Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2007

Κι άλλα αρχαία στο μετρό

Πώς άραγε να ήταν η αρχαία Ιερά Οδός, αυτός ο περίφημος δρόμος που οδηγούσε από την Αθήνα στην πόλη της Ελευσίνας και, μια τουλάχιστον φορά τον χρόνο, όλος ο ανδρικός πληθυσμός τον περπατούσε προκειμένου να πάει στο Θριάσιο για τα ελευσίνεια μυστήρια; Τι έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι κατά τις στάσεις τους- που λογικό είναι να υπήρχαν, αφού οι προσκυνητές πεζοπορούσαν; Πού ακριβώς αντάλλασαν τα σκωπτικά (και άσεμνα όπως λέει η παράδοση) πειράγματα, γνωστά και ως γεφυρισμούς;


Η αρχαιολογική σκαπάνη είναι αψευδής μάρτυρας πολλών πραγμάτων. Οπως οι αρχαιολόγοι λένε με σιγουριά ότι Κρυφό Σχολειό δεν υπήρξε, διότι δεν μαρτυρείται πουθενά μα πουθενά ίχνος του (επειδή όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες αφήνουν τα ίχνη τους που είναι ανεξίτηλα ακόμη και όταν είναι ανεπαίσθητα) άλλο τόσο λένε ότι κατά την πορεία προς την Ελευσίνα οι άνδρες σταματούσαν σε ιερά και ότι η γέφυρα του Κηφισού με τους γεφυρισμούς ήταν κοντά στον υπό κατασκευή σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό.
Κατά την αρχαιότητα, λοιπόν, η Ιερά Οδός από τα αρχαϊκά χρόνια και μετά ήταν, περίπου στον σημερινό οδικό άξονα (πιο πριν ήταν λίγο νοτιότερα, όπως δείχνουν οι ανασκαφές). Βρέθηκαν μέχρι και 8 επάλληλα οδοστρώματά της από τους κλασικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους (στο φρέαρ Προφήτης Δανιήλ όπου και θα διατηρηθεί αυτό το τμήμα, μήκους περίπου 9μ). Αλλα εννέα οδοστρώματα βρέθηκαν στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου (φωτό)και οδήγησαν, τότε, στην μετακίνηση του σταθμού λίγο βορειότερα. Και αυτά θα διατηρηθούν και τώρα μάλιστα κατασκευάζεται στέγαστρο.

Η γέφυρα του Κηφισού, ή, για την ακρίβεια τα τρία βάθρα θεμελίωσής της, βρέθηκε σε ένα φρέαρ εξαερισμού του σταθμού «Ελαιώνας», αποσπάσθηκε και θα μπει και αυτή στη θέση της ξανά. Οι ανασκαφές αυτές, που έγιναν υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου (και νυν εφόρου αρχαιοτήτων) Ιωάννας Τσιριγώτη- Δρακωτού, κάλυψαν περίπου 7.000 τετραγωνικά μέτρα και ανάμεσα στα ευρήματά τους συγκαταλέγονται και δύο πηγάδια, γεμάτα από αγγεία κυρίως της ρωμαϊκής εποχής.

Η Ιερά Οδός θα αναπαρασταθεί σε δεκαέξι προθήκες στον σταθμό Αιγάλεω (Εσταυρωμένος) με στρωματογραφία, αναπαράσταση της γεωμορφολογίας, πλούσιο εποπτικό υλικό και αρχαία, αντίγραφα και αυθεντικά (181 συνολικά). Θα παρουσιάζεται η ζωή γύρω από τον σημαντικό αυτό δρόμο, με τα παρόδια νεκροταφεία, τα εργαστήρια και τα ιερά και το τοπίο της δυτικής όχθης του Κηφισού κατά την αρχαιότητα. Την έκθεση έχει αναλάβει η Ολγα Ζαχαριάδου και η μελέτη που παρουσιάστηκε πήρε τις ευλογίες και τους επαίνους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Πότε; Μη βιάζεστε, διότι το θέμα είναι να γίνει καλή δουλειά. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, πάντως, θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο και έτσι οι επιβάτες θα ευφραίνονται οπτικώς με τα έργα των αρχαίων προγόνων μας.

10 Comments:

  • Την έχω δει και τη βρίσκω εξαιρετική, αλλά καλώς με πληροφορείτε για τα βιντεάδικα, ώστε να την αποκτήσω στην ταινιοθήκη μου.

    By Blogger advocatus diaboli, at 6:23 μ.μ.  

  • ωραια πραγματα...

    By Blogger ONOMATODOSIA, at 7:37 μ.μ.  

  • !!! !!! !!!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:47 μ.μ.  

  • καλημέρα Δ/Δ,
    @Πάνος,
    Θα την ψάξω την ταινία, δεν την έχω δει
    μερσί

    By Blogger ange-ta, at 1:59 μ.μ.  

  • Ωραία είδηση, αν και πια έχω μπει σε μια περίεργη φάση αναζήτησης σχετικής. Τα αρχαία μνημεία είναι αναγκαία προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε αψευδείς μαρτυρίες σχετικά με τα ιστορικά συμπεράσματα. Είναι στοιχεία από τα οποία βγάζουμε συμπεράσματα. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν είναι αναγκαίο όλα αυτά και τόσα άλλα να πρέπει να κρατούνται και κάνουμε λόγο για μια αρχαιοπρεπή ειδωλολατρεία (και δεν το εννοώ θρησκευτικά βεβαίως).

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 2:19 μ.μ.  

  • Τελικά θα βλέπουμε το υπόλειμμα της ιεράς οδού στο σταθμό και θα μας πιάνει απογοήτευση βγαίνοντας όταν βλέπουμε την σημερινή.

    By Blogger αθεόφοβος, at 12:05 π.μ.  

  • Καλό μήνα να έχουμε.
    Πολύ ενδιαφέρον ποστ.
    :)

    By Blogger 114ΛΕΞΕΙΣ, at 12:07 μ.μ.  

  • Καλημέρα Ονοματοδοσία, Κώστα, ange-ta (να τη δεις οπωσδήποτε), Padrazo και καλό μήνα.
    Αθεόφβε, για δες! δεν το σκέφτηκα.
    Δείμε του πολίτη, θεωρώ ότι πρέπει να κρατούνται γιατί ποτέ δεν ξέρεις με τις μεθόδους του μέλλοντος πόσες ακόμη πληροφορίες μπορούν να δώσουν. Αρκεί να σου πω ότι μόλις τα πολύ τελευταία χρόνια κατορθώσαμε να αναλύσουμε το περιεχόμενο των αγγείων και να βγάλουμε συμπεράσματα για τη βρώση και την πόση των αρχαίων.
    Βεβαίως συμφωνώ μαζί σου ότι δεν πρέπει να υπάρχει προγονοπληξία ή στείρα αρχαιολατρεία, γιατί αυτά είναι καταστροφικά.

    By Blogger advocatus diaboli, at 2:04 μ.μ.  

  • Ναι καλά, η ανάπτυξη της βιοχημείας μας βοήθησε να επιβεβαιώσουμε και με τεχνικά μέσα τις διατροφικές συνήθειες και ακόμα τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Δεν ξέρω. Ίσως έχεις δίκιο για πιθανή μελλοντική ανακάλυψη νέων στοιχείων.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 8:57 μ.μ.  

  • πολύ πολύ ενδιαφέρον

    By Blogger Eleni63, at 8:15 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics