Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Οκτωβρίου 17, 2007

Η ανυπεράσπιστη Κοιμωμένη

Τη συνάντησα για πρώτη φορά όταν ήμουν δεκαετής. Είχε τότε λιγότερο από τα διπλάσια χρόνια μου. Θα τα είχε για πάντα. Κοιμόταν γαλήνια στο Α’ Νεκροταφείο, στον τάφο της Σοφίας Αφεντάκη που άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο πολύ νέα, σχεδόν παιδούλα. Η Κοιμωμένη, το αριστούργημα του Γιαννούλη Χαλεπά, «ελεγεία στη νέα γυναίκα που χάθηκε» κατά τον Χρόνη Μπότσογλου, «θρυλική και πολυφίλητη» κατά τη Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, επιτύμβιο άγαλμα που γαληνεύει ακόμη τον ύπνο της κόρης, ήταν για μένα η προσωποποίηση του Θανάτου. Δεν περίμενα ποτέ ότι για κάποιον/ κάποιους θα γινόταν στόχος.
Σάββατο βράδυ άγνωστος/άγνωστοι μπήκαν στο Α’ Νεκροταφείο και με μανία της μαύρισαν το πρόσωπο με μαύρη μπογιά. Ηταν τόση η μανία τους ώστε ψέκαζαν επί πολλή ώρα. Αυτό αποκαλύπτει το παχύ στρώμα μπογιάς που αντίκρισαν σήμερα οι συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού όταν πήγαν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.
Γιατί η Κοιμωμένη; Η εκδοχή του τυχαίου καταρρίπτεται αν σκεφτεί κανείς ότι ο τάφος δεν είναι εύκολα προσβάσιμος (δεν βρίσκεται κοντά σε τοίχο του νεκροταφείου) και ότι, από την άλλη, είναι το πιο διάσημο που υπάρχει στο κοιμητήριο.
Γιατί η πολιτεία δεν μερίμνησε να σηκώσει το άγαλμα έστω και με δραστικά μέτρα αν οι κληρονόμοι δεν συμφωνούν και το αφήνει να φθείρεται από τις καιρικές συνθήκες, τα πουλιά και τώρα τους βανδάλους; Ποιος ξέρει άραγε; Ο Δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι ΘΑ κάνει μουσείο στο Α’ Νεκροταφείο. Και μέχρι τότε; Πόσες φορές ακόμη θα θρηνήσουμε χαρακιές στο πανέμορφο αυτό έργο;
Παρανοϊκός και διεστραμμένος νους ήταν, πάντως, αυτός που μαύρισε το άγαλμα. Και πολύ δύσκολα οι συντηρητές θα το καθαρίσουν, αφού έχει μπει στους πόρους του μαρμάρου. Η ανησυχία των ειδικών είναι, λοιπόν, μεγάλη. Μακάρι να ήταν και των κυβερνώντων…

15 Comments:

  • Η μέσα ασχήμια βγαίνει και θέλει να αμαυρώσει τα πάντα...
    Το ζήτημα είναι...ποιος τη γεννά, ποιος την φουντώνει μέσα στην ψυχή τους?
    Κι η κοιμωμένη, ατάραχη ωραιότητα.
    Πανίσχυρη ομορφιά...

    By Blogger ioeu, at 8:29 μ.μ.  

  • Προκειται προφανώς για ψυχασθενή.

    By Blogger αθεόφοβος, at 10:04 μ.μ.  

  • Τι κρίμα...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:04 μ.μ.  

  • ioeu, ποιητή μου, ποιος να το πει καλύτερα από σένα;
    Αθεόφοβε, προφανώς και δυστυχώς.
    Πάνο, κρίμα, πράγματι. Αλλά ουδείς ανησυχεί.

    By Blogger advocatus diaboli, at 9:49 π.μ.  

  • Τι να πει κανείς όμως για ένα άγαλμα όταν (θα το διαβάσατε, δυστυχώς) ένα τέρας που θέλει να λέγεται άνθρωπος ζεμάτισε με καυτό λάδι ανυπεράσπιστο σκυλάκι και κόμπαζε βιντεοσκοπώντας το έγκλημά του; Εχω στενοχωρηθεί αφάνταστα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 5:15 μ.μ.  

  • Για τον σύγχρονο νεο-Έλληνα με το υπερτροφικό του εγώ, όπου όλα έχουν αναχθεί στον χαβαλέ και αποτελεί μείζον εθνικό θέμα τα μπούτια της κάθε Μπεζαντάκου και η γεμάτη υπονοούμενα ατάκα του κάθε Βενιζέλου, το κάθε άγαλμα αντιμετωπίζεται όπως ο δρόμος, η αυλή, το πάρκο, η παραλία. Σαν ένας σκουπιδοτενεκές. Εκεί που μπορεί να πετάξει τα σκουπίδια της ψυχής του. Δεν είναι ψυχασθενής αυτός που έβαψε το άγαλμα ή αυτός που έκαψε το σκυλάκι. Είναι απλά νεο-Έλληνας!

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 7:46 μ.μ.  

  • http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=778388

    Αυτή την αθλιότητα την πληροφορήθηκα από τον "Μεσόκοσμος"
    Εχει γράψει ένα ποστ που ξεχυλίζει απο δίκαιη οργή!!!

    Αλλά, ηλεκτρονική μου φιλενάδα , ας έχουμε στο μυαλό μας, ότι όταν η κοινωνία πέφτει σε σκοτεινά χρόνια βαρβαρότητας, το πρώτο θύμα είναι πάντα η τέχνη!!

    Αν πας την Κυριακή θα με βρεις εκεί!!

    By Blogger ange-ta, at 9:49 μ.μ.  

  • Ποιός συγκροτημένος νους μπορεί να τ' αποδεχθεί όλα τούτα;
    Κι άλλα πολλά, καθημερινά;
    Να μουρμουρίσουμε "σημεία των καιρών" και να γυρίσουμε από το άλλο πλευρό;
    Άθλιες εποχές.
    Εξευτελισμός μέγας.
    Και δεν ξέρω τι με ματώνει πιο πολύ: η ντροπή, ή η θλίψη.

    By Blogger Καπετάνισσα, at 11:28 π.μ.  

  • Σωστά το θέτεις, Καπετάνισσά μου. Πολύ σωστά.

    By Blogger advocatus diaboli, at 11:05 π.μ.  

  • Δεν θα συμφωνήσω μαζύ σας απόλυτα. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ο δήμαρχος ή άλλος φορέας μπορεί να προστατεύσει τα μνημεία καλύτερα. Το μνημείο έγινε για το συγκεκριμένο σκοπό και αποτελεί επιτύμβιο έργο. Ο Χαλεπάς έχει κάνει και άλλα πολλά επιτύμβια έργα. Γιατί θα πρέπει να το σηκώσουμε από τη θέση του για την οποία κατασκευάσθηκε για να πάει στα χέρια της πολιτείας? Πρόκειται για την ίδια πολιτεία που φρόντισε τόσο πολύ το Χαλεπά... Ας αφήσουμε τα μνημεία στη θέση τους. Εστω και αν ο χρόνος ή οι βάνδαλοι τα θίγουν. Το πρόβλημα είναι γιατί κυκλοφορούν βάνδαλοι στα νεκροταφεία. Γιατί βρωμίζονται όλα τα φρεσκοβαμένα νεοκλασσικά. Γιατί χαράσσουν όλοι το βράχο στο Σούνιο ( με πρώτο το Μπάυρον... πάντως) Και τότε να συζητήσουμε. Ομως η κοιμωμένη ξέρει που βρίσκεται. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μείνει εκεί που είναι.

    By Blogger Unknown, at 8:35 μ.μ.  

  • Τι τους πείραζε η κοιμωμένη διαβολάκι μου;Μπορείς να μου πεις;
    Αλλά δεν φταίει ένας ψυχασθενής που κυκλοφορεί ελεύθερος, φταίνε "αυτοί" που πραγματικά κοιμούνται και δεν προστατεύουν τέτοια αγάλματα!
    Φιλάκια διαολάκι μου!

    By Blogger Ελπίδα, at 10:56 μ.μ.  

  • Efxome na apokatastathei h zimia (h varvarotita tha prepe na po).

    Thn antikrisa gia proth fora ton perasmeno Aprilio.

    (Kalhmera)

    By Blogger Mh Xeirotera, at 10:43 π.μ.  

  • Πολλά τα ερωτήματα που γεννώνται. Όχι τόσο το ποιος, όσο το γιατί... Προς τι αυτή η ασέβεια απέναντι στη ζωή, στη δημιουργία, στον θάνατο ακόμα ακόμα; Φαίνεται πως δεν μας αρκούν οι καθε λογής επιθέσεις εναντίον των ζωντανών... Από δω και πέρα οι άνθρωποι ούτε τους νεκρούς δεν θα αφήνουν σε ησυχία στον αιώνιό τους ύπνο...


    Βολκώφ

    By Blogger Θεοδόσης Βολκώφ, at 3:25 π.μ.  

  • Ελένη Τροβά, δεκτός ο αντίλογος έστω και αν δεν συμφωνώ.
    Ανάσα ελπίδας, να είσαι καλά.
    Μη χειρότερα, δεν είναι συγκλονιστική;
    Θεοδόση Βολκώφ, ούτε... Δυστυχώς, ποιητή μου, δυστυχώς.

    By Blogger advocatus diaboli, at 5:57 μ.μ.  

  • Λυπάμαι πολύ. Βέβαια δεν πιστεύω να περιμένεις να δεις το Υπουργείο που αφήνει απλήρωτους εργάτες και χρωστά λεφτά σε δήμους (άνω των 3,5 εκατομμυρίων στη Θεσσαλονίκη) να φροντίσει ένα αγαλματάκι απλό. Αλίμονο, η κατάντια και η προσοχή μας είναι καθαρά κομματική. Λυπάμαι πολύ.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 10:22 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics