Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2007

Ο νεαρός Φαραώ σε κιτς περιπέτειες

Μπορεί να αποτελέσει γεγονός της χρονιάς, να μη πούμε και της δεκαετίας, και να προσελκύσει και δύο εκατομμύρια επισκέπτες, αλλά η μεγάλη έκθεση για τον Τουταγχαμών στο Ο2 του Λονδίνου δέχεται ήδη τα πυρά της κριτικής των «Τάιμς του Λονδίνου». Με προπωλημένα τριακόσιες χιλιάδες εισιτήρια πριν καν ανοίξει η αυλαία (που ανοίγει σήμερα) και με πανάκριβη είσοδο, τουτέστιν 20 στερλίνες, οι διοργανωτές είναι σίγουρα «υπεράνω» της κριτικής. Το ίδιο και η Αίγυπτος που έχει συμφωνηθεί να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τις εισπράξεις.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως η έκθεση έχει λίγα αντικείμενα (μόλις 130) και από αυτά υπάρχουν αρκετά που δεν προέρχονται από τον τάφο του νεαρού Φαραώ. Μερικοί άλλοι βασιλείς, όπως ο Ακενατόν, «βοηθούν» τον επισκέπτη να μυηθεί στην αρχαία Αίγυπτο, βλέποντας ευρήματα από τους δικούς τους τάφους. Βεβαίως, ο προσφερόμενος χώρος ήταν πολύ μεγάλος. Και τι έγινε για να καλυφθεί αυτό; Αραιώθηκαν τα εκθέματα!
Τη μεγαλύτερη κριτική δέχεται όμως το πωλητήριο της έκθεσης, με προϊόντα που χαρακτηρίζονται «κουρέλια». Το πιο κιτς από αυτά είναι μια βάση για χαρτομάντηλα σε σχήμα σαρκοφάγου, με το μαντηλάκι να βγαίνει… από το ρουθούνι του Τουταγχαμών.
Κάτι αυτά, κάτι η συμμετοχή του Ομάρ Σαρίφ στο βίντεο της εισαγωγής, κάτι η μουσική από την ταινία «Κλεοπάτρα» με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ που ακούγεται στο καφέ της αίθουσας, δεν θέλουν και πολύ οι εφημερίδες να τα «ρίξουν» χοντρά. Το θέμα είναι τι θα κάνει το κοινό. Την προηγούμενη φορά πάντως, σε μια απείρως καλύτερη έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, το 1972, πήγαν ενάμιση εκατομμύριο επισκέπτες. Τώρα αναμένονται, όπως είπαμε, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια. Γιατί; Διότι αν και ο νεαρός Φαραώ ήταν από τους πλέον άσημους βασιλείς, όμως, ο τάφος του ήταν γεμάτος- αλλά γεμάτος- χρυσό και βρέθηκε ασύλητος το 1922 από τον Χάουαρντ Κάρτερ.

3 Comments:

  • εμ γι αυτό ήταν ασύλητος ο τάφος του, γιατί ήταν ο πιο φτωχός Φαραώ.
    Οσο για το κιτσαριο των εγγλέζων, ούτε λόγος να γίνεται.
    Ακου μαντηλάκια απο τα ρουθούνια της μούμιας. Αν είναι δυνατόν....

    By Blogger ange-ta, at 9:17 μ.μ.  

  • Καλή σας μέρα , συγχαρητήρια για το πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιό σας , προσπαθώ να καταλάβω εάν είστε το ίδιο πρόσωπο με κάποιον που χρησιμοποιεί το advocatus diaboli , και υπογράφει σχόλια σε άλλα ιστολόγια που σχετίζονται με την όπερα . Ευχαριστώ για την φιλοξενεία

    By Blogger Κατερίνα Καρατζά, at 8:31 π.μ.  

  • Ange-ta, άστα να πάνε
    Καλημέρα Κατερίνα, δυστυχώς δεν είμαι εγώ. Και λέω δυστυχώς, διότι οι γνώσεις μου για την όπερα δεν είναι σπουδαίες, αν και θα το ήθελα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 3:49 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics