Advocatus Diaboli

Κυριακή, Μαΐου 13, 2007

Βας Βας Βας, η Γιουροβίζιον...

Δεν λέω για τον Μάντζαρο, τον Σαμάρα, τον Βάρβογλη, τον Καλομοίρη, τον Σκαλκώτα. Θα πως, όμως, για τον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Ακη Πάνου, τον Απόστολο Καλδάρα. Θα πω για τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο. Πώς φτάσαμε, μετά από τέτοιους συνθέτες και τέτοια τραγούδια στο «Βας Βας ο Παρασκευάς»; Πώς η κατρακύλα στην αισθητική, που μας διακρίνει τις τελευταίες δεκαετίες έφτασε στον πάτο του πάτου; Πώς τα παιδιά μιας χώρας με τόσο εξαιρετική μουσική παράδοση στο λαϊκό τραγούδι έφτασαν να ακούνε στα κινητά τους ό,τι ποταπότερο;
Και βεβαίως, πάνω- κάτω και η Ευρώπη τον ίδιο δρόμο ακολουθεί. Αλλιώς η κατωτάτης αισθητικής Γιουροβίζιον δεν θα γινόταν ένα πανηγύρι που έχει υποκαταστήσει μια πανευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής- η οποία θα έπρεπε να υπάρχει εκτός Γιουροβίζιον, για να μην παρεξηγηθώ-, αλλά θα έμενε στα αζήτητα, να την παρακολουθούν τα δεκαπεντάρικα και δεκαεξάρικα και μετά να πηγαίνουν παρακάτω.
Αλλά, όπως θα έλεγε και ο γνωστός Τραμπάκουλας, «παρακάτω είναι γκρεμός παιδάκι μου, θα σκοτωθούμε». Λαοί χωρίς κουλτούρα και παιδεία, στο χείλος αυτού του γκρεμού. Για να δούμε τι θα γίνει...

12 Comments:

  • Υπάρχει πάντα η συνέχεια (του καλού τραγουδιού) αλλά σήμερα είναι μειοψηφική υπόθεση.

    Λιγότερο μειοψηφική απ' ό,τι φαίνεται (γιατί οι τηλεοράσεις και τα ραδιοφωνα είναι αναφανδόν με τον Παρασκευά), αλλά, μειοψηφική.

    Θα ξαναγίνει μαζική (ίσως και πλειοψηφική) όταν το απαιτήσουν οι κοινωνικές διεργασίες.

    (Δε λέω "αν", λέω "όταν": η σπείρα θα γυρίσει και πάλι)

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:37 π.μ.  

  • Εγω απο την αλλη δεν εχω καταλαβει γιατι δινουμε τοση πολυ βαση σε ενα trash event...

    By Blogger ΠΡΕΖΑ TV, at 10:58 π.μ.  

  • Στα πλαίσια της κοινωνικής συνοχής προωθείται η κοινωνική ανοχή έως συνενοχή.
    Στην κοινωνία της αγοράς όλα μπορούν να παράγουν κέρδος. Η εκπομπή της κυριας Πάνια είναι χαρακτηριστικό παραδειγμα εκμετάλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

    By Blogger 114ΛΕΞΕΙΣ, at 10:59 π.μ.  

  • Ο διαγωνισμός της eurovision δεν είναι τυχαίο που διοργανώνεται από τα KΡΑΤΙΚΑ κανάλια κάθε χώρας. Αυτό μας δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η επίσημη γραμμή κουλτούρας κάθε χώρας και συνολικά της Ευρώπης. Χαβαλές και όπου φτάσει τραβώντας την αξιοπρέπεια στα άκρα μέχρι να κομματιαστεί.

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 10:35 μ.μ.  

  • Ένα σκυλάδικο στην πίστα της υποκουλτούρας. Ελπίζω σε κείνους τους ροκάδες που ακόμα επιζούν ανάμεσα στο σκληρό χώρο της κιθάρας και στην ερημιά του σκυλάδικου.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:59 μ.μ.  

  • Arxika hthela na grapso ena xiumoristiko sxolio, me tetia fedra pu akume, eixa skopo lipon na ta po ki ego "eeeeeeeeeeekso ap' ta dontia" (pu leei ki h Malamo, zoh na xei h "kopela", ke mia kalh tyxh ths efxome, paroti einai ke ypandros alla tora me th doksa pote den kserei kaneis).

    Telospanton, apofasisa omos na grapso kati "sovaro."

    Ekeino pu mu kanei foverh entiposh toso sthn Ellada, oso ke sthn Kypro, einai enas esoterikos dixasmos. Vlepo atoma na sinkinunte (pragmatika sinkinunte) me megala tragoudia ke spudeus sinthetes ke poihtes, ke ta IDIA auta atoma ksesalonun me tragudia ths gnosths katigorias. Pos exun gefirosei autus tus dyo kosmus toso "armonika" den ksero. Oxi tipot' allo, alla as mu pun ki emena to mistiko mpas ke glitoso to psixiatrio (xlomo).

    Kalhmera :)

    By Blogger Mh Xeirotera, at 8:28 π.μ.  

  • Και μη χειρότερα να λέμε.

    Και λέω μη χειρότερα, γιατί όπως εξελίσονται τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουμε ακόμα πιάσει πάτο.
    Δεν είναι η μουσική που είναι κακή, ούτε μόνο η Τιβι, ούτε μόνο τα σχολεία μας, ούτε μόνο οι πολιτικοί μας, ούτε μόνο η δημόσια ηθική μας, ούτε μόνο οι δρόμοι μας, ούτε μόνο οι ναυτικοί μας (που πάντα αποτελούσαν εξαιρεση)
    ούτε μόνο η εκκλησία και οι εκπρόσωποί της.
    Ολα πάνε προς τα κάτω, σαν τα φρακτάλ.
    Ας θυμηθούμε τις απόψεις όλων, της αριστεράς μη εξαιρουμένης, για την ιδιωτική τηλεόραση και τη πολυφωνία. Ποιος τότε θα πίστευε, ότι η πολυφωνία θα κόλαγε ΤΕΤΟΙΑ σκουπίδια και στην κρατική.
    Να με θυμηθείτε όταν θα δείτε τα σχολεία μας μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας.
    Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας, τι παιδεία έχουμε σήμερα; Και γω θα σας πώ,όχι, αλλά πού είσαι ακόμα.

    By Blogger ange-ta, at 3:17 μ.μ.  

  • Mιά παροιμία λέει: λέγε λέγε το κοπέλι κάνει τη γριά και θέλει.'Οπου κοπέλι η τηλεόραση και γριά ο τηλεθεατής - λαός. Με ένα διάλλειμμα, ας πούμε ποιότητας, στην αρχή τής ελεύθερης (sic) τηλεόρασης (και ραδιοφωνίας) περίπου 5 χρόνων, σιγά σιγά τα σκουπίδια αντικατέστησαν ό,τι καλό υπήρχε... Έδωσαν, συνειδητά, "βήμα" σε άσχετους ΚΑΙ αγράμματους με αποτέλεσμα το άριστο να γίνει καλό και το καλό, κακό. Τέλος εφηύραν και τα νούμερα τής AGB (με τρόπο μέτρησης που βγάζει το συμπέρασμα που θέλουν οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ: "αυτά θέλει ο κόσμος!!!). Από κει και πέρα το να προκύψει ό,τι ζούμε σήμερα ήταν θέμα χρόνου.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 6:50 μ.μ.  

  • Διαβολάκι μου, που χαθήκαμε, αν δεν φτάσουμε για καλά στον πάτο, μην περιμένεις να ανεβούμε. Όλα θέλουν τον χρόνο τους. Υπομονή! Κοντά είμαστε!

    By Blogger Ελπίδα, at 10:51 μ.μ.  

  • Aς όψεται η τηλεόραση και αυτά που μας πασάρουν. Πάντως εγώ το τσίρκο της Πάνια το βλέπω και διασκεδάζω.
    Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ο άνθρωπος! :)))

    By Blogger ellinida, at 8:54 μ.μ.  

  • Εμένα από την άλλη μου τη δίνει περισσότερο η σοβαροφάνεια και το δήθεν των "μεγάλων" δημιουργών. θέλουμε και ένα διάλλειμα από όλα αυτα τα "αριστουργήματα". Και μάρεσει πολύ δε κρατιέμαι να βλέπω τον Βεδουρά!!!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:32 π.μ.  

  • Εμένα από την άλλη μου τη δίνει περισσότερο η σοβαροφάνεια και το δήθεν των "μεγάλων" δημιουργών. θέλουμε και ένα διάλλειμα από όλα αυτα τα "αριστουργήματα". Και μάρεσει πολύ δε κρατιέμαι να βλέπω τον Βεδουρά!!!

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:32 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics