέιλ.
    ioeu. o mores, δεν θα πει τίποτα.
    Μη χειρότερα, δεν θα προλάβεις να πεθάνεις στην ψάθα, σε περιμένουν κάτι Πευκίδες, Μαρκέλες και άλλες πολλές...
    Γειά σου Λυσιστράτη- Ange-ta. Να είμαστε καλά και να γιορτάζουμε. Και να θυμόμαστε ότι μία στις πέντε (ή μία στις τέσσερις) γυναίκες στον κόσμο έχουν κακοποιηθεί ή κακοποιούνται. Εμείς, οι τόσο τυχερές που δεν το ξέρουμε πόσο...

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:17 μ.μ.  

  • Ας το κάνανε χώρο εκθέσεων! Ζωγραφικής, γλυπτών, όχι και εστιατόριο!
    Με σύγχησες νυχτιάτικα διαβολάκι!

    By Blogger Ελπίδα, at 2:04 π.μ.  

  • Αγαπητή Advocatus στο ισόγειο τής πολυκατοικίας με τους νεώσοικους υπάρχουν ...τζαμαρίες ώστε να είναι ορατοί απ' έξω. Δεν το αναφέρεις όμως! Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την αποσιώπηση;
    Αστειεύομαι βέβαια ...

    Ίσως, σε παλαιότερα χρόνια, η απουσία τού ελληνικού κράτους από τα τού πολιτισμού να οφείλετο στην άγνοια των κυβερνώντων. Ίσως ... Σήμερα όμως -επιεικώς από το '74 και μετά-
    άγνοια δεν υπάρχει κι όπου ίσως υπάρχει, δεν δικαιολογείται! Μόνον ως απολύτως συνειδητή στάση μπορεί να χαρακτηριστεί η απουσία τού ελληνικού κράτους.

    Παρ' όλα αυτά, καλημέρα! ;-)

    By Anonymous Ανώνυμος, at 6:34 π.μ.  

  • Δεν έχω κάποιο βαρύγδουπο στοιχείο, έξω από τη μαρτυρία ενός φύλακα του χώρου. Προχτές ήμουν στη Δωδώνη και ένας φύλακαςμου είπε πως τα πράγματα είναι δύσκολα για το θέατρο, διότι ένα ποσό περίπου 90,000 ευρω που περίμεναν για τη συνέχιση της συντήρησης δεν έφτασε ποτέ.Οι εργασίες στο χώρο βέβαια συνεχίζονται απόδειξη του οποίου είναι η πρόσφατη ανακάλυψη της κεντρικής εισόδου του θεάτρου.Το υλικό που είναι φτιαγμένο το θέατρο είναι πολύ εύθρυπτο και αυτό επιβάλλει την διαρκή και πολυέξοδη συντήρησή του.

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 9:22 π.μ.  

  • Πάλι καλά...

    *

    Στη Δωδώνη βρέθηκα πριν μερικά χρόνια και λυπήθηκα πολύ για την εγκατάλειψη. Υποθέτω οτι τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 7:23 μ.μ.  

  • Αν η χώρα που ζει απο την ναυτιλία και την έλξη που ασκουν τα μνημεια στους επισκεπτες της δεν μπορει να προστατευσει και αναδείξει τον μεγαλύτερο Νεωσοικο που βρέθηκε στην επικρατεια της, τότε χαλάλι.

    Επειδή όμως τα "διωροφα εστιατόρια με υπόγειο" χρειάζονται και θεμελίωση, μάλλον η ιστορία θα εξελιχθεί με μπουλντόζες και "ταπείνωση".

    Οταν τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναδείξουν την είδηση, με τι μούτρα θα υπερασπιστούν την απόφασή τους αυτή οι υπογράφοντες την εγκριση, ΚΑΣ και πολιτικοί προιστάμενοι;

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:54 μ.μ.  

  • Πολύ ωραία ιδέα πράγματι

    Και πολύ πολύ ενδιαφέρον κειμενο

    By Blogger candyblue, at 8:13 μ.μ.  

  • Η συντέλεια του κόσμου είναι κοντά! Μετανοήστε ! …Βασκανίες , εξομολογήσεις ,πάθη στο blog που θα σας ανοίξει τα μάτια .

    By Blogger Despoths, at 6:20 μ.μ.  

  • Εχεις καιρό να κάνεις νέο πόστ;
    Σου έχω βρει λοιπόν δουλιά και όπως γίνεται πάντα χωρίς αμοιβή!
    Για να μη κακομαθαίνουμε δηλαδής!!

    By Blogger ange-ta, at 4:33 μ.μ.  

  • Ασχετο με το παρόν post σχετικό με το...προηγούμενο. Πιστός στην υπόσχεση που σας έδωσα φρόντισα ώστε η μουσική υπόκρουση του μπλογκ μου για τις προσεχεις μέρες να είναι το sympathy for the devil με την ανάλογη αφιέρωση.
    Υ.Γ. Αν δεν σας αρέσει η πρωτότυπη εκτέλεση από τους Στόουνς το...κατάστημα διαθέτει και διασκευή από τους Guns 'n' Roses.

    By Blogger reader's-diggest, at 8:31 μ.μ.  

  • Με κακομαθαίνετε όλοι και ιδιαιτέρως εσείς, αγαπητέ Reader's diggest. Θερμές ευχαριστίες.

    By Blogger advocatus diaboli, at 10:36 π.μ.  

  • Σχετικά με τους νεώσοικους του Πειραια μορείτε να δείτε το www.zeaharbourproject.dk Αυτοί ερευνούν τους νεώσοικους που είναι μέσα στην θάλασσα!!!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:11 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics