Advocatus Diaboli

Πέμπτη, Μαρτίου 29, 2007

Κι άλλα αρχαία στο μετρό

Πώς άραγε να ήταν η αρχαία Ιερά Οδός, αυτός ο περίφημος δρόμος που οδηγούσε από την Αθήνα στην πόλη της Ελευσίνας και, μια τουλάχιστον φορά τον χρόνο, όλος ο ανδρικός πληθυσμός τον περπατούσε προκειμένου να πάει στο Θριάσιο για τα ελευσίνεια μυστήρια; Τι έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι κατά τις στάσεις τους- που λογικό είναι να υπήρχαν, αφού οι προσκυνητές πεζοπορούσαν; Πού ακριβώς αντάλλασαν τα σκωπτικά (και άσεμνα όπως λέει η παράδοση) πειράγματα, γνωστά και ως γεφυρισμούς;


Η αρχαιολογική σκαπάνη είναι αψευδής μάρτυρας πολλών πραγμάτων. Οπως οι αρχαιολόγοι λένε με σιγουριά ότι Κρυφό Σχολειό δεν υπήρξε, διότι δεν μαρτυρείται πουθενά μα πουθενά ίχνος του (επειδή όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες αφήνουν τα ίχνη τους που είναι ανεξίτηλα ακόμη και όταν είναι ανεπαίσθητα) άλλο τόσο λένε ότι κατά την πορεία προς την Ελευσίνα οι άνδρες σταματούσαν σε ιερά και ότι η γέφυρα του Κηφισού με τους γεφυρισμούς ήταν κοντά στον υπό κατασκευή σταθμό «Ελαιώνας» του μετρό.
Κατά την αρχαιότητα, λοιπόν, η Ιερά Οδός από τα αρχαϊκά χρόνια και μετά ήταν, περίπου στον σημερινό οδικό άξονα (πιο πριν ήταν λίγο νοτιότερα, όπως δείχνουν οι ανασκαφές). Βρέθηκαν μέχρι και 8 επάλληλα οδοστρώματά της από τους κλασικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους (στο φρέαρ Προφήτης Δανιήλ όπου και θα διατηρηθεί αυτό το τμήμα, μήκους περίπου 9μ). Αλλα εννέα οδοστρώματα βρέθηκαν στο Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου (φωτό)και οδήγησαν, τότε, στην μετακίνηση του σταθμού λίγο βορειότερα. Και αυτά θα διατηρηθούν και τώρα μάλιστα κατασκευάζεται στέγαστρο.

Η γέφυρα του Κηφισού, ή, για την ακρίβεια τα τρία βάθρα θεμελίωσής της, βρέθηκε σε ένα φρέαρ εξαερισμού του σταθμού «Ελαιώνας», αποσπάσθηκε και θα μπει και αυτή στη θέση της ξανά. Οι ανασκαφές αυτές, που έγιναν υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου (και νυν εφόρου αρχαιοτήτων) Ιωάννας Τσιριγώτη- Δρακωτού, κάλυψαν περίπου 7.000 τετραγωνικά μέτρα και ανάμεσα στα ευρήματά τους συγκαταλέγονται και δύο πηγάδια, γεμάτα από αγγεία κυρίως της ρωμαϊκής εποχής.

Η Ιερά Οδός θα αναπαρασταθεί σε δεκαέξι προθήκες στον σταθμό Αιγάλεω (Εσταυρωμένος) με στρωματογραφία, αναπαράσταση της γεωμορφολογίας, πλούσιο εποπτικό υλικό και αρχαία, αντίγραφα και αυθεντικά (181 συνολικά). Θα παρουσιάζεται η ζωή γύρω από τον σημαντικό αυτό δρόμο, με τα παρόδια νεκροταφεία, τα εργαστήρια και τα ιερά και το τοπίο της δυτικής όχθης του Κηφισού κατά την αρχαιότητα. Την έκθεση έχει αναλάβει η Ολγα Ζαχαριάδου και η μελέτη που παρουσιάστηκε πήρε τις ευλογίες και τους επαίνους του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Πότε; Μη βιάζεστε, διότι το θέμα είναι να γίνει καλή δουλειά. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, πάντως, θα έχει ολοκληρωθεί το στήσιμο και έτσι οι επιβάτες θα ευφραίνονται οπτικώς με τα έργα των αρχαίων προγόνων μας.

12 Comments:

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<


myspace graphics

myspace graphics