Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 26, 2007

Ακυβέρνητα υπουργεία

Αν αυτή τη στιγμή το Βρετανικό Μουσείο αποφάσιζε παρά πάσα προσδοκία να μας επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, στο υπουργείο Πολιτισμού δεν θα υπήρχε ούτε ένας θεσμικός παράγοντας που να μπορεί να τα παραλάβει: γενικός γραμματέας δεν υπάρχει, ο υπουργός είναι στο εξωτερικό και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι εξαφανισμένοι.

Και ναι μεν θέμα επιστροφής δεν τίθεται (προς το παρόν τουλάχιστον) όμως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ουδείς αρμόδιος υπάρχει να χειριστεί μια πιθανή κρίση (κάτι που όλοι απευχόμαστε) ή μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ή ό,τιδήποτε άλλο.

Αυτό το πρόβλημα που είναι σοβαρό, αποτελεί όμως την κορυφή του παγόβουνου. Γενικά, το υπουργείο είναι «παγωμένο» από πολλές απόψεις. Και λόγω του συμβάντος με τον Χρήστο Ζαχόπουλο και λόγω των τραγικών συγκυριών για το ίδιο που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του, την τύχη των αρχαιοτήτων σε μεγάλα έργα, ακόμη και την πορεία των κοινοτικών προγραμμάτων.

Ας ξεκινήσουμε από τα τελευταία: το προσωπικό της Διαχειριστικής Αρχής θα είναι στη θέση του τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, προκειμένου να προλάβει ένα πιθανό μπλοκάρισμα του γενικού συστήματος που συνδέει ηλεκτρονικά την κοινότητα με τα κράτη- μέλη και έτσι να καταθέσει εγκαίρως όλα τα δικαιολογητικά. Δικαιολογητικά που αφορούν σε δαπάνες που έχουν γίνει, ώστε να πληρωθούν αυτές από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι όμως σίγουρο πως η Ενωση θα κάνει δεκτό οποιοδήποτε στοιχείο χωρίς την υπογραφή του- κατά νόμον αρμόδιου- γενικού γραμματέα.

Προς το παρόν οι υποθέσεις φεύγουν με την υπογραφή του επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής, αλλά μπορεί και να επιστραφούν. Μοναδική ελπίδα είναι ότι μέχρι τότε το ΥΠΠΟ θα διαθέτει γενικό γραμματέα, ο οποίος, όμως, θα πρέπει και να έχει ενημερωθεί, ώστε να υπογράφει έγγραφα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η δαμόκλειος σπάθη του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είναι επάνω από τα κεφάλια όλων. Στο Δ’ ΚΠΣ, ο πολιτισμός δεν διαθέτει επιχειρησιακό πρόγραμμα καθώς ούτε η κυβέρνηση ήθελε, ούτε, όμως όπως λένε όσοι γνωρίζουν, ο Χρήστος Ζαχόπουλος το είχε παλέψει όσο θα έπρεπε. Επομένως, θα πρέπει να έχει έτοιμες μελέτες μέχρι τον Μάιο, προκειμένου να ζητήσει εντάξεις στα περιφερειακά προγράμματα. Τον «τόνο» σε όλα αυτά τον δίνει ο γενικός γραμματέας πάντοτε, ο οποίος και φροντίζει για την έγκαιρη συζήτηση των υποθέσεων στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μέχρι να οριστεί ο νέος και να ενημερωθεί, χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΠΟ σε όλα αυτά, όπως και στα μεγάλα έργα του, είναι διπλά ακέφαλο, καθώς έχει οδηγηθεί σε παραίτηση και αντικατάσταση και ο πρόεδρος του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου Βασίλης Κορκολόπουλος. Ο νέος πρόεδρος, συγκοινωνιολόγος και οικονομολόγος Νικόλαος Παπαδόπουλος θα αναλάβει καθήκοντα όταν δημοσιευθεί ο διορισμός του στο ΦΕΚ. Δηλαδή, στο μέλλον. Προς το παρόν, στις πιο κρίσιμες στιγμές για την οικονομική χρονιά, όταν στα ταμεία του ΥΠΠΟ, όπως και των άλλων υπουργείων, εισρέουν δεκάδες εκατομμύρια που πρέπει να σταλούν αμέσως σε διευθύνσεις και οργανισμούς για έργα, δεν υπάρχει κάποιος να υπογράψει!

Μέχρι τον ορισμό νέου γενικού γραμματέα επίσης, δεν θα είναι δυνατή η επίλυση προβλημάτων στα μεγάλα έργα, όπως είναι επί παραδείγματι τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Τα έργα αυτά εξετάζονται καταρχήν από την αρμόδια Επιτροπή Μεγάλων Εργων του ΥΠΠΟ, και μετά πηγαίνουν στο ΚΑΣ. Και τα δύο δεν θα συνεδριάσουν πριν από το πρώτο δεπαπενθήμερο του Ιανουαρίου- και βάλε.

Ενα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί η απουσία γενικού γραμματέα από το ΥΠΠΟ, είναι η σύνταξη του επιχειρησιακού προγράμματος. Ο ΓΓ καταρτίζει, σε συνεργασία με τους εφόρους αρχαιοτήτων, το πρόγραμμα δράσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το οποίο εγκρίνεται στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ κατά το νέο έτος. Χωρίς την κατάρτιση και την έγκριση οι εφορείες αρχαιοτήτων- αλλά και οι λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου- είναι αδύνατον να λειτουργήσουν. Οι προϊστάμενοι δεν έχουν την απαραίτητη εξουσιοδότηση να προβούν σε πληρωμές, προσλήψεις και εκτελέσεις έργων. Δηλαδή έχουν δεμένα τα χέρια τους.

Αντίθετα, ο Μιχάλης Λιάπης διόρισε καλλιτεχνικό διευθυντή στην Εθνική Λυρική Σκηνή, έναν εποπτευόμενο οργανισμό που δεν αποτελεί, δα, και πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΠΟ! Πρόκειται για τον Τζοβάνι Πάκουρ, από την Ιταλία. Η επιλογή του δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους της Λυρικής με τοιχοκολλημένη ανακοίνωση από τον πρόεδρο Οδυσσέα Κυριακόπουλο.

9 Comments:

  • Αυτός ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος είναι ο πρώην του ΣΕΒ?
    χρόνια πολλά και καλά.

    By Blogger ange-ta, at 5:52 μ.μ.  

  • Δες στο salata.wordpress.com δημοσίευση για το θέμα Ζαχόπουλου

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:24 μ.μ.  

  • Στο σημείο που λες ότι δεν υπάρχει κανείς στο ΥΠΠΟ για να διαχειριστεί μια πιθανή κρίση μάλλον ξεχνάς τα αποτελέσματα μιας κρίσης που υπήρχαν όλοι για να την διαχειριστούν. Το κάψιμο της Αρχαίας Ολυμπίας! Μήπως έχεις αυταπάτες και μένεις σε ένα θεσμικό επίπεδο για το θέμα. Δηλαδή η παρουσία του ανεκδιήγητου Ζαχόπουλου στη θέση του γενικού γραμματέα σήμερα θα ήταν μια ελπίδα για εμάς? Δεν νομίζω. Δυστυχώς το ψάρι βρομάει από το κεφάλι και το κεφάλι νοιάζεται μόνο για κέρδη και ανταποδοτικότητα από τον πολιτισμό και τίποτα άλλο. Μην ελπίζεις τίποτα από την παρουσία τους.
    Εντελώς φιλικά εγώ.
    Και καλή χρονιά.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:43 μ.μ.  

  • @ agne-ta Ναι είναι ο πρώην του ΣΕΒ !!! Τελευταία ασχολείται με το Μελόδραμα , ως πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ , ανέβάζει και κατεβάζει διευθυντές .
    Αγαπητή φίλη , δυστυχώς η παρουσία τους περιπλέκει τις καταστάσεις .
    Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί , οτι η απουσία μιας τέτοιας προσωπικότητας , θα δημιουργούσε προβλήματα ! Μας πείσανε , πως η βλακεία τους μας είναι απαραίτητη .
    Με συγχωρείς , καταλαβαίνω τι εννοείς στο κείμενό σου .
    Εύχομαι καλή χρονιά .

    By Blogger Κατερίνα Καρατζά, at 12:20 π.μ.  

  • Καμία κυβέρνηση δεν ήταν τόσο αδιάφορη για τον πολιτισμό και τόσο κομματική όσο αυτή. Ο Ζαχόπουλος, υπεύθυνος περίτρανα για εκατομμύρια χρεών προς δήμους και συμβάσεις (μόνο στο δικό μου Δήμο το ποσό αγγίζει τις 900.000 € και στη Θεσσαλονίκη συνολικά φτάνει αρκετά εκατομμύρια). Πάντως το σπαθί δεν είναι βαρύ ούτε επικίνδυνο. Και τούτο επειδή απλά αναζητούν να δώσουν επιχορηγήσεις και προγραμματικές συμβάσεις μόνο σε κομματικές οργανώσεις κι επιχειρήσεις.

    By Blogger ο δείμος του πολίτη, at 6:42 μ.μ.  

  • Μακριά οι γκριζάδες...
    Γλύκες και όνειρα γι' απόψε, Πρωτοχρονιάτικα.

    Χαμόγελα ολόλαμπρα στα πρόσωπα και ζεστασιά να μαλακώνει τη καρδιά!

    Αγάπη να χυθεί πάνω σε όλους μας, να ποτιστούμε βρε αδελφέ, να μη μπορούμε δίχως της!

    Μια Χαρούμενη Χρονιά να'χεις, όμορφη, ανήσυχη ψυχή, εσύ!

    By Blogger Καπετάνισσα, at 4:36 μ.μ.  

  • Ας τα υπουργεία διαβολάκι μου απόψε!Καλή χρονιά να έχουμε! Να είσαι ένα γερό και ευτυχισμένο διαβολάκι και να γράφεις, να μαθαίνουμε κι εμείς! (αν και απόψε δεν προλαβαίνω να σε διαβάσω!Μόλις βρω τους ρυθμούς μου, θα σε διαβάσω αναδρομικά)
    Φιλάκια του πολλά πολλά!

    By Blogger κυκλάμινο, at 2:29 π.μ.  

  • Καταρχήν Καλή Χρονιά σε σένα και τους αναγνώστες σου!

    Όσο για το κείμενό σου καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά την αγωνία σου. Δυστυχώς συνέπεσαν και οι γιορτές και το πράγμα επιδεινώθηκε. Η επιλογή του νέου γραματέα είναι κρίσιμη.

    By Blogger Ιφιμέδεια, at 12:24 μ.μ.  

  • Ange-ta, αυτός είναι.
    Pan, το είδα.
    Ανώνυμε, δεν ελπίζω.
    Κατερίνα Καρατζά, έτσι είναι ακριβώς.
    Δείμε του πολίτη, και μη χειρότερα.
    Καπετάνισσα, Κατερίνα, Ιφιμέδεια (αλλά και για τους υπόλοιπους) χρόνια πολλά- πολλά

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:18 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics