Advocatus Diaboli

Κυριακή, Απριλίου 01, 2007

Είσαι μικρή και τριανταφυλλένια

Τριανταφυλλάκι μου, γαρυφαλάκι μου, τζαντζαμίνι μου, γιασεμάκι μου... Αν ζούσατε μερικές χιλιετίες πριν, και συγκεκριμένα περί το 1800 π.Χ. τέτοια χαϊδευτικά και υποκοριστικά θα σας ήταν ακατανόητα. Με τι αρωματίζονταν τότε οι γυναίκες (και οι άντρες φυσικά); Με δεντρολίβανο, δάφνη, κορίανδρο και πεύκο.
Αυτές τουλάχιστον τις οσμές απέδωσε η αρχαιολογική «μύτη», δια της έρευνας φυσικά, που έγινε σε κατάλοιπα εργαστηρίου αρωματοποιΐας το οποίο εντοπίσθηκε στην Κύπρο και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Πύργος. Ηταν μια «βιομηχανοποιημένη» για τα μέτρα της εποχής μονάδα, της οποίας ευρήματα εκτίθενται τώρα στο Μουσείο του Καπιτωλίου, στη Ρώμη (γνωστό στον πληθυντικό αριθμό του: Musei Capitolini).
Και επειδή κάθε έκθεση χρειάζεται και το σασπένς της, οι διοργανωτές δεν παρουσιάζουν μονάχα τα αγγεία με τα οποία παρασκευάζονταν τα αρώματα ή στα οποία φυλασσόταν το προϊόν. Δίνουν μαζί και αρώματα που έχουν φτιαχτεί σήμερα, με τη μέθοδο και την ευωδιά του «τότε».
Στη λεκάνη της Μεσογείου είναι το αρχαιότερο αρωματοπωλείο που έχει ανακαλυφθεί. Από τα μεταγενέστερα γνωρίζουμε πως στη συνέχεια έκαναν θραύση τα εξής αρώματα: ίριδας από την Κόρινθο, ρόδων από την Κύζικο και αργότερα από τη Νάπολη και την Κάπουα, κρόκου από την Κιλικία και από τη Ρόδο, (που «βασίλευσε» επί πολλά έτη μέχρι που ήρθε στη μόδα το άρωμα οινάνθης από την Κύπρο και πάλι και κατόπιν από την Αίγυπτο). Και αυτό εκτοπίστηκε όμως από τη ματζουράνα της Κω, που στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στα άνθη κυδωνιάς και πάλι από το ίδιο νησί.
Τέλος, το τριαντάφυλλο ήρθε και πάλι στο ζενίθ και μάλλον δεν έσβησε οριστικά ποτέ. Τα αρώματα που είχαν ως βάση τα εσπεριδοειδή άργησαν να εμφανιστούν, καθώς τα δέντρα αυτά δεν ήταν και τόσο διαδεδομένα στον τότε γνωστό κόσμο.

10 Comments:

  • Έχεις δίκιο. Ωστόσο, τα αρώματα ήταν πολλά ακόμα. Το ροδέλαιο ήταν γνωστότατο στα περσικά βασίλεια και τις Μυκήνες και ακόμα διάφορα έλαια (λεβάντα κλπ) που σε εμάς θα βρωμοκοπούσαν βέβαια.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 9:12 μ.μ.  

  • Θα βρωμοκοπούσαν δεν θα πει τίποτα! Εδώ στις «ευαίσθητες» μύτες μας βρωμάνε οι κολώνιες που φορούσαν οι γονείς μας πριν από τριάντα- σαράντα χρόνια!

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:13 π.μ.  

  • Ακριβώς αυτό λέω και εγώ σε επιβάτες στο λεωφορείο σε ξεναγήσεις. Όταν δε με ακούνε κάτι γιαγιάδες να δεις μπόχα στο πούλμαν.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 3:39 μ.μ.  

  • πολύ σπουδαίο ρόλο παίζει η μυρωδιά στα επίγεια όντα. Τόσο που αναρωτιέμαι, αν έρθουν εξωγήινοι, πόσο μεγάλη δυσκολία επικοινωνίας θα έχουμε λόγω της μυρωδιάς. Τα μωρά, μόνο από τη μυρωδιά αναγνωρίζουν την μάνα τους, η τη νταντά τους. Και όταν κάποιον δεν γουστάρεις εκ πρώτης όψεως, είναι η μυρωδιά που δεν αντιλαμβάνεσαι καν, γιατί όπως υπάρχουν υπέρηχοι υπάρχουν και "υπομυρουδιές". Σίγουρα ο Ζίσκιντ τα ήξερα καλά αυτά, όταν έγραφε το άρωμα. Με τα ανίψια μου ανταλλάσσαμε πάντα το εξής αστείο. Μου μυρίζει εξωγήινος, όταν θέλαμε να πούμε ότι κάποιος δεν μας πάει.

    By Blogger ange-ta, at 5:29 μ.μ.  

  • μοσχοβόλησε ο τόπος

    By Blogger Eleni63, at 8:15 μ.μ.  

  • Οτι πρέπει ήτο αυτό το ποστάκιον για τον Απρίλη. Καλό μήνα και Καλό Πάσχα αν δεν τα ξαναπούμε.
    Αφήνω ένα κομμάτι μόσχο λευκό. Αυτό κι'αν είναι άρωμα για σαγήνη.

    By Blogger ellinida, at 3:05 π.μ.  

  • Γεια σου διαβολάκι μου, με την ενημέρωσή σου!
    Καλό Πάσχα σου εύχομαι!

    By Blogger Ελπίδα, at 2:04 π.μ.  

  • Δείμε... θέλει κουράγιο, τελικά!
    Μου μυρίζει εξωγήινος... πολύ καλό Ange-ta.
    Ευχαριστώ, Ελένη.
    Ελληνίδα, σαν να το ήξερες. Ο μόσχος είναι η αγαπημένη μου μυρωδιά. Ανακαλύπτω ότι όλες οι κολώνιες που μου αρέσουν τον έχουν ως βάση.
    Γεια σου Κυκλάμινο του βουνού. Καλό Πάσχα σε όλους. Ο δικηγόρος θα παραμείνει στην Αθήνα, οπότε, αν χρειάζεστε διαδικτυακή παρέα, εδώ θα είμαστε.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:51 π.μ.  

  • Μαγεία οι αρχαιολογικές έρευνες :)

    By Blogger kerasia, at 3:04 μ.μ.  

  • Διαβολάκι μου, μόλις δω ότι με παίρνει να βγάλω το καλώδιο απ' το τηλέφωνο και να το βάλλω στο λαπ τοπ (που περιφέρεται στο βαλιτσάκι αυτές τις μέρες) και μόλις μένω λίγο μόνη μου, τσουπ, θα μπαίνω και θα σου κάνω παρέα!
    Φιλάκια πολλά ως τότε!

    By Blogger Ελπίδα, at 10:27 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics