Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Νοεμβρίου 07, 2007

Κρίση, με πιάνει κρίση

Εξακόσιοι ηλιακοί θερμοσίφωνες τοποθετημένοι σε μήκος ενάμιση χιλιομέτρου θα ενοχλούσαν οποιονδήποτε. Αν μάλιστα βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης των Πλαταιών, θα ήταν πέρα και έξω από κάθε συζήτηση η τοποθέτησή τους. Κι όμως, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο φαίνεται πως μπορεί ακόμη και αυτό να το επιτρέψει.
Στην πραγματικότητα δεν θα πρόκειται για ηλιακούς θερμοσίφωνες, αλλά για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, που πολύ μοιάζει ωστόσο με την εγκατάσταση των ηλιακών θερμοσιφώνων, οπως είπαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι στο ΚΑΣ. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι ακριβή: τα 600 σώματα θα τοποθετηθούν, δηλαδή κατά παράταξη σε μήκος περίπου 1,5 χιλιομ. Θα έχουν ύψος λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο και πλάτος 80 εκατοστά.
Παρά την αντίθεση της αρμόδιας Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών, επειδή τα προτεινόμενα για την εγκατάσταση οικόπεδα είναι μέσα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο όπου έλαβε χώραν η μάχη των Πλαταιών και μάλιστα μέσα στη Ζώνη Α’ απολύτου προστασίας, το ΚΑΣ συζήτησε από την αρχή την εκδοχή της αυτοψίας.
Γιατί; Επειδή, δυστυχώς, «η εγκατάσταση είναι αναστρέψιμη και το κράτος προωθεί τα φωτοβολταϊκά ως εναλλακτική πηγή ενέργειας». Τι θα κερδίσει το κράτος πληγώνοντας τον σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό χώρο όπου έγινε η τελευταία και άκρως καθοριστική μάχη των μηδικών πολέμων το 479 π.Χ; Μόλις το ρεύμα που θα χρειαζόταν για 200 θερμοσίφωνες τη μέρα! Ακόμη και η φύτευση περιμετρικά τριών στρεμμάτων με πικροδάφνες, ώστε να μη φαίνεται η εγκατάσταση, θα αλλοιώσει το τοπίο.
Αν δοθεί η άδεια- και δυστυχώς διαφαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί- η εγκατάσταση θα λειτουργεί για είκοσι χρόνια. Η Γ’ ΕΠΚΑ ήταν απολύτως αρνητική, σημειώνοντας ότι το πεδίο της μάχης έχει κηρυχθεί ζώνη Α’ ώστε «να προστατεύεται από βιομηχανικές ή βοτεχνικές και γεωργικές εγκαταστάσεις» και να διατηρηθεί και να προστατευθεί το ίδιο το τοπίο. Θεωρεί δε ότι θα υπάρξει «βλάβη, λόγω της εγγύτητας και της οπτικής επαφής».

Υ.Γ. Μη ξεχνάμε ότι το κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα είναι ένας βούρκος τώρα, μόλις τρία χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φαντασθείτε τι θα γίνει όταν τα φωτοβολταϊκά θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους... Κι ας λέει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ότι θα απομακρυνθούν. Εφαρμόστηκε ποτέ ανάλογη μελέτη στην Ελλάδα; Ορίστε, δεν απαντάει... Αρα;

3 Comments:

  • Προτείνω:
    -Waterland στη Σαλαμίνα.
    -Τραινάκι του θανάτου στο Ρούπελ.
    -Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Ακρόπολη.
    -Γήπεδα 5 χ 5 στις Μυκήνες.
    Κι από αυτά θα βγάλουμε κέρδος άλλωστε.

    By Blogger ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ, at 10:20 μ.μ.  

  • κοιτάζω τη γάτα σου που μου κάνει νοήματα, ε... της κάνω και γω.
    Εδώ καλή μου κάηκε η αρχαία Ολυμπία και δεν "χάλασε" το τοπίο, οι θερμοσίφωνες θα το χαλάσουν;
    Κανένα τοπίο δεν αλοιώνεται, αφού κανένα τοπίο δεν υπάρχει καν.

    Τωρα που σου γράφω, γύρισα απο μια μικρή βόλτα στα πέριξ και κόντεψα να λυποθημήσω απο την καπνίλα των τζακιών.
    Αυτά είναι τοπία πολιτισμού.
    Τζάκι και τζιπ!

    By Blogger ange-ta, at 11:59 μ.μ.  

  • Απειρώτα, σωστός!
    Ange* ta, τζιπούρες που έλεγε μικρός και ο ανιψιός μου

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:41 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics