Advocatus Diaboli

Δευτέρα, Αυγούστου 13, 2007

Αρχαίοι Αλλιανοί, τέλος;

Δραματικό SOS εκπέμπουν Τούρκοι αρχαιολόγοι για την αρχαία πόλη των Αλλιανών η οποία θα πλημμυρίσει τις μέρες αυτές-ίσως και τον Δεκαπενταύγουστο. Οι Αλλιανοί, ένα από τα ανέγγιχτα οικιστικά σύνολα στην περιοχή της Περγάμου, θα ταφούν κάτω από τόνους νερού, η στάθμη του οποίου θα ανέλθει σε 17 μέτρα από το ύψος των δρόμων. Οι Τούρκοι θυσιάζουν ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου πολιτισμού, στο βωμό του κέρδους. Θα κατασκευάσουν υδροδοτικό φράγμα για τις καλλιέργειες στην περιοχή, φράγμα που θα θάψει για πάντα τα αρχαία, πριν οι επιστήμονες προλάβουν να τα ανασκάψουν και να τα μελετήσουν. Φέτος μάλιστα δεν δόθηκε καν άδεια ανασκαφών. Οι πολιτικοί πήγαν πριν από τις εκλογές, έταξαν, και στη συνέχεια, όπως συμβαίνει πάντοτε, ξέχασαν τις υποσχέσεις τους.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών κ. Αχμέτ Γιαράς διαμαρτύρεται προς κάθε κατεύθυνση, πλην εις μάτην Και μπορεί να έχει τη βοήθεια 100 εθελοντών, αλλά δεν προλαβαίνει πια. Διότι, η φετινή ανομβρία, έχει δώσει ένα τεράστιο άλλοθι σε εκείνους που δεν ενδιαφέρονταν ήδη από την αρχή για την διατήρηση της πόλης.

Οι Αλλιανοί, «σπα» της αρχαιότητας, βρίσκονται δεκαοκτώ χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Περγάμου και ανασκάπτονται συστηματικά από το 1998. Μαζί με τα δημόσια κτήρια που είχαν προφανή ιατρική χρήση, έχουν βρεθεί Νυμφαία, ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης αλλά και σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα.
Κατά τη βυζαντινή περίοδο τα λουτρά (βαλανεία) και το νυμφαίο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, όμως άλλα κτίσματα της ρωμαϊκής εποχής καταστρέφονται και με το υλικό τους χτίζονται ταπεινότερα κτήρια καθώς και μία βασιλική. Τα κτήρια αυτά, όπως και η νεκρόπολη, δεν θα προλάβουν να ανασκαφούν σύμφωνα με τον καθηγητή Γιαράς. Ούτε και τα ελάχιστα κτήρια της Οθωμανικής περιόδου.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που καταστροφικό χέρι απλώνεται εναντίον των Αλλιανών. Πριν από μερικά χρόνια, το κεντρικό κτήριο του συγκροτήματος των βαλανείων διαμορφώθηκε σε σύγχρονα λουτρά, με τεράστιες φθορές για τις αρχαιότητες, και λειτούργησε έτσι για κάποιο χρονικό διάστημα. Μια πλημμύρα, το 1998, επέβαλε τη διακοπή της λειτουργίας των λουτρών και την έναρξη των ανασκαφών που πλέον θα σταματήσουν άδοξα και πρόωρα.
Μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των Αλλιανών έκανε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Σηφουνάκης. Η επιστολή του στάλθηκε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και από τον πρόεδρο της Κομισιόν στον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι τα έργα δεν θα προχωρήσουν, πλην δεν κράτησε την υπόσχεσή του…

3 Comments:

  • Τι αρχαία μου λες τώρα και τι υποσχέσεις που δεν κράτησε, όταν γίνονται αυτά που γράφεις στο προηγούμενο ποστ, την σήμερον ημέρα!
    Φιλάκια διαβολάκι μου!Καλά να περνάς και πες μας και τίποτα ευχάριστο, όχι τίποτ' άλλο, για να κοιμάμαι πιο εύκολα την ώρα που σε διαβάζω!
    Υπάρχει άραγε τίποτα καλό;

    By Blogger Ελπίδα, at 3:08 π.μ.  

  • Το καλό είναι ότι κάτω από το νερό θα επιβιώσουτν καλύτερα τα αρχαία με τη χρήση που τους έδωσαν -όπως γράφεις κι εσύ. Το ζήτημα είναι ότι οι επεμβάσεις στη φύση δημιούργησαν τέτοιες αλλοιώσεις του περιβάλλοντος που κανείς δε λαμβάνει υπόψη τις αρχαιότητες. Εδώ καταστρέφουμε πόλεις στο όνομα της ανάπτυξης, εκτρέπουμε τον Αχελώο (αλλοιώνοντας διά παντός τη φύση).

    Μη νομίζεις ότι έχω άλλο πνεύμα από εσένα. Περισσότερο χλευάζω τις λογικές αυτές, παρά την αναγκαιότητα προστασίας κάθε πολιτιστικού μνημείου.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:50 π.μ.  

  • Κρίμα...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 6:47 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics