Advocatus Diaboli

Τρίτη, Ιουνίου 26, 2007

Εκλεισε η Ακρόπολη!

Λιγότερο από 60.000 ευρώ κοστολογεί η κυβέρνηση την υγεία των εργαζομένων και των τουριστών. Τόσες ήταν οι χθεσινές εισπράξεις από τα 5.000 εισιτήρια της Ακρόπλης των Αθηνών. Και όμως, οι αρχαιοφύλακες, μια ομάδα που εργάζεται στο ύπαιθρο, αφέθηκαν στο έλεος του καύσωνα, αφού εξαιρέθηκαν από την εγκύκλιο Παυλόπουλου, γιατί δεν εργάζονται οκτάωρο, αλλά 12ωρο!
Το υπουργείο Πολιτισμού, μπροστά σε εισπράξεις που κυμαίνονται από 60.000 ευρώ στην Ακρόπολη και μέχρι 200- 400 ευρώ σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους, δεν ενέκρινε το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων, αν και είχαμε θανάτους από καύσωνα στην χώρα. Αντιθέτως, αν και οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει στάσεις εργασιας, το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε πριν από λίγο μια λακωνική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα Μουσεία και τα Μνημεία στην επικράτεια στις 26 και 27 Ιουνίου 2007 θα είναι κανονικά επισκέψιμα για το κοινό»! Τι γίνεται παρακάτω; Το παίρνουν όλοι οι ειδησεογραφικοί κόμβοι και το αναπαράγουν. Ετσι, ουδείς γνωρίζει ότι οι αρχαιολογικοί μας χώροι είναι κλειστοί. Ξεκινάει, λοιπόν, για να πάει, αψηφώντας τον καύσωνα, και τους βρίσκει κλειστούς. Αν αυτό δεν είναι δυσφήμιση της χώρας, τότε τι είναι;
Η εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών εξαιρούσε από τα μέτρα για τους δημόσιους υπάλληλους (τερματισμός εργασίας στις 12 το μεσημέρι) όσους εργάζονται σε 12ωρη ή και 24ωρη βάση. Σε αυτούς εντάσσονται, βεβαίως, οι εργαζόμενοι σε αρχαιολογικούς χώρους. Ετσι, και δεδομένης της αδιαφορίας του υπουργείου Πολιτισμού, οι αρχαιοφύλακες πήραν μόνοι τους μέτρα προκηρύσσοντας στάσεις εργασίας σήμερα και αύριο. Οι στάσεις ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι και διαρκούν έως τις 3μμ για όσους χώρους λειτουργούν με μονή βάρδια και έως τις 7.30μμ για όσους εργάζονται με διπλή βάρδια.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) Κώστας Οικονόμου αναφέρει ότι η κυβερνητική στάση είναι απαράδεκτη, καθώς οι αρχαιοφύλακες δεν εργάζονται σε γραφεία, κλιματιζόμενα ή μη, πάντως στεγασμένα, αλλά σε ανοιχτούς χώρους με μόνιμη ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θα έπρεπε, επομένως, να ληφθούν μέτρα καθώς παρατεταμένη έκθεσή τους σε τέτοιες συνθήκες δημιουργεί βλάβες στην υγεία τους.

9 Comments:

  • Ααααχ! Αθάνατη Ελλάδα!

    By Blogger cindaki, at 3:47 μ.μ.  

  • Γεια σου Βουλγαράκη Power Ranger!

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 7:04 μ.μ.  

  • Ο τουρισμός είναι η μόνη βιομηχανία που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας (Κ. Καρμανλής).

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:08 μ.μ.  

  • Δεν ξέρω ποιά είναι η λύση αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι δεν πρέπει να κλείνουν ποτέ παρά μόνο κοντά στην δύση του ήλιου.
    Δεν μπορεί να έρχεται ό ξένος η και ο Έλληνας από του διόλου την μάνα και να βρίσκεται μπροστά σε μια κλειστή πόρτα.
    Θυμάμαι την ζοχάδα που είχα μια 25η Μαρτίου που πήγα στον Μυστρά και ήταν κλειστός.
    Και καλά εγώ που τον είχα ξαναδεί άλλες 3 φορές καμιά 30 ξένοι τι φταίγανε;

    By Blogger αθεόφοβος, at 12:56 π.μ.  

  • Sofi-k αθάνατη.
    Απειρώτα, power ranger, ε; Χα χα
    Δείμε του πολίτη να και Αθεόφοβε, κι όμως, υπήρχε λύση. Μπορούσε να εφαρμοστεί όμως πριν εξαγριώσουν τους εργαζόμενους. Ητοι: να ανοίξουν τρεις ώρες το πρωί (7-10) και τρεις το βράδυ (6-9) ώστε να δουν οι τουρίστες αυτό που θέλουν, αλλά να μη λιποθυμάνε και οι αρχαιοφύλακες σαν τα σπουργίτια.
    Υπάρχει και άλλο πρόβλημα με τόσο υψηλές θερμοκρασίες: οι επισκέπτες εμφανίζουν καρδιακά και λιποθυμίες, και οι εργαζόμενοι, επειδή δεν υπάρχει γιατρός ούτε στην Ακρόπολη, δεν θέλουν, και σωστά, να αναλάβουν την ευθύνη, οπότε προτιμούν το κλείσιμο.
    Επίσης, τι θα πάθαινε το υπουργείο αν ζητούσε να μείνει ανοιχτή π.χ. η Ακρόπολη, αλλά έστελνε στους εργαζόμενους παγωμένα νερά κ.λπ. και έβαζε κλιματισμό στους κλειστούς χώρους των εργοταξίων, ώστε να μπορούν ανά ημίωρο να κάθονται λίγο, εκ περιτροπής;
    Αν δεν ενδιαφέρεται το κράτος, γιατί να περιμένουμε από τον εργαζόμενο να ενδιαφερθεί;

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:56 π.μ.  

  • Παιδιά, είμαι σε τελείως άλλη λογική., Μπροστά στην υγεία ή την τάχα ισότητα των εργαζομένων (έστω του δημόσιου τομέα) δε νοιάζομαι αν μείνουν κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι. Δεν έχει σημασία τι θα πουν οι ξένοι. Ζω από τον τουρισμό και αντιλαμβάνομαι ότι οι ξένοι αν ενημερωθούν θα το δεχτούν και δεν θα το σχολιάσουν αρνητικά. Περισσότερο είναι ο δικός μας φόβος, παρά η αληθινή εικόνα.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:19 π.μ.  

  • Τίποτα δεν με χαλάει πιο πολύ σε αυτό το κράτος όσο αυτοί οι επιλεκτικοί διαχωρισμοί των πολιτών.

    Στην ουσία αυτή "άδεια" δόθηκε στους δημοσίους υπαλλήλους για ένα και μόνο λόγο. Να μην καταρρεύσει η ΔΕΗ και σταματήσουν να δουλεύουν οι ιδιώτες.
    Και φυσικά όπως πολύ σωστά αναφέρεις αυτοί που δουλεύουν στην "εξοχή" είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, και μην περιορίζεσαι μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται κατ'αυτόν τον τρόπο. Ρώτησε κανείς τον εργάτη που είναι και αυτός έξω στον ήλιο από το πρωί ως το βράδυ?

    By Blogger Debby, at 11:42 μ.μ.  

  • Δείμε του πολιτη και Debby, συμφωνώ απολύτως. Ετσι είναι ακριβώς.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:15 π.μ.  

  • Διαβολάκι μου αγαπημένο, κι εγώ συμφωνώ με τον δείμο και τον debby και με σένα!
    Φιλιά πολλά!

    By Blogger Ελπίδα, at 12:05 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics