Advocatus Diaboli

Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

Η επόμενη μέρα στο υπουργείο Πολιτισμού

Δημόσιες σχέσεις πρέπει να κάνουν τα μέλη του συμβουλίου χορηγιών, προκειμένου να εξευρεθούν χορηγίες. Επίσης, πρέπει να καταθέτουν ιδέες, πολλές ιδέες. «Μπρέιν στόρμινγκ» (brain storming, καταιγιστική κατάθεση ιδεών) τους ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος παρέστη στη σημερινή, πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου.
Ο νόμος για τις χορηγίες δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, καθώς ούτε μία από τις επτά κοινές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται για την ενεργοποίησή του δεν έχει δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Οι τέσσερις αναμένουν τη σειρά τους, ενώ άλλες τρεις δεν έχουν καν υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού! Παρόλα αυτά, το συμβούλιο έπρεπε να συγκροτηθεί, ώστε να υπάρξει κάποιος συντονισμός, κάποιο «μάρκετινγκ». Αλλωστε, μέλος του χαρακτήρισε το υπουργείο Πολιτισμού, «υπουργείο μαμούθ»!
Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα, μπροστά σε όσα είπαν άλλα μέλη εναντίον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το πρώτο κατηγορήθηκε ότι μπορεί και να καθυστερήσει επί μακρό χρονικό διάστημα μελέτες (που προς το παρόν δεν υπάρχουν) και το δεύτερο χαρακτηρίστηκε χειρότερο από το ΚΑΣ και μάλιστα «αγκάθι».
Ο πρόεδρος του συμβουλίου Παναγιώτης Πανούρης ανέλαβε να κάνει την πρώτη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα. Στα συρτάρια της ειδικής διεύθυνσης υπάρχουν εκατοντάδες προτάσεις για δράσεις και προγράμματα που αναζητούν χορηγούς (περί τις 70 τυπωμένες σελίδες όπως ειπώθηκε από τον αρμόδιο τμηματάρχη). Προς το παρόν το ενδιαφέρον των χορηγών έχει εκδηλωθεί ελάχιστες φορές.
Ο κ. Λιάπης ζήτησε από τα μέλη να αντιστοιχήσουν καταλόγους με ενδιαφερόμενους και κατέληξε λέγοντας: «θέλω έργο, θέλω αποτέλεσμα».

Ο Μιχάλης Λιάπης θα βάλει τέλος στη διπλή ψήφο του Γενικού Γραμματέα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως είπε σήμερα το μεσημέρι, κατά τη συνάντησή του με τα μέλη του συμβουλίου παρουσία του νέου ΓΓ Θοδωρή Δραβίλλα. Οι οδηγίες που έδωσε στον καινούργιο Γενικό «είναι ποτέ να μην ισχύσει η δυνατότητα που έχει με τη δική του ψήφο να παίρνονται οριακές αποφάσεις.» Επίσης, θα αναπέμπει, όπως δήλωσε, γνωμοδοτήσεις που δεν θα έχουν ισχυρή πλειοψηφία, ώστε να εξετάζονται και πάλι.
Ο κ. Λιάπης διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής η διπλή ψήφος «άπαξ ίσχυσε, με άλλα λόγια δεν έγινε ποτέ κατάχρηση, ούτε καν χρήση θα έλεγα, αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο ένα 17μελές συμβούλιο όπως το δικό σας, να φτάσει σε ένα οριακό σημείο για να έρχεται ο πολιτικός Προϊστάμενος και να λέει όχι, πάω με τη μία πλευρά ή με την άλλη πλευρά. Νομίζω η λογική επιβάλει αυτό εν τοις πράγμασι να το καταργήσουμε και να ισχύει έτσι η πλειοψηφία και κατά την ταπεινή μου παράκληση, ισχυρές πλειοψηφίες.» Τέλος, οι γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ θα βγαίνουν πλέον και στο Διαδίκτυο, ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Το μόνο που δεν είπε, διότι προφανώς το αγνοούσε, είναι ότι και η προηγούμενη γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, (η πριν από τον Χρήστο Ζαχόπουλο) αρνούνταν μονίμως να κάνει χρήση της διπλής ψήφου.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπάρχει μια κρίση στο υπουργείο, και ότι έχουν γραφεί και υπερβολές, αλλά, όπως είπε, «ουδέν κακόν αμιγές καλού. Μπορεί αυτή η κρίση να είναι η αφορμή, η αφετηρία, καλύτερων ημερών για τον πολιτισμό και για τη χώρα μας.»
Οσο για το ΚΑΣ, σημείωσε πως είναι ένας θεσμός με λαμπρή ιστορία 170 χρόνων. «Εγώ εμπιστεύομαι αυτό το όργανο, τόνισε. Είναι ένας μεγάλος, σημαντικός, σπουδαίος θεσμός για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Διότι πάρα πολλές υποθέσεις αφορούν ζητήματα του απλού συμπολίτη μας.»
Ο κ. Δραβίλλας είπε πως οι συνεδριάσεις του συμβουλίου θα ξεκινήσουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα και τόνισε πως το στοίχημα είναι «να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, με πολλαπλά οφέλη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του.» Δεν δέχτηκε να απαντήσει σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, λέγοντας ότι προς το παρόν θέλει να γνωριστεί με τους ανθρώπους του υπουργείου.

6 Comments:

  • Και όσο γνωρίζεται ο Λιάπης, ας ρωτήσω κάτι: ποιός διαλέγει τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ, ποιά η θητεία τους, πληρώνονται γιά την εργασία αυτή;

    Και κάτι ακόμη: θα ελέγξει κανείς και τις επιλογές προσώπων που τοποθετήθηκαν προϊστάμενοι επί των ημερών Ζαχόπουλου;

    By Blogger Ιφιμέδεια, at 10:21 π.μ.  

  • Advocatus Diaboli φαίνεσαι ενημερωμένος με τα του Υπουργείου Πολιτισμού. Είμαι αρχαιολόγος με ασφαλιστικά μέτρα, εχω ολοκληρώσει το περιβόητο 24μηνο γνωρίζεις αν ψιθυρίζεται τίποτα εκεί και για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ;Έχει σκοπό να αναλάβει δράση ο Λιάπης και γι αυτό;

    By Anonymous Ανώνυμος, at 1:00 μ.μ.  

  • Ιφιμέδεια, τα πρόσωπα τα διορίζει ο εκάστοτε υπουργός, η θητεία τους είναι τριετής αν δεν απατώμαι και πληρώνονται 50 ευρώ την κάθε συνεδρίαση ή κάπου τόσο. Οι επιλογές προϊσταμένων γίνονται πάντοτε με κομματικά κριτήρια, αλλά αυτή τη φορά παραέγιναν. Παραέγιναν, σου λέω.
    Ανώνυμε, πολύ φοβάμαι ότι ο Λιάπης δεν έχει σκοπό να κάνει κάτι. θα το διερευνήσω, τώρα που το λες, και θα σου πω περισσότερα.

    By Blogger advocatus diaboli, at 2:09 μ.μ.  

  • Αdvocatus :-)
    Δοθείσης αφορμής από τα ποστ σου θέλω να πω ότι μετά το Θέμα "Ζαχόπουλος" ήρθαν στην επιφάνεια πολλά κακώς κείμενα που αφορούν το Υ.Π.
    Γεγονότα που είτε δεν γνωρίζαμε, είτε δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία.
    Όπως π.χ. η αλλαγή στο ΚΘΒΕ, την τοποθέτηση του φερόμενου ως σκηνοθέτη Μυλωνά ώς πρόεδρο σε έναν οργανισμό στη Θεσσαλονίκη, μου διαφεύγει το όνομα τώρα ...κλπ.
    Ας ελπίσουμε ότι μετά από όλα αυτά, θα αναρρώσει ο πολιτισμός μας.

    By Blogger Βάσσια, at 4:01 μ.μ.  

  • Aγαπητή Συνήγορε,

    Γράψτε κανένα σχόλιο, άν γνωρίζετε (ή αν μάθετε) κάτι, για τις περιπτώσεις συμβασιούχων του YΠΠO (και TΔΠEAE), που είχε αρχικά απορριφθεί η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και τώρα το AΣEΠ τις "αναπέμπει" στα υπηρεσιακά συβούλια.
    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περίπου 750(;) άτομα. Mετά από ενστάσεις (αιτήσεις θεραπείας, αιτήσεις ακύρωσης κλπ.), έλεγχοι του AΣEΠ διαπίστωσαν σωρεία παρατυπιών: "δεν ελήφθησαν υπόψη ... όλα τα υπάρχοντα στοιχεία...", δεν υπήρξε "ενιαία αντιμετώπηση ομοίων περιπτώσεων" κλπ.
    Tι μέλλει γενέσθαι με τους κομμένους και ριγμένους συμβασιούχους (γ... το άδικο, γ...) που βιώνουν την παράνοια της "εφαρμογής" της Kοινοτικής Oδηγίας εν Eλλάδι;

    Tα νοσηρά φαινόμενα στο YΠΠO όσον αφορά την τήρηση διαφορετικών μέτρων και σταθμών κατά το δοκούν είναι πολύ παλαιότερα "διαγωνισμών" του τύπου των 148 θέσεων (2007).
    Aλήθεια, π.χ. στον διαγωνισμό του YΠΠO που διενεργήθηκε το 2004 (για άλλες 148 θέσεις) με γραπτές εξετάσεις ήταν όλα σύννομα; Δεν υπήρξαν (λέμε τώρα) ... διαρροές θεμάτων, βαθμολογητές οριακής νομιμότητας(;), "περίεργες" βαθμολογήσεις και αναβαθμολογήσεις κ.ά.;
    Aν κάποιοι όντως μπήκαν με το σπαθί τους, καθαγιάζεται η όλη διαδικασία; Γιατί τότε τόσα αμήχανα βλέμματα μέσα στο AΣEΠ; Tο YΠΠO γιατί τηρεί σιγή ιχθύος για τον "φόνο";
    Aιδώς...

    By Anonymous Ανώνυμος, at 4:58 μ.μ.  

  • Αγαπητέ ναυαγέ,
    δεν ξέρω τί θα γίνει τελικά με τους κομμένους του ΠΔ (ένας απ΄αυτούς είμαι και εγώ) και τί θα αποφανθεί τελικά το Ανώτατο Συμβούλιο Προσωπικού. Μήπως όμως θα ήταν ευκαιρία να επανεξετάσουμε και τις αιτήσεις όλων αυτών που έγιναν αορίστου; Γιατί κάποιοι συνάδελφοι μας αρκετά "ψαγμένοι", την ώρα που εμείς κοιμόμασταν και πηγαίναμε με το γράμμα του νόμου, προσκόμιζαν "μαϊμού" βεβαιώσεις και πάντα με την κάλυψη των ισχυρών συνδικαλιστών "πατρώνων".
    Λέω μήπως θα ήταν καιρός κάποιος να ξυπνήσει σ' αυτό το Υπουργείο και αφορμής δοθείσης να επανεξεταστούν όλα και όλοι και αυτοί που κόπηκαν και αυτοί που πέρασαν και πώς πέρασαν στα Υπηρεσιακά Συμβούλια;

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:23 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics