Advocatus Diaboli

Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2008

Ξεκρέμαστο το Μουσείο Ηρακλείου

Στον αέρα βρίσκεται η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενός από τα πέντε πρώτα σε επισκεψιμότητα μουσεία της χώρας μας καθώς ούτε χρήματα έχουν εξασφαλιστεί, ούτε (το κυριότερο) η οριστική μελέτη έχει γίνει. Και δεν αρκεί αυτό. Η μελέτη δεν έχει καν παραγγελθεί. Ετσι, δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί η οποιαδήποτε αίτηση για ένταξη του έργου στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Η ανακάλυψη έγινε ξαφνικά χθές, και ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητούσε μια μικρή τροποποίηση της έκθεσης Μινωικού Πολιτισμού στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης. Τότε, μέλη του θυμήθηκαν πως αναζητούνται πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ για την επανέκθεση, η οποία, κατά τους ίδιους, τοποθετείται σε δύο χρόνια από σήμερα. «Χρονοδιάγραμμα υπάρχει, αλλά η επενέκθεση θα γίνει όταν εξευρεθούν τα χρήματα» είπε η γενική διευθύντρια Βιβή Βασιλοπούλου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επισκευάζεται αυτό τον καιρό, με κονδύλια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ). Οι υπηρεσίες του έχουν ζητήσει άλλες 60.000 ευρώ για τακτοποίηση των αποθηκών, αλλά δεν έχουν υποβάλει πρόγραμμα που να αφορά στην επανέκθεση.
Τα έργα ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα έπρεπε από τον περασμένο χρόνο να έχει γίνει σύσκεψη υπό τον γενικό γραμματέα, τη γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αποφασισθεί σε ποιον θα ανατεθεί η οριστική μελέτη για την επανέκθεση. Όταν αυτή η μελέτη ολοκληρωθεί, θα είναι σε θέση να γνωρίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία πόσο θα κοστίσει το έργο και, άρα, να ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης να το εντάξει στα περιφερειακά κοινοτικά προγράμματα του Δ ΚΠΣ. Ως γνωστόν, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δικό του πρόγραμμα, επομένως η χρηματοδότηση των έργων του είναι αμφίβολη.
Το ΚΑΣ συζήτησε την αφαίρεση κάποιων αντικειμένων από την έκθεση στο Ωνάσειο (κάτι που έκανε τον Γ. Σακελλαράκη να μιλήσει για προχειρότητα) και θυμήθηκε τον κατάλογο των αμετακινήτων: μέλη του είπαν πως δεν είναι δυνατόν να μην έχει λάβει μορφή ο κατάλογος έργων που σε καμία περίπτωση δεν μετακινούνται από εκεί που βρίσκονται και πρότειναν στον κ. Δραβίλλα να αναλάβει πρωτοβουλίες επί του έργου αυτού.

3 Comments:

  • Ουδέν μονιμώτερον της προσωρινής εκθέσεως... (η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι καθόλου κακή, αν και σε κακή αίθουσα)

    Ο Σακελλαράκης θα γκρινιάζει πάντα, έτσι δεν είναι;

    ;)

    By Blogger Ιφιμέδεια, at 6:55 μ.μ.  

  • Θα γκρινιάζει, θα γκρινιάζει. Αδιόρθωτος.

    By Blogger advocatus diaboli, at 7:39 μ.μ.  

  • Καλημέρα :-)
    Κι εγώ επίσης θα γίνω γραφική και θα ξαναπώ για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα πετάει τον "αρχαίο θησαυρό" της στα σκουπίδια.
    Πας σε άλλες χώρες, που η κληρονομιά τους είναι ΕΛΑΧΙΣΤΗ, και βλέπεις να την προωθούν και να την διατηρούν "ως κόρην οφθαλμού".
    Αυτό είναι άγνοια; Ανικανότητα;

    By Blogger Βάσσια, at 9:47 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<


myspace graphics

myspace graphics