Advocatus Diaboli

Κυριακή, Αυγούστου 26, 2007

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο και κατακα(η)μένο

Η Ελλάδα καρδιοχτύπησε όσο ποτέ άλλοτε για την αρχαία Ολυμπία και κόντεψε να θρηνήσει μια τεράστια απώλεια, η οποία θα είχε αντίκτυπο ανυπολόγιστων συνεπειών παγκοσμίως. Η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τις παρυφές του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ιεράς Αλτης, και οι προσπάθειες που έγιναν στο παρά πέντε έφεραν, ευτυχώς αποτέλεσμα, λίγο πριν μια νέα εθνική τραγωδία ξεσπάσει και η Ιστορία της χώρας μας παραδοθεί στη φωτιά.
Με δάκρυα στα μάτια οι υπάλληλοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας παρακολουθούσαν τις φλόγες να «γλείφουν» το μουσείο, κατακαίοντας μάλιστα έναν οικίσκο στον περιβάλλοντα χώρο του και να «καταβροχθίζουν» τα τεράστια δένδρα στο Κρόνειο, τον λόφο έξω από το αρχαίο στάδιο και την κατάφυτη ιερά άλτι. Με τα ίδια δάκρυα διαπίστωσαν, μετά το καταιγιστικό πέρασμα της φωτιάς πως το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος είχαν παραμείνει άθικτα.
Δεν συνέβη το ίδιο με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, που είχε αβαρίες από τη φωτιά. Με αυτό τον τρόπο γίναμε για μια ακόμη φορά διεθνώς ρεζίλι, καθώς το πρώτο πράγμα που γνωρίζουν οι ξένοι για την Ελλάδα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες (μαζί με την Ακρόπολη των Αθηνών).
Η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από αέρος και γης ήταν καθοριστική για τη σωτηρία μουσείου και χώρου. Όπως και το σύστημα πυρόσβεσης που είχε εγκατασταθεί το 2002 και το 2003 σε εφαρμογή (από την προηγούμενη κυβέρνηση) του «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Το σύστημα αυτό, χρησιμοποιεί κρουνούς σε στύλους, για καταιωνισμό υδάτων σε απόσταση 30 μέτρων μακριά, ενώ ειδικά κανονάκια μπορούν να πετάξουν νερό σε απόσταση 60 μέτρων. Ηδη από την Παρασκευή το βράδυ ήταν σε πλήρη λειτουργία, καταβρέχοντας ασταμάτητα το άλσος με τα αρχαία όπως και το μουσείο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρήστος Ζαχόπουλος, ο οποίος το είδε να λειτουργεί με τα μάτια του. Βεβαίως, είναι ένα σύστημα «σχεδιασμένο να λειτουργεί σε συνθήκες ειρήνης και όχι πολέμου» όπως έλεγε η έφορος αρχαιοτήτων Ολυμπίας Γεωργία Χατζή. Όμως, πρόσφερε τις πρώτες και βασικές βοήθειες στα αρχαία. Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού με αυτοθυσία πρόσφεραν ό,τι μπορούσαν επί τρεις ημέρες, χωρίς να εγκαταλείψουν τα πόστα τους. Μάλιστα, άφησαν το μουσείο όταν έφτασαν οι φλόγες μόνο κατόπιν των εντολών του γενικού γραμματέα.
Από εκεί και πέρα, τα εναέρια μέσα που ενεργοποιήθηκαν στο παρά πέντε, και ταυτοχρόνως ένα ερπυστριοφόρο τύπου «λέοπαρντ» και οι υδροφόρες της πυροσβεστικής, έκαναν τη βασική διαφορά. Τα επίγεια μέσα βρήκαν το μουσείο περικυκλωμένο από τις φωτιές και το έσωσαν. Αν οι ρίψεις των εναέριων μέσων ήταν κανονικές από το πρωί, και δεν υπήρχαν αυτά τα αδιανόητα και απαράδεκτα κενά, θα ήταν δυνατόν να είχε σωθεί και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και το Κρόνειο.

12 Comments:

  • Δυστυχώς η εικόνα που δείχνει η τηλεόραση δείχνει ότι έχει καεί ο λόφος γιατί κάηκαν οι μετασχηματιστές του συστήματος πυρόσβεσης.

    By Blogger αθεόφοβος, at 8:17 μ.μ.  

  • Καλησπέρα δικηγόρε,
    Στάχτες και φωτιές γίναμε!

    @ αθεόφοβε,

    Η πυρόσβεση, αν η σχεδίαση δεν έχει χονδοειδή λάθη, δουλεύει με γενήτρια και όχι με το δίκτυο.

    By Blogger ange-ta, at 10:34 μ.μ.  

  • Τετάρτη 29/8 υπάρχει γενική διαμαρτυρία.
    Στη πλατεία της πόλης που βρισκόμαστε.
    Στην Αθήνα στην πλατεία συντάγματος
    Λεπτομέρειες στο βλόγκ της αναδάσωσης

    http://anadasosi.blogspot.com/
    βάλτε τα μαύρα σας και ελάτε

    By Blogger ange-ta, at 10:51 μ.μ.  

  • Ίσως φανώ τρελός, αλλά δεν ξέρω αν έπρεπε να σώσουν το χώρο ή τα χωριά. Δεν είναι ιεροσυλία, είναι ο πόνος της καταστροφής και ο χαμός των καταστροφών. Βέβαια αν καταστρέφονταν και ο χώρος, τότε η κυβέρνηση ήταν χαμένη από χέρι.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 5:16 μ.μ.  

  • @ ο δείμος του πολίτη

    Υπάρχει ένας μύθος, που λέει ότι όταν οι έλληνες είδαν τους τούρκους να κόβουν μολύβι από τον Παρθενώνα, για να κάνουν βόλια, οι έλληνες τους έδωσαν μολύβι, για να αφήσουν ήσυχο τον Παρθενώνα.
    Εδωσαν βόλια στους Τούρκους, για να σώσουν τον Παρθενώνα.
    Κανένας λαός δεν ζεί χωρίς την ιστορία του, χωρίς τους μύθους του, χωρίς τη περηφάνεια του. Ενώ όλοι οι λαοί ξεπερνάνε τα καμένα σπίτια τους, ακόμα και τα θύματά τους.

    By Blogger ange-ta, at 8:14 μ.μ.  

  • Ήξερα πως εσύ θα μας ενημέρωνες, αλλά έλλειπα!
    ΑΧ! ρε διαολάκι μου!
    Είμαστε ΑΝΑΞΙΟΙ!

    By Blogger Ελπίδα, at 1:36 π.μ.  

  • Αθεόφοβε, η τηλεόραση τα δείχνει. Η πραγματικότητα είναι άλλη.
    Δείμε, έχεις δίκιο, οι άνθρωποι προηγούνται, αλλά το πρόβλημα είναι πως ούτε κι εκείνοι γλύτωσαν. Η Ολυμπία είναι, πάντως, η Ιστορία μας,
    Ange-ta δεν είναι μύθος, είναι πραγματικότητα. Ο Κυριακός Πιττάκης, πρώτος έφορος αραιοτήτων μετά την απελευθέρωση, έπεισε τον Μακρυγιάννη να κάνει την ανταλλαγή και αυτό που λες έγινε. Αυτοί ήταν οι Ελληνες κάποτε. Τώρα είμαστε άλλοι.
    Ανάσα, καλημέρα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:15 π.μ.  

  • Να συμπληρώσω στην τελευταία πρόταση του κειμένου σου: αν είχε νοιαστεί έστω και ένας (ο υπουργός, η πυροσβεστική, οι κάτοικοι, όλοι) να φτιάξουν από το πρωί αντιπυρικές ζώνες γύρω από το λόφο, το μουσείο και την ακαδημία, πιθανότατα δεν θα καιγόταν τίποτα. Έγιναν τραγικά οργανωτικά λάθη.

    Για τις γεννήτριες του συστήματος προστασίας αυτανάφλεξης (και όχι πυρόσβεσης με την ευρύτερη έννοια) κι εγώ άκουσα ότι ήταν τοποθετημένες στον λόφο και κάηκαν όταν έφτασε η φωτιά εκεί. Τώρα για το αν λειτουργούσε την ώρα της κρίσης, αν είχε αρκετή πίεση, αρκετό νερό κλπ, άλλα λέει ο ένας κι άλλα λέει ο άλλος. Ίσως όταν ηρεμήσουν τα πράγματα να μάθουμε.

    Δυστυχώς όμως το Κρόνιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου και πολύ φοβάμαι ότι, παρ' όλο που σώθηκαν τα μάρμαρα, η Ολυμπία θα είναι για αρκετά χρόνια ένα θλιβερό τοπίο.

    By Blogger Arkin, at 3:43 μ.μ.  

  • Δυστυχώς, έχω απάντηση και γι' αυτό. Οταν η έφορος ζήτησε μπουλντόζες για δημιουργία πυροσβεστικών ζωνών, αφενός μεν ήταν αργά, διότι ήταν Κυριακή πρωί, αφετέρου δε ο νομάρχης τις είχε στείλει αλλού και δεν τις ανακαλούσε. Οπως εύκολα συμπεραίνει κάποιος, αν ο υπουργός ήταν επί τόπου, θα μπορούσε έστω και στο παρά πέντε να το κάνει αυτό. Αλλά, ο υπουργός ήταν στο εξοχικό του και πήγε μετά τη φωτιά. Στην αρχή είπαν ότι θα πήγαινε το μεσημέρι και μετά... ότι χάλασε το σούπερ πούμα.
    Ο γενικός γραμματέας είχε στο μυαλό του να κάνει προεκλογικά εγκαίνια στη Φθιώτιδα Παρασκευή βράδυ και Σάββατο πρωί στα Τρίκαλα. Μετά, πήγε στο γραφείο του. Μαζί του είχε τη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων, ενώ η σκέτη διευθύντρια ήταν σε άδεια (η άδεια όλων των στελεχών του δημοσίου έχει ανακληθεί, πλην εκείνης).
    Κυριακή πρωί, τους ζάλισε τα αυτιά η έφορος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, που ήταν εκεί χωρίς να έχει λόγους υπηρεσιακούς. Μόνο και μόνο από τη συνειδησή του. Ετσι ο γενικός αποφάσισε να κατευθυνθεί στην Ολυμπία, έστω τότε.
    Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή είχαν στείλει στη σύσκεψη στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον γενικό διευθυντή διοικητικού, παντελώς άσχετό με αρχαία. Τι έκανε; Εβγαλε μια εγκύκλιο τη Δευτέρα... Εντελώς κατόπιν εορτής.
    Δυστυχώς, αυτά.

    By Blogger advocatus diaboli, at 8:58 π.μ.  

  • Αχ όπως πάντα ξέρεις πολύ καλά πού βάζεις το μαχαιράκι σου! Σαίνια, έτσι; Εκεί να αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά πόσο καταστροφική είναι η βλακεία!

    By Blogger alef, at 11:10 π.μ.  

  • Alef, πού βρίσκεσαι αγάπη μου; Να περιμένουμε νέες προ(σ)κλήσεις στο μπλογκ σου;

    By Blogger advocatus diaboli, at 4:12 μ.μ.  

  • καλύτερα να μεταφερθεί η Ολυμπία στη Λωζάνη! για να ησυχάσουμε! άλλωστε ο νέος αρχαιολογικός νόμος προβλέπει για μεταφορά αρχαίου μνημείου!

    By Blogger Unknown, at 10:03 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics